Utorak, 2 srpnja, 2024

‘Priručnik za preživljavanje’ je knjiga koju bi svi trebali pročitati

'Priručnik' je bogatiji za sedam novih poglavlja o femicidu, hustle kulturi, ženinoj svrsi, nezdravim partnerskim odnosima, toksičnoj muškosti, važnosti feminizma bez obzira na spol i rodni identitet te načinu na koji možemo podržati pripadnike LGBTIQ+ zajednice i kako s njima (ne)govoriti o njihovoj seksualnosti

Nepunih godinu dana nakon što je uskomešala duhove svojim literarnim prvijencem naziva “Priručnik za preživljavanje”, aktivistička online platforma Grof Darkula objavila je njegovo novo, nadopunjeno izdanje. U maniri prvog “Priručnika”, bez uvijanja, srama i cenzure, dvoje anonimnih autora, kroz sedam novih autobiografskih priča, iznova je progovorilo o svojim najintimnijim životnim iskustvima. I tom prilikom je skrneuo pažnju na goruće probleme našeg društva. Novo izdanje moguće je naručiti na stranici Drugi Krak, a knjiga ima i humanitarnu notu.Borba za pravednije i inkluzivnije društvo

Svojom borbom za pravednije i inkluzivnije društvo, Grof Darkula u posljednje je tri godine kreirao jedinstvenu online zajednicu koja samo na Instagramu broji 55 tisuća pratitelja. Spremnošću da nepokolebljivo, beskompromisno i sa stavom progovara o temama o kojima bi se trebalo pričati glasno, no najčešće se šuti. Hrabro je raskrinkavao mnoge nepravde, demistificirao tabue i poticao rasprave, dajući glas onima koji ga nikada nisu imali te postajući mjestom za povezivanje i podršku, edukaciju i kritiku.

Ne ispuštajući iz vida viziju svijeta u kakvom bi voljeli živjeti, ali i svjesni da do njega društvo nikada neće stići ako ne adresira probleme koji ga sa svih strana tište. Potkraj 2022. godine autor i autorica Grofa Darkule objavili su prvo izdanje “Priručnika za preživljavanje” koje je u rekordnom roku osvojilo publiku. U želji da stanu na kraj običaju guranja problema pod tepih, prekidajući tako šutnju koja razara i traje generacijama, autori su se u dvadeset autobiografskih priča dotaknuli brojnih tema, od duboko ukorijenjenih normi patrijarhalnog društva, homofobije, stigmatizacije mentalnih bolesti, nedostižnih standarda ljepote i mnogih drugih.

Novo, nadopunjeno izdanje

Jedan od rijetkih naslova iz domene angažirane književnosti, “Priručnik za preživljavanje” je u ponedjeljak, 16. listopada, dočekao svoje novo, nadopunjeno izdanje. Na čak 248 stranica i sa sveukupno 27 autobiografskih priča koje ogoljuju živote autora, novi “Priručnik” je bogatiji za sedam novih poglavlja o femicidu, hustle kulturi, ženinoj svrsi, nezdravim partnerskim odnosima, toksičnoj muškosti, važnosti feminizma bez obzira na spol i rodni identitet te načinu na koji možemo podržati pripadnike LGBTIQ+ zajednice i kako s njima (ne)govoriti o njihovoj seksualnosti.

Za grafičko rješenje zaslužna je dizajnerica Rebeka Šplajt, naslovnu ilustraciju potpisuje Sindy Čolić. Fotografije koje prate svako poglavlje dio su privatnih albuma autora, nastale u različitim periodima njihovih života, te u knjizi simbolično odražavaju njihovo odrastanje i sazrijevanje.

U Priručniku ne postoje sram i cenzura

“Priručnik za preživljavanje knjiga je za sve one koji se žele educirati o aktivizmu, feminizmu, borbi za pravedniji i inkluzivniji svijet te temama o kojima nam je u hrvatskim obiteljima zabranjeno pričati jer smo ih naučili generacijski gurati pod tepih. Isto tako, knjiga je to za sve one koji se osjećaju izgubljeno, neshvaćeno, neprihvaćeno i usamljeno zbog određenih osobnih odluka, načina života, izgleda, obiteljskih problema, drugačije ljubavi i drugačijeg načina razmišljanja”, objašnjavaju autori.

“U Priručniku ne postoje sram i cenzura. Ništa se ne uljepšava, a istina ovih autobiografskih priča može vas zaboljeti, uznemiriti, protresti i potaknuti na razmišljanje. No bez obzira na neugodne emocije koje ove priče u vama mogu izazvati, nakon čitanja doživjet ćete čudan osjećaj nade, ohrabrenja i vjere u pravednije i bolje društvo. Možda vas priče iz Priručnika ohrabre da ispričate svoju priču i istinu koju živite, a koju ste godinama skrivali od drugih ili sebe samih. Možda shvatite da šutnja nikada nije bila zlato te da je otvoreno progovaranje o temama iz Priručnika prvi korak ka promjeni,” zaključuju te navode kako je smisao “Priručnika” edukacija, ali i podrška, utjeha da u svojim borbama ipak nismo sami.

Donacija od kupovine knjiga

Potaknuti sve alarmantnijom situacijom s nasiljem nad ženama u Hrvatskoj, statistikama femicida koje Hrvatsku stavljaju na tužno treće mjesto u EU. Povećanom brutalnošću nasilja općenito te manjkom mjesta u sigurnim kućama u Hrvatskoj, autori su novom izdanju “Priručnika za preživljavanje” pridodali i humanitarni karakter. Svakom kupnjom knjige Grof Darkula će donirati 1€ Autonomnoj ženskoj kući Zagreb – Skloništu i Savjetovalištu za žene (i njihovu djecu) koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje.

Od 16.10. novo izdanje “Priručnika za preživljavanje” dostupno je na službenoj web stranici Drugi Krak po cijeni od 23,90€.

Foto: Denis Butorac

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime