Srijeda, 17 srpnja, 2024

8 razloga zašto muškarce bole prepone – i ne smijete ih ignorirati

Ako se malo dublje uđe u problem, razlog može nadilaziti istegnuti mišić, a ako ga ne pregledate ili ne potražite liječničku pomoć, ta bol i ono što je uzrokuje mogu se pogoršati

U poslijednje vrijeme često vas bole prepone? Nekoliko je stanja povezanih je s dugotrajnom boli u preponama kod muškaraca. Ako se malo dublje uđe u problem zašto muškarce bole prepone, razlog može nadilaziti istegnuti mišić, a ako ga ne pregledate ili ne potražite liječničku pomoć, ta bol i ono što je uzrokuje mogu se pogoršati. Donosimo osam razloga zbog kojih možete osjećati bol u predjelu prepona!Infekcija mokraćnog sustava 

IMS su česte kod žena, ali ih dobivaju i muškarci. To je infekcija uzrokovana nakupljanjem nezdravih bakterija u urinarnom traktu. Liječnici ih obično identificiraju kao infekcije “gornjeg trakta” ili “donjeg trakta”. Prvi zahvaća bubrege, dok drugi zahvaća mokraćni mjehur i prostatu. Simptomi će se razlikovati ovisno o području koje je zaraženo.

Simptomi IMS često uključuju bol u zdjelici, a također je povezana sa:

Pritisak zdjelice
Bolno mokrenje
Česti nagon za mokrenjem
Krvavi urin

Upala mokraćnog mjehura 

Cistitis je bakterijska infekcija mokraćnog mjehura ili donjeg urinarnog trakta. Dolazi u različitim vrstama ovisno o tome što ga uzrokuje. Simptomi se razlikuju ovisno o vrsti cistitisa koji osoba ima. Obično uključuje bol u zdjelici, učestalo mokrenje, urin jakog mirisa i intenzivan nagon za mokrenjem. Infekcije kod muškaraca imaju tendenciju pogoršanja u usporedbi s onima kod žena. Infekcije se mogu pogoršati i može nastati infekcija prostate, opstrukcija mokraćnog sustava, povećanje prostate ili rak.

Upala prostate

Prostata je žlijezda veličine oraha koja se nalazi ispred rektuma i ispod mokraćnog mjehura. Prostatitis je infekcija koja uzrokuje bol i upalu u tim područjima. Zbog svoje blizine urinarnom traktu, također je povezana s IMSom. Postoje različite vrste prostatitisa, ali najčešći je sindrom kronične boli u zdjelici (CPPS). Uzrokuje stalnu bol u zdjelici, perineumu i genitalijama. Liječenje infekcija mokraćnog sustava odmah može spriječiti širenje infekcije na prostatu.

Mokraćni kamenac

Bubrežni kamenci su tvrde mineralne naslage koje uzrokuju nesnošljivu bol kada se spuštaju niz ureter (cijev koja vodi urin iz bubrega u mokraćni mjehur). Neugoda se može širiti u zdjelicu, trbuh ili prepone. Relativno je čest u oba spola, no veća je vjerojatnost da će se bubrežni kamenci razviti u muškaraca. Istraživanja pokazuju da će gotovo 11% muškaraca doživjeti bubrežni kamenac, naspram samo 6% žena.

Simptomi i razina boli mogu varirati, a veličina kamenca nije nužno mjera koliko će boli prouzročiti. No trebali biste posjetiti liječnika ako osjetite nešto od sljedećeg:

Bol koja ne nestaje s lijekovima protiv bolova bez recepta
Vrućica i zimica
Krv u mokraći
Uznemirenost koja dovodi do mučnine i povraćanja
Bol tijekom mokrenja

Benigna hiperplazija prostate (BPH)

BPH je također stanje koje je uobičajeno kod starijih muškaraca. To je nekancerozno povećanje prostate povezano s bolovima u donjem dijelu trbuha i zdjelici. Prostata se nalazi neposredno ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma. Povećanje vrši pritisak na mokraćni mjehur, što dovodi do bolnog mokrenja, stalnog nagona za mokrenjem, slabog mlaza mokraće, smrdljive mokraće i boli nakon ejakulacije. Simptomi povećane prostate mogu se pojaviti i nestati. Kao rezultat toga, većina muškaraca čeka nekoliko mjeseci ili čak godina prije nego što ode liječniku.

Dobro je znati: 7 razloga zašto muškarce bole bradavice – i ne smijete ih ignorirati

Spolno prenosive infekcije (STI)

Spolno prenosive infekcije poput klamidije ili gonoreje također mogu uzrokovati bol u preponama kod muškaraca. Međutim, ta su stanja često asimptomatska u svojim ranim fazama i potrebni su tjedni ili mjeseci prije nego što se uoče simptomi poput boli, iscjetka iz penisa i svrbeža. Jedini način da znate imate li SPI je da se testirate. To što nemate simptome ne znači da ste negativni. Rana dijagnoza ključna je u sprječavanju komplikacija kao što je dugotrajna bol u zdjelici.

I klamidija i gonoreja su bakterijske infekcije za koje liječnici mogu propisati jedan ili dva tretmana antibioticima. Osim toga, vi i vaš partner/ica trebali biste se podvrgnuti liječenju kako biste spriječili ponovnu infekciju.

Muškarci koji ovo rade s novcem pet su puta – nevjerniji

Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva je upala ili infekcija male vrećice u obliku prsta koja je pričvršćena za vaše debelo crijevo. Obično je povezana s jakom boli u desnoj zdjelici ili abdomenu, mučninom, povraćanjem i vrućicom. Također se pogoršava kada kašljete ili kišete. Ispravna procjena može isključiti druga stanja sa sličnim simptomima kao što su IBS, zatvor, gastroenteritis ili infekcija zdjelice. Bez brzog liječenja, upaljeno slijepo crijevo može puknuti, što zahtijeva hitnu operaciju.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

Bol u zdjelici dominantan je simptom IBS-a, gastrointestinalnog poremećaja koji utječe na funkciju debelog crijeva, uzrokujući probavne probleme. Osobe s IBS-om koriste različite deskriptore kako bi objasnile osjećaj boli. Za njih to može biti grčevito, bolno, oštro, probadajuće ili pulsirajuće prirode. Može se osjetiti bilo gdje u abdomenu (trbuhu), posebno u području zdjelice. Kronična bol povezana s IBS-om ne ukazuje na strukturno oštećenje, poput čira. Ali bol je jednako stvarna. Liječnici mogu preporučiti promjenu prehrane i načina života kako bi se olakšalo stanje i lijekove za kontrolu drugih simptoma.

Za bol u preponama kod muškaraca koja proizlazi iz ozljeda mišićno-koštanog sustava, poželjno je što prije otići na pregled, prvenstveno ako vam ometa svakodnevne aktivnosti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime