Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Hrvatske sladolede Premis obožavaju i u Libiji – u Tripoliju se otvara slastičarnica!

Od male obiteljske slastičarnice u Makarskoj, obitelj Premeru tijekom godina stvorila je recpektabilan brend i okuse sladoleda o kojima su oduševljeni turisti prenosili glas širom svijeta. Danas ih izvoze u Švedsku, Austriju, Sloveniju, Slovačku, Mađarsku, pa čak i u Libiju

Hrvatska možda nije izmislila sladoled, ali svojim okusima može konkurirati i najvećim svjetskim proizvođačima. Barem to potvrđuje ‘slučaj’ tvrtke Premis iz Makarske koja se bavi proizvodnjom sladoleda, a svake godine se sve više širi na razna tržišta.Tvrtka osnovana 1992. godine kao trgovina i zastupnik talijanskih sladoleda, a danas, skoro 30 godina poslije, jedna je od najuspješnijih hrvatskih tvrtki koja se bavi proizvodnjom sladoleda. Kad probate njihov sladoled pun okusa i kremaste teksture nećete se moći zaustaviti na jednoj kuglici. 

Kako su turisti iz Makarske prenijeli glas o sladoledu širom svijeta

Budući da je bio rat kad su počeli s poslovanjem, Talijani su Miroslavu Premeru, ocu sadašnjih vlasnika, predložili da započne proizvodnju sladoleda s njihovim sirovinama i po njihovoj recepturi za Hrvatsku.
“Budući da smo imali prijateljsku vezu s talijanskim partnerima dobili smo od njih strojeve na odgodu i sirovine te su nas uputili u rad. Tako je započela naša priča. Otac je otišao u mirovini, a tvrtka je u vlasništvu nas trojice braće”, objašnjava nam Zoran Premeru, koji uz brata Silvija i Tonija brine o poslovanju. 
Njihovi sladoledi dostupni su u čitavoj Hrvatskoj, a izvoze i u Švedsku, Austriju, Sloveniju, Slovačku, Mađarsku, pa čak i u Libiju.
“Hrvatsku obalu posjećuje puno turista koji oduševljeni kvalitetom naših proizvoda dolaze na ideju da uvoze naše sladolede u svoje zemlje. Takvih je upita puno, ali samo rijetki se realiziraju zbog problema oko logistike. Godine 2019. krenuli smo sa izvozom za Švedsku, Sloveniju i BIH, a 2020. Mađarsku i Slovačku dok smo ove godine po prvi put počeli izvoziti i na tržište Libije”, s ponosom nam priča Zoran.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Premis sladoled (@sladoledi_premis)

Prva Premis slastičarnica uskoro se otvara u centru Tripolija

Suradnja s Libijom započela je na inicijativu s libijskom tvrtkom koja se bavi uvozom proizvoda iz EU, a čiji vlasnik živi u Češkoj. Sa svojom je obitelji posjetio Hrvatsku 2019. godine i oduševio se njihovim proizvodima.
Pregovori su trajali dvije godine jer su morali riješiti organizaciju transporta i ishodovanje posebnih certifikata. Sav trud uložen u posljednje dvije godine rezultirao je skorašnjim otvaranjem prve slastičarne sa Premis proizvodima u centru Tripolija, a tijekom ljeta otovrit će se i druga slastičarnica.
“Uvjereni smo da će se svima svidjeti naši proizvodi te da ćemo slijedeću godinu imati još nekoliko prodajnih mjesta u Libiji”, kaže naš sugovornik. 
Kad je riječ o izvozu proizvoda u zemlje EU, tu nemaju nikakvih problema dok je izvoz u ostale zemlje dosta izazovan.

Sav trud uložen u posljednje dvije godine rezultirao je skorašnjim otvaranjem prve slastičarne sa Premis proizvodima u centru Tripolija, a tijekom ljeta otovrit će se i druga slastičarnica

“Potrebno je dobiti brojne certifikate i odobrenja kako bi mogli krenuti s izvozom. Za Libiju smo morali dobiti i odobrenja Libijskog ministarstva zdravstva. Što se tiče logistike potrebno je puno rada kako bi se sladoled na siguran način dostavio zbog temperaturnog režima transporta. Kada planirate izvoz na udaljenija mjesta tada je potrebno organizirati transport u rashladnim kontejnerima u brodskom prijevozu. Libija je prva gdje smo uspjeli sve organizirati dok smo imali upite i iz Dubaija, s Kariba, iz Kanade i SAD, no za njih je prekomplicirano takav prijevoz organizirati”, priča Zoran o izazovima s kojima se susreću.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Premis sladoled (@sladoledi_premis)

Godišnje izbace 4-5 novih okusa, a i dalje su najpopularniji čokolada i vanilija

Proizvodnju sladoleda obavljaju na najmodernijoj tehnologiji do koje su došli uz pomoć sredstava iz EU fondova, HAMAG-a i Ministarstva gospodarstva.
“Zbog toga smo eliminirali gotovo sve kritične točke i proizveli atraktivne proizvode. Danas je dio našeg asortimana jedinstven na svijetu”, s ponosom će Zoran.
Najpopularniji okusi su, kao što se može očekivati, čokolada i vanilija, koje proizvode od samih početaka, a njihov kapacitet proizvodnje iznosi 3200 lit./h. Godišnje izbace 4 do 5 novih okusa, a trude se što je više moguće nabavljati sirovine od lokalnih proizvođača
“Na otoku Šipanu nabavili smo mljeveni rogač i napravili sladoled od rogača u koji smo dodali umak od smokve s komadićima te tako dobili fantastičnu dalmatinsku kombinaciju. Danas taj okus prodajemo u 6 država uključujući i Hrvatsku”, otkrio nam je Zoran. 

Na otoku Šipanu nabavili smo mljeveni rogač i napravili sladoled od rogača u koji smo dodali umak od smokve s komadićima te tako dobili fantastičnu dalmatinsku kombinaciju

U ponudi imaju i sve za proizvodnju sladoleda te edukacije za druge

Premis također radi pakiranja ugostiteljskog sladoleda od 5 litara koja su jedinstvena u Hrvatskoj jer ne postoji sličan proizvod. U 2020. godini izbacili su na tržište Pozzetti vitrine tj. pakiranja ugostiteljskog sladoleda čijih su jedini proizvođač u nas.
“Većina naših novih kupaca su oni koji žele ići u vlastitu proizvodnju ili kupiti gotov sladoled koji je drugačiji od ostalih na tržištu. Zbog toga u ponudi imamo, uz gotove sladolede, i svu opremu za proizvodnju sladoleda te sirovine. Znači, kupac koji se odluči pokrenuti vlastitu proizvodnju sladoleda kod nas može nabaviti sve, od strojeva, vitrina i sirovina, a u našoj školi održavamo kompletnu edukaciju djelatnika”, objašnjava Zoran.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Premis sladoled (@sladoledi_premis)

Unatoč koronavirusu planiraju nove investicije i okuse

Koronavirus je jako utjecao na njihovo poslovanje, budući da su njihovi glavni kupci hoteli, restorani i barovi – koji su zbog panedmije bili ili prazni ili zatvoreni.
“Bez obzira što smo u 2020. znatno povećali broj novih kupaca, imali smo pad od otprilike 40% u odnosu na 2019. U 2021. godini opet smo proširili tržište, ali ne očekujemo veliki rast jer ne znamo što nas čeka”, objašnjava naš sugovornik. 
U budućnosti im je cilj fokusirati se na nove proizvode te postojeće učiniti još boljima. To ih je kako nam Zoran kaže i dovelo ovdje gdje su danas.
“Uz to planiramo kupiti neke dodatne strojevi kako bi poboljšali izgled naših sladoleda. Budući da svake godine povećavamo proizvodnju (izuzev 2020.) uskoro će nam nedostajati skladišnih kapaciteta pa u mjestu Zadvarju planiramo izgraditi i logistički centar”, dodaje Zoran.
Time će, sasvim smo sigurni, njihova proizvodnja doživjeti i novu ekspanziju, a čim se situacija u svijetu stabilizira oko pandemije ne sumnjamo kako ćemo ljubitelje Premis sladoleda viđati – na svim stranama svijeta!

Fotografije: privatni album

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime