Utorak, 28 ožujka, 2023

Poziv na ljubav: U mjesecu ljubavi čitamo knjige Anthonyja de Mello

Svima onima koji su pročitali barem jednu knjigu meditacija i duhovnih vježbi Anthonyja de Mella, jasan je i razlog njegove goleme popularnosti

Iako je prošlo gotovo trideset i pet godina otkako nas je napustio jedan od najvećih duhovnih učitelja našeg vremena Anthony de Mello, njegova djela i dalje ne prestaju privlačiti i nadahnjivati nove generacije čitatelja diljem svijeta. Među brojnim obožavateljima tog karizmatičnog indijskog isusovca i psihoterapeuta neki su i od najpoznatijih suvremenih duhovnih autora poput Eckharta Tollea (Moć sadašnjeg trenutka), Rhonde Byrne (Tajna) i Paula Coelha (Alkemičar) koji su u više navrata izravno isticali De Mellov presudan trag u njihovim djelima i razmišljanju. A svima onima koji su pročitali barem jednu knjigu meditacija i duhovnih vježbi Anthonyja de Mella jasan je i razlog njegove goleme popularnosti.

Uspješno integrira zapadnu i istočnjačku duhovnost

De Mello svoje misli iznosi na vrlo jednostavan, nenametljiv i pristupačan način, uz mnoštvo anegdota i svima razumljivih parabola, obogaćujući pritom vlastitu katoličku duhovnost baštinom istočnjačke (indijske) mudrosti i kulture u kojoj je rođen.

Anthony De Mello

Štoviše, De Mello je možda ponajviše poznat upravo po uspješnom integriranju zapadne i istočnjačke duhovnosti u svojim djelima, propovijedajući ljudima i svijetu jednostavno, a ipak revolucionarno duhovno načelo: da biste postigli sreću, morate samo osvijestiti činjenicu da već imate sve što vam je potrebno kako biste bili sretni. Sreća je, objašnjava on, “stanje bez iluzija, odbacivanje iluzija”. Da biste je osjetili, trebate odbaciti svoje iluzije, odnosno zablude i “društvenu programiranost”.

“Sreća je naše prirodno stanje. Sreća je prirodno stanje male djece kojima Kraljevstvo pripada dok nisu zagađena i zatrovana glupošću našega društva. Ne morate činiti ništa kako biste postigli sreću, jer se sreća ne može postići. Zna li itko zašto? Zato što je već posjedujemo. Kako možete postići ono što već posjedujete? Zašto je onda ne osjećate? Zato što nešto morate odbaciti. Morate odbaciti svoje iluzije. Ne morate dodati ništa kako biste bili sretni, morate nešto odbaciti. Život je lak, život je radostan. Teške su samo vaše iluzije, težnje, pohlepa, nastojanja.”

Odbacivanjem iluzija do pronalaska duhovnosti

A na tom putu odbacivanja iluzija pomoći nam može duhovnost. Ona je, tvrdi De Mello, najsvrhovitija stvar na cijelome svijetu. Pritom, dakako, on ne misli na izvanjske manifestacije duhovnosti – poniznost, pobožnost, vjeru, obrede… Duhovnost, po De Mellu, jednostavno znači buđenje.

“Većina ljudi, iako toga nije svjesna, spava. Rađaju se spavajući, žive spavajući, žene se i udaju spavajući, spavajući odgajaju svoju djecu i umiru spavajući, a da se nikada ne probude. Nikada ne upoznaju draž i ljepotu te stvari koju zovemo ljudskim bivstvovanjem.”

Poziv na buđenje (“Nazovite to svjesnošću, ljubavlju, duhovnošću, slobodom ili buđenjem, bilo kako. To je u biti jedna te ista stvar.”) ključna je poruka vjerojatno najuspješnije De Mellove knjige, Buđenje svijesti, koja je prošle godine u novom, poboljšanom prijevodu, objavila nakladnička kuća Stilus knjiga iz Zagreba. Riječ je o klasiku duhovne literature – knjizi koja je promijenila živote milijunima ljudi diljem svijeta i ostavila dubok trag u suvremenoj duhovnosti – koji nas potiče da se probudimo na svim područjima svoga života, oslobodimo svijeta iluzija, da postanemo svjesni i počnemo živjeti.

“Probudite se. Kada budete spremni zamijeniti svoje iluzije za stvarnost, kada budete spremni zamijeniti svoje snove za činjenice, sve ćete pronaći. Tada život konačno dobije smisao. Život postane lijep.”

Zavirite u tajnu ljubavi

Pomalo prigodno, ovih dana u veljači, također u izdanju Stilus knjige, objavljena je još jedna važna knjiga Anthonyja de Mella, “Poziv na ljubav”. Riječ je o knjizi De Mellovih posljednjih meditacija i razmatranja, što ih je redovito sastavljao u noći uoči održavanja duhovnih vježbi koje je godinama vodio.

Njegova promišljanja u ovoj knjizi možda ponajbolje oslikavaju naporan put jednog mistika koji je u posljednjim godinama života imao hrabrosti suočiti se sa stvarnošću te je postao pun samilosti i ljubavi za sva bića i stvari, “mistika koji je uživao u svemu i ni u čemu”.

Posljednje meditacije jednog od najvećih duhovnih učitelja našeg vremena pomažu nam zaviriti u tajnu ljubavi, odgovoriti na pitanje što je prava ljubav i kako joj se prepustiti te kako se osloboditi svojih uvjetovanosti i uvjerenja koja nas sprečavaju u shvaćanju stvarnosti i postizanju istinske ljubavi.

“Ne postoji nešto poput okrnjene ljubavi, ili nedostatne ljubavi, ili pristrane ljubavi. Ljubav, kao osjećajna sposobnost, prisutna je u svoj svojoj punini ili je uopće nema. Ili je imaš u cijelosti ili je nemaš.” –Anthony De Mello

Anthony de Mello (1931. – 1987.) isusovački je svećenik rođen u Bombayu u Indiji 1931. godine. Nadaleko je poznat po svom revolucionarnom radu koji integrira zapadnu i istočnjačku duhovnost. Danas se smatra jednim od najistaknutijih duhovnih filozofa 20. stoljeća. Iako je umro 1987. godine, njegove knjige i poruke i dalje se rado čitaju diljem svijeta.

Pročitajte još...

Rupi Kaur: tijelo dom – nova zbirka pjesama za zaljubljenike u poeziju

U svojoj trećoj zbirci poezije i ilustracija, Rupi Kaur istražuje razna lica identiteta u formi koju sama opisuje kao 'ljubavno pismo sebi samoj', a knjigu na hrvatsko tržište od 8. prosinca donosi izdavačka kuća Stilus

Top 10 ljubavnih romana: Lezite na plažu i uživajte u strastvenim pričama

Strast, ljubavni zapleti i raspleti, drama i sretni završetci mogu nam pomoći da zaboravimo na sve i uživamo u zamišljenom svijetu

Top 10 krimića koje od napetosti nećete moći ispustiti iz ruku

Bilo da ste ljubitelj krimića ili od njih imate noćne more, jedno morate priznati- napetosti i iznenađenja u ovim knjigama ne nedostaje! 

4 fascinantne knjige koje će vam pružiti odgovore na važna životna pitanja

Ova četiri noviteta iz područja publicistike sasvim sigurno bi se trebala naći na listi vaših favorita za jesen i zimu. Knjige su to koje će vam otkriti mnoge važne životne vještine

Povezano

Znanstvena fantastika nikada nije bila zabavnija

Svakih deset godina šestero najdarovitijih medejaca, izabranika s nadnaravnim moćima, dobiva poziv za posebnu inicijaciju. Cilj je pristupanje Aleksandrijskom društvu, najtajnijem društvu na svijetu

U vatrenu Španjolku i njezina zgodnog kolegu zaljubit ćete se na prvo čitanje, evo koju knjigu ne smijete propustiti

Ako ste tražili vikend-štivo uz koje ćete se dobro zabaviti te upoznati prezgodne likove, imamo pravu poslasticu za vas

Proljeće provodimo uz predstave kazališta Moruzgva!

Primarna misija tog mladog kazališta sa zagrebačkom adresom i mediteranskim imenom bila je progovoriti o statusu žene u našem, još uvijek, patrijarhalnom društvu

Teatar Erato predstavlja intrigantu dramsku komediju o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta

Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime