Subota, 23 ožujka, 2024

Pričom do ljepšeg djetinjstva: Slikovnice iz domaćeg pera koje će oduševiti vašu djecu

Čitajući djeci i uključivanjem djece u sam proces čitanja utječemo na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Prestavljamo vam nekoliko prekrasnih slikovnicanastale iz pera domaćih autora i umjetnika koje će se svidjeti vašim mališanima

Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu djece. Kada odrastemo, mnogi od nas pamte slušanje priča prije spavanja kao najljepšu uspomenu djetinjstva. Zajedničko čitanje je predivan način provođenja vremena s djetetom. Čitajući djeci i uključivanjem djece u sam proces čitanja mi utječemo na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. 



U prošlosti slikovnicom se nazivala svaka knjiga koja je bila opremljena slikama, a tek polovicom 19. stoljeća se slikovnicu počelo definirati kao knjigu u kojoj dominiraju ilustracije namijenjene maloj djeci. Najstarija sačuvana hrvatska slikovnica izašla je 1885. godine, a to je slikovnica pod nazivom “Domaće životinje” prema slikama Heinricha Leutemanna i tekstu Josipa Milakovića.

U Hrvatskoj ključne su dvije nagrade za slikovnice: prva hrvatska Nagrada za tekst iilustraciju dječje knjige “Grigor Vigez” utemeljena je 1967. godine, a Andersenova nagrada se u Hrvatskoj dodjeljuje piscima od 1956., a od 1966. godine i ilustratorima. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Mateja Stanojevic (@stanojevicmateja)

Slikovnice njeguju crtež, sliku, grafiku i priču. Slikovnica je jedinstveno umjetničko djelo koje priča priču putem riječi i slika te se prožimanjem teksta i slike stvara bogati svijet koji dijete ispunjava značenjima i nadopunjuje svojom maštom. Slikovnica nam omogućuje da čujemo priču, ali da kroz njezine slike budemo i svjedoci radnje priče.

U hrvatskom izdanju postoje prekrasne slikovnice nastale iz pera domaćih autora i umjetnika. Predstavljamo vam prekrasne hrvatske slikovnice za djecu koje će se sigruno svidjeti vašim mališanima: 

1/ Olja Ivančević Savičević: ‘Zaljubljena u čitav svijet’ 

Slikovnica “Zaljubljena u čitav svijet” naše suvremene spisateljice Olje Ivaničević Savičević je ilustrirana zbirka pjesama za djecu. Slikovnica sadrži izbor autoričinih pjesama za djecu, od prve zbirke “Bit će strašno kada ja porastem”, koju je objavila sa samo 14 godina, do pjesama i songova za djecu koje piše zadnjih desetak godina. 

Ovo je jako maštovita slikovnica, pjesme prate ilustracije u digitalnoj tenici Ane Kovačić. Slikovnicu je izdala Školska knjiga, a izbor pjesama potpisuje Emica Calogjera Rogić. 

Ova knjiga dolazi u zanimljivom formatu i dizajnu u obliku harmonike. Može se listati kao klaisčna knjiga, ali može se i rastvoriti te je tako dugačka 176 centimetara i može se čitati obostrano. Zbirka pokazuje autoričin pjesnički put od njezinih prvih pjesama o prijateljstvu i traženju svoga mjesta u svijetu, strahovima i snovima, pa sve do najnovije poezije za djecu ispisane tijekom proteklih desetak godina kada je pisala songove za kazališne predstave. 

Olja je pjesnikinja koja živi od svoje poezije i čije zbirke obožavamo, a u ovoj slikovnici za djecu provodni lik je djevojčica koju prate mačak, galebovi, roda, žabac i morska sirena. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Školska knjiga (@skolska_knjiga)

2/ Jelena Veljača: ‘Princeza Čučkolina’

Spisateljica i glumica Jelena Veljača na društvenim mrežama javno govori o majčinstvu i dijeli svoj put te je jasno da se okušala i u dječjoj književnosti. “Princeza Čučkolina” je nastala je u suradnji s ilustratoricom Anom Tevšić Nauković.  

Ova slikovnica namijenjena je odraslima i djeci. Autorice su stvorile svijet kao mjesto gdje se slave različitosti. To je priča o djecu koja odrastaju “drugačije”, ali zapravo je cilj predstaviti da smo svi “drugačiji”. Ova slikovnica je alat za osnaživanje i samoosnaživanje vaše djece. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Jelena Veljača (@jelka12)


3/ Slavko Sobin: ‘Šapice, šapice i tajna zelene loptice’

Slavko Sobin je javnosti poznat kao glumac u serijama i filmovima, ali on je napisao i dvije prekrasne slikovnice za djecu. I ovaj autor je odlučio napisati priču za djecu u kojoj će predstaviti svijet tolerancije i prijateljstva, a slikovnica uči najmlađe empatiji i suosjećanju.divna su i poučna priča o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih – o važnim stvarima koje treba naučiti u najranijoj dobi.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Slavko Sobin (@slavkosobin)

Prva slikovnica započinje susretom dva psa: jednim malim, uličnim i ničijim koji je sretan s onim što nema i jedan kućni, dobro odgojeni, ali nezadovoljan s onim što ima. Ova dva pripadnika različitih svjetova se susreću i postaju prijatelji.  

Druga slikovnica nastavlja pratiti priču Mrša i Done. Roditelji i mališani dobili su na čitanje nove avanture ove pseće družine koja sada živi zajedno, ali i dalje uče jedni od drugih. Oni zajedno rješavaju tajne igrališta i suočavaju se sa svojim strahovima.  

Slikovnice su izašle u nakladi Mozaik knjiga, a ilustrator je Patricio Agueroa. 

4/ Dubravka Ugrešić: ‘Kućni duhovi’

Dubravka Ugrešić je naša slavna spisateljica koja je svima poznata kao autorica kultnog romana “Štefica Cvek u raljama života” iz 1981. godine. Dubravka Ugrešić je predstavnica postmodernističke književnosti u Hrvatskoj, ona je emigrirala iz Hrvatske i pisala je jako puno o svojem iskustvu egzila. Djela i eseji koje piše devedesetih godina opisuju krizu identiteta i bave se pitanjem pojma nacionalnosti te se kreću unutar socijalnih, povijesnih i kulturnih okvira. 

Ona je 1988. godine napravila svoju dječju slikovnicu “Kućni duhovi” koja je postala kultna hrvatska slikovnica. Umjetnička organizacija Oaza ju je ponovno izdala u novom ruhu s ilustracijama Ane Kovačić i to je jedna od najljepše oblikovanih knjiga za djecu u Hrvatskoj. 

Dubravka Ugrešić je stvorila svijet kućnih duhova, to su mala nevidljiva bića koja pripadaju raznovrsnim mitskim bićima. “Kućni duhovi” postoje u fokloru mnogih kultura, osobito u slavenskima. To su “domaći” koje je koristila Ivana Brlić Mažuranić. Knjiga “Kućni duhovi” predstavlja skup duhovitih priča o malim, uglavnom nevidljivim mitskim bićima poput grgeca, didlija, papučara, žderača i drugih. Podatke o kućnim duhovima Dubravka Ugrešić prikupila je promatrajući život stanara iz svoje zgrade. Dubravka Ugrešić je osmisila zabavne opise svakog duha i tako je napravila enciklopediju duhova koji žive s nama.  

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Oaza Books (@oazabooks)

5/ Dino Pešut: ‘Mama, mogu sama!’

Dino Pešut je poznat široj javnosti kao glas milenijalaca u kazalištu, njegove drame su jako popularne i mnogi se prepoznaju u njima. On je autor i slikovnice “Mama, mogu sama!” Ovu slikovnicu je također izdao umjetnički kolektiv Oaza. Slikovnica je prekrasno oblikovana. Autorica ilustratorica je Catalina Jaramillo Quijano.

Ovo je prekrasna slikovnica koja će vas oduševiti dizajnom, sva je u rozome, a priča priču o emancipaciji. Glavna junakinja je hrabra, znatiželja djevojčica koja se usuđuje zakoračiti u svakodnevne avanture, usprkos majčinim smiješnim i pretjerano zaštitničkim upozorenjima. 

Izaberite s djetetom jednu od predstavljenih slikovincima i zaronite u svijet mašte. Nećete pogriješiti ni sa jednim odabirom, a mnogo toga ćete naučiti, iz priča, od djeteta, a i ono od vas. Uživajte!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime