Petak, 1 srpnja, 2022

Žumberački uskoci: Odličan dokumentarno-igrani film u produkciji Večernjeg lista

Film spaja igrane scene koje su snimane na autentičnim lokacijama u Žumberku te dokumentarni dio u kojem su na najškakljivija pitanja o podrijetlu uskoka odgovarali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji te stručnjaci za ratne vještine

Žumberački uskoci bili su ratnici koji su u službi Habsburgovaca na taj masiv naseljeni u nekoliko navrata tijekom 1530-ih godina kako bi formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Sa sobom su donijeli i specifičnu vjeru koja je kasnije nazvana grkokatoličkom, a Žumberak postaje njezino središte i ishodište stoljećima sve do danas.Upravo o njima napravljen je odličan dokumentarno-igrani film “Žumberački uskoci” u produkciji Večernjeg lista, koji je pred punom kino dvoranom premijerno prikazan u Branimir Mingle Mallu gdje se okupilo dvjestotinjak ljudi, među kojima su bili i potomci uskoka sa Žumberka, planine samo 45 minuta udaljene od Zagreba.

Nevjerojatna povijesna i prirodna bajka

“Tu, preko puta Zagreba, centra gdje ispijamo kave, postoji nevjerojatna povijesna i prirodna bajka koja je samo čekala da izađe van”, istaknuo je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, ujedno i redatelj, koji je još jednom svima okupljenima naglasio kako je ponosan što je cijeli projekt u potpunosti u svojoj produkciji iznio Večernji list, od scenarija, režije, snimatelja, montaže i postprodukcije.

“Čak su i veći dio uloga odradili novinari, urednici, zaposlenici marketinga i oglasnog odjela Večernjeg lista”, dodao je Klarić.

Film spaja igrane scene koje su snimane na autentičnim lokacijama u Žumberku te dokumentarni dio u kojem su na najškakljivija pitanja o podrijetlu uskoka odgovarali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji, stručnjaci za ratne vještine.

U filmu je sudjelovalo 17 sugovornika, u igranim scenama izmijenilo se četrdesetak ljudi, a sveukupan broj onih koji su na neki način doprinijeli projektu popeo se na troznamenkasti. U uloge su uskočili i članovi udruge Žumberački uskoci, povijesne postrojbe kojoj je na čelu Milan Radić-Ilas.

Uloge su imali brojni zaposlenici Večernjeg lista

“Uspjeli smo odškrinuti vrata zatvorene zajednice najviše zahvaljujući njemu, našem Mići”, naglasio je Klarić. On i Petra Balija, urednica posebnih projekata Večernjeg lista, ujedno su i autori scenarija, direktor fotografije, glavni snimatelj i montažer je Matej Pavelić, a snimao je i Zoran Pajić, za ton je bio zadužen Antonio Tatar.

U ulozi glavnog uskoka pojavljuje se Marin Penavić, urednik rubrika Panorama i Crna kronika, a glumili su i zamjenici glavnog urednika Mislav Šimatović i Dario Markas, Večernjakov art direktor Zoran Birman te urednik fotografije Boris Ščitar, izvršni urednik portala Večernji.hr Danijel Lijović, urednik Večernjakove Nedjelje Robert Bubalo i brojni drugi. Ispred kamere našli su se i prvi ljudi marketinga – direktor Dražen Novak te zamjenik direktora Andrej Ribičić.

Glazbu za film napisao je poznati skladatelj Matej Meštrović, a savjetnik za akcijske scene, logistiku i rekvizite je Marin Matijević, novinar Lovačkog vjesnika, koji je ujedno u filmu razjasnio kako je izgledalo i kakve mogućnosti je imalo oružje toga doba.

U filmu su sudjelovali i brojni stručnjaci

Još jedan sugovornik, predstojnik Katedre za povijest srednje i jugoistočne Europe Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Petrić postao je i savjetnik za rani i novi vijek. Od stručnjaka, u filmu govore i poznavatelj hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti Neven Budak, pročelnik Katedre ekumenske teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Juro Zečević-Božić, ali i ravnatelj Grkokatoličkog sjemeništa Daniel Vranešić, poglavar grkokatoličke crkve u Hrvatskoj mons. Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije.

“Uspjeli ste spojiti znanstveni pristup s populističkim, čime ste taj dio povijesti približili tzv. običnim ljudima. Naći taj omjer nije lako, ali vi ste u tome uspjeli i hvala vam na tome”, rekao je mons. Stipić, koji je pristigao na premijeru. Uz njega, prisutni su bili i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, samoborska gradonačelnica i njen zamjenik Petra Škrobot i Petar Burić, glasnogovornik Vlade Marko Milić, bračni par Tonči i Vjekoslava Huljić sa sinom Ivanom. 

Bio je tu i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i supruga Davorka, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt. Zagrebačkoj premijeri prethodila je pretpremijera u srcu Žumberka, u mjestu Sošice, koja je također izazvala velik interes.

 

Autor fotografija je Boris Ščitar/Večernji list

Pročitajte još...

Mixer jednog imidža: Sebastian Kurz – političar koji nas potiče na razmišljanje o liderstvu

Kriza kao mitološka figura straha, iza koje se skriva mnogo problema danas je naša svakodnevica. Pa se za početak pitam, može li priča #o-kurzu potaknuti priču o liderstvu? O lideru Kurzu, da se ne shvatimo pogrešno.... on nas motivira na promišljanje kakvi su to lideri novog doba i što je to što ih motivira? Moć ili želja za promjenom?

Damir Radić: Nova zbirka pjesama izravna je refleksija tzv. izvanjske zbilje

Svestrani umjetnik Damir Radić progovara o novoj zbirci ljubavne poezije "Kao život sam", ali i brojnim dosadašnjim i budućim projektima, među kojima je svakako jedan od važnijih dugometražni eksperimentalno-dokumentarni film „Prozori“ čiju premijeru očekuje do kraja godine

Prilika koja se ne propušta: Oskarovac Peter Spears, producent filma Nomadland, predavač na Ponta Lopud festivalu

Sudionici i publika Festivala imat će priliku uživati u osam večernjih filmskih projekcija i sedam filmova na jedinstvenim lokacijama pod vedrim nebom

Pogled kroz ekran: Mali krug velikih medijskih dostignuća

Svečanost Večernjakove ruže, održane u zagrebačkom HNK –u, pokazala je da se i u teškim vremenima tradicija može održati. Izazov više u koroni bilo je ne snimiti emisiju iz dnevnog boravka

Povezano

Tekuće zlato u šalici najbolje opisuje novi okus kave Julius Meinl

Najveći izazov u stvaranju top premium kave je rad s najfinijom arabikom jer je njeno zrno vrlo osjetljivo te je potrebno odabrati ona koja zajedno čine konzistentno balansiranu mješavinu

Asian Fusion Cuisine: Evergreen Sushi Bar je predstavio novi gastronomski koncept

Evergreen je u sedam godina rada zasluženo stekao reputaciju sushi odredišta s kojim se ne može pogriješiti, a s vremenom se ponuda nadopunjavala novim, kreativnim jelima

U Samoboru je održana premijera filma Žumberački uskoci

Članovi udruge Žumberački uskoci, koji glume u igranim scenama filma, obukli su i uskočke nošnje, a na projekciju su u svojim odorama stigli i pripadnici

Čarobna ljetna večer u Bluesun hotelu Maestral Brela

Maestral, kanonsko djelo hrvatskog poslijeratnog modernizma, simbol arhitekture Brela i Makarske rivijere te nekada najluksuzniji hotel na Jadranu izgrađen je u periodu od 1962. do 1965. Godine oduvijek je ponos Makarske rivijere

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime