Utorak, 26 ožujka, 2024

Elon Musk preuzeo Twitter: Ovo su 4 najveće promjene i potencijalni problemi s kojima će se suočiti!

"Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva", rekao je Musk u izjavi kojom je najavljivao sporazum

Sinoć se dogodila vrlo zanimljiva stvar – Elon Musk, vlasnik jednog od najpraćenijih profila na Twitteru, postao je vlasnik ove društvene mreže. Musk je ponudu za otkup Twittera dao prije nešto manje od dva tjedna, a odbor Twittera je pristao na kupovinu u vrijednosti od 44 milijarde dolara! Musk je najbogatija osoba na svijetu, prema časopisu Forbes, s procijenjenom neto vrijednosti od 273,6 milijardi dolara, uglavnom zbog svog udjela u proizvođaču električnih vozila Tesli, kao i u zrakoplovnoj tvrtki SpaceX.“Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva”, rekao je Musk u izjavi kojom je najavljivao sporazum. “Također, želim učiniti Twitter boljim nego ikad tako što ćemo poboljšati proizvod novim značajkama, učiniti algoritme otvorenim kodom kako bi se povećalo povjerenje, pobijedilo spam botove i potvrdio autentičnost svih ljudi”, dodao je. “Twitter ima ogroman potencijal – radujem se suradnji s tvrtkom i zajednicom korisnika kako bismo ga otključali.”

Twitter se suočava sa sve većim pritiskom političara zbog sadržaja koji se pojavljuje na platformi. U jednom od svojih najzanimljivijih poteza, prošle godine je zabranio korištenje računa bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trump, možda svom najmoćnijem korisniku, navodeći rizik od “poticanja nasilja”. Sada, s novom vlasti na vrhu i izjavom njihovog vlasnika, možemo očekivati razne promjene. Donosimo neke od najvećih problema s kojima će se Musk suočiti, ali i potencijalne pozitivne promjene za korisnike.

Profil Donalda Trumpa

Musk je sebe opisao kao osobu koja apsolutno podržava slobodu govora, a sudbina suspendiranog Twitter računa bivšeg američkog predsjednika predstavlja snažan test tog ideala. Trump je trajno zabranjen nedugo nakon pobune na Capitol u siječnju 2021., jer je tvrtka navela njegovo opetovano kršenje pravila tvrtke i rizik od “daljnjeg poticanja nasilja“.

Musk je ovog mjeseca rekao da je “vrlo oprezan s trajnim zabranama” na Twitteru i da bi više volio sustav kratko isključivanja. No, nije se izravno pozabavio pitanjem Trumpovog računa, koji je imao gotovo 89 milijuna sljedbenika. Međutim, Trump je dijelom zabranjen jer se Twitter bojao da njegovi tweetovi potiču na kršenje zakona. Musk mora uskladiti svoja načela slobode govora s pravnom stvarnošću – i Trumpovom poviješću na platformi. Bivši predsjednik je u ponedjeljak navečer za Fox News rekao da se ne želi ni vratiti i da će umjesto toga koristiti vlastiti startup, Truth Social.

Otvitnuo @realDonaldTrump u ropotarnicu prošlosti. I što ćemo sad?

Teže regulatorno okruženje

Industrija društvenih mreža dolazi pod strožu regulativu, osobito u Europi. Prošlog tjedna EU je najavio Zakon o digitalnim uslugama prema kojem će tvrtke poput Twittera, Facebooka i Googlea morati učiniti više u borbi protiv nezakonitog sadržaja ili će se suočiti s kaznama u vbrijednosti od nekoliko milijardi eura. Prethodit će mu britanski zakon o sigurnosti na internetu, koji zahtijeva da platforme društvenih mreža zaštite svoje korisnike od štetnog sadržaja i stupa na snagu otprilike krajem godine.

U SAD-u su pokrenuti potezi za promjenu regulative, iako moraju prevladati višegodišnji politički zastoj. Zakonodavni prijedlozi u Washingtonu uključuju stvaranje novog ureda za digitalnu sigurnost pri Federalnoj trgovinskoj komisiji i stvaranje novih sigurnosnih zahtjeva za tehnološke tvrtke. Ovo je susponzorirao demokratski senator Richard Blumenthal, koji je prošle godine vodio “borbu” s Facebook zviždačom Frances Haugen i glasno je podupirao veću regulaciju društvenih mreža.

Mixer jednog imidža: Facebookov vatreni listopad

Rast prihoda i pretplatnika

Ulagači Twittera dugo su zabrinuti zbog rasta prihoda i korisnika tvrtke. U posljednjim tromjesečnim rezultatima, prihodi su rasli sporije nego što se očekivalo, unatoč porastu od 22% na 1,6 milijardi dolara u posljednja tri mjeseca 2021. Međutim, dnevni aktivni korisnici porasli su za 25 milijuna tijekom godine na 217 milijuna dok je tvrtka ponovila svoj cilj dostići 315 milijuna takvih korisnika do kraja sljedeće godine.

U otkad izbrisanom tweetu ovog mjeseca, Musk je istaknuo mogućnost uklanjanja reklama s premium usluge platforme, Blue, koja je dostupna u SAD-u i Australiji. Twitter ostvaruje 90% svog godišnjeg prihoda od 5 milijardi dolara (3,8 milijardi funti) od oglašavanja, tako da je Musk planirao potencijalno radikalan potez.

Mogući gumb za uređivanje

Na Twitteru će biti promjena pod Muskovim vlasništvom, a gumb za uređivanje jedna je od opcija koje se razmatraju. U naletu tweetova objavljenih nakon njegovog pojavljivanja kao 9,2% dioničara na Twitteru ranije ovog mjeseca, Musk je označio mogućnost uvođenja te značajke. Mogućnost poništavanja tweeta objavljenog u žurbi dostupna je samo Blue pretplatnicima, koji nakon objave svog tweeta imaju odgodu od 60 sekundi u kojoj ga mogu ukloniti prije nego što ga bilo tko vidi.

Twitter je naknadno potvrdio da je razmatrao ideju gumba za uređivanje. Ostale promjene koje je predložio Musk uključuju otvaranje Twitterovog algoritma, što znači da će korisnici moći vidjeti algoritam koji upravlja onim što korisnici vide. Musk je također rekao da bi korisnici Twittera trebali moći vidjeti je li njihova objava promovirana ili degradirana.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime