Subota, 23 ožujka, 2024

Pretpremijera: Redateljski prvijenac Lane Pavić u trogirskoj kuli Kamerlengo

Kada sam kao 18-godišnjak odlučio pokrenuti glazbeni festival, u gradu koji tada nije imao ni koncertni klavir ni koncertnu dvoranu, nisam mogao zamisliti da ćemo petnaestu obljetnicu slaviti uz film u našu čast, istaknuo je Vinko Buble

Svečana pretpremijera dugometražnog dokumentarnog filma “Opera Selecta” održana je u ponedjeljak u trogirskoj kuli Kamerlengo. Ovaj film prvijenac redateljice i scenaristice dr. sc. Lane Pavić bavi se petnaestogodišnjim organizacijskim putom trogirskih glazbenih entuzijasta, predvođenima pijanistom Vinkom Bublom, koji su u Hrvatsku na istoimeni ljetni festival klasične glazbe doveli neka od najvećih globalnih imena instrumentalne glazbe i opernog pjevanja.Osim toga, Opera Selecta od samih početka počiva na predanom volonterskom radu u koji su članovi organizacijskog odbora festivala uključili gotovo cijeli grad Trogir; od ugostitelja, hotelijera, umjetnika, cvjećara, brodara i prijevoznika, sve s ciljem da svjetskim imenima pruže najbolje od svog grada i Hrvatske. Takvo zajedničko djelovanje sugrađana redateljicu je i privuklo ovoj priči, za koju tvrdi da je morala biti ispričana.

Rad za boljitak zajednice

“Kada sam o festivalu Opera Selecta napravila priču za HRT-ovu emisiju Klub 7, kojoj sam godinama bila izvršna urednica, postalo mi je jasno da ovi ljudi i njihova manifestacija zaslužuju puno više od nekoliko televizijskih minuta. Danas kada i oni na ovoj svečanoj projekciji na jednom mjestu vide rezultate svoga dugogodišnjeg rada, sretna što su mi poklonili povjerenje i što će za njih sada čuti cijela Hrvatska”, istaknula je Lana Pavić.

Da je ponos i veselje cijeli dan vladao među Trogiranima, potvrdio je i predsjednik udruge Opera Selecta Vinko Buble: “Kada sam kao osamnaestogodišnjak odlučio pokrenuti glazbeni festival, u gradu koji tada nije imao ni koncertni klavir ni koncertnu dvoranu, nisam mogao zamisliti da ćemo petnaestu obljetnicu slaviti uz film u našu čast. No, potrebno je vjerovati u svoje ideje i vrijedno raditi na boljitku zajednice pa je tada samo nebo granica.”

Vinku Bubli, redateljici Pavić te voditeljici svečanosti, novinarki Ivani Zorić po završetku projekcije na pozornici su se pridružili nositelji priče u filmu, ujedno članovi organizacijskog odbora festivala: ekonomistkinja Natalija Vukelić, doktor dentalne medicine Petar Žuljević, kao i Petar Žuljević mlađi. Predani apsolvent medicine predstavlja drugu generaciju Trogirana koja sve više preuzima obveze oko festivala, posebno okrenutog promociji klasične glazbe među mladima.

Primajući čestitke oduševljene publike pojasnili su kako ova trogirska pretpremijera nije bila otvorena za širu javnost, već je bila prilika za okupljanje i zahvalu svima onima koji su godinama volonterski doprinosili festivalu. U tom kontekstu, prikazana je duža verzija filma u trajanju od 82 minute koja uključuje čak 30 sugovornika. Na jesen će se nešto kraća verzija dokumentarca premijerno prikazati u Zagrebu, a potom i na televiziji. Kako je riječ o univerzalnoj temi rada za opće dobro, producenti će film prijaviti i na međunarodne festivale.

Fotografije: Teo Begović / Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime