Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Prijevara Harolda Pintera zahvaljujući Branku Ivandi dolazi na kazališne daske

Harold Pinter našao je svoje mjesto u novim idejama mladog intendanta Jakova Bilića i producentice Lidije Ivanda pa je, uz entuzijastičku tehničku i autorsku ekipu HNK Šibenik, ostvaren vrhunski stvaralački sklad. Sam Pinter, veliki je izazov svakom redatelju nesklonom egzibicijskom kazalištu

Prekrasno šibensko kazalište, koje su bez i jednog gradskog ili državnog novčića prije 150 godina dobrovoljnim prilozima sagradili mecene i obični građani, 27. listopada će u koprodukciji sa zagrebačkim “beskućnikom” Teatrom Erato ugostiti premijeru predstave “Prijevara” Harolda Pintera u režiji poznatog hrvatskog redatelja Branka Ivande. 



Harold Pinter našao je svoje mjesto u novim idejama mladog intendanta Jakova Bilića i producentice Lidije Ivanda pa je, uz entuzijastičku tehničku i autorsku ekipu HNK Šibenik, ostvaren vrhunski stvaralački sklad. Sam Pinter, veliki je izazov svakom redatelju nesklonom egzibicijskom kazalištu. Iznimno je inteligentan pisac, ali i pisac koji pretpostavlja radoznalog gledaoca. Prividno nam nudi banalni zaplet, svakodnevnu konverzaciju i kolokvijalni dijalog iza kojih se skrivaju slojevi kompliciranih međuljudskih odnosa i dubokih emocija. Služeći se svakodnevnim dijalogom, Pinter ostaje pri banalnom jeziku vješto otvarajući prostor neizgovorenog, svijet tajni ljudske duše i po tome je jedinstven.  Njegov svijet danas prepoznajemo kao “pintereskni”.

Priča o ljubavnom trokutu

Pinter nas u početku zavarava klasičnom, pomalo banalnom pričom o ljubavnom trokutu: suprug, supruga i ljubavnik. U drugom je planu, ali ne manje važna, i ljubavnikova supruga.  U slijedećem sloju, iza nevjere otkriva izdaju. Prikrivena uljudnim ponašanjem i beznačajnim rečenicama, prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve. Neočekivanom dramskom strukturom, Pinter gura protagoniste u neminovne labirinte izgubljenih identiteta, a nas gledatelje u traganje za psihološkim motivima. U tom trenutku, banalni ljubavni trokut postaje i naša egzistencijalna drama.

Danas je neosporno “Betrayal” (Prijevara ili Izdaja) jedna od najznačajnijih drama u cjelokupnom opusu engleskog nobelovca Harolda Pintera. Skrivanje pa i gubitak osobnih identiteta u rečenicama višestrukog, ali površnog smisla, simbol je našeg vremena. Komunikacija je svedena na prazne riječi, dok se istina prikriva. Naše duboko proživljene reakcije na emotivne potrese, prijevare, izdaje, gubitke u ljubavi i prijateljstvu ostaju dobro kamuflirane konvencionalnim riječima. Bitno je ne otkriti ranjivost vlastite osobnosti. Pinter kategoriju situacijske prosječnosti vješto uspijeva pretvoriti u tragičnu dominaciju naše nemoći” o predstavi Prijevara u odličnom prijevodu Vladimira Gerića “rekao je sam redatelj Branko Ivanda.

Predstava će gostovati u raznim gradovima

Iznimno kreativan glumački ansambl, Siniša Popović iz HNK Zagreb, Marjan Nejašmić Banić iz HNK Split, ali i dvije sjajne glumice šibenskog HNK Franka Klarić i Ana Perković svojim su talentom i upornim traganjem za prikrivenim značenjima Pinterovih rečenica inspirirali redatelja na uvođenje četvrtog, nenapisanog lica, nijemog svjedoka svih prijevara, ljubavnikove supruge Judith u interpretaciji Ane Perković.

Scenografiju potpisuje Frane Celić, kostimografiju Slavica Šnur, dizajnerica vizuala je Sanja Rocco, a dizajner svjetla Josip Bakula. Osim što se predstava nalazi na redovitom repertoaru šibenskog kazališta, očekuju je i brojna gostovanja, pa ćete iza premijernog uprizorenja, “Prijevaru” imati priliku pogledati i 28. listopada, na festivalu Prolog u Sisku, ali i u sklopu Noći kazališta 19. studenog u splitskom GKM.

Fotografija: Domagoj Carek

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime