Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Pogled kroz ekran: Mali krug velikih medijskih dostignuća

Svečanost Večernjakove ruže, održane u zagrebačkom HNK –u, pokazala je da se i u teškim vremenima tradicija može održati. Izazov više u koroni bilo je ne snimiti emisiju iz dnevnog boravka

Iza nas je izazovna i teška godina za medije, ni ova što klizi nije otpočela blistavo, ali nekako slutimo da mora biti bolje. Neke je profesije lockdown zaista ‘zaključao’, ali novinari su morali izvještavati i o onome što se ipak zbiva i kad se ništa ne zbiva.

Divio sam se kolegama koji su uspijevali puniti strogo zacrtane minute Dnevnika. Upravo su u njih bile uperene uplašene oči Hrvatske pod lockdownom. I zato su ih gledatelji nagradili Večernjakovim ružama. 

Punokrvni informativni labboratorij

Najpoznatiji medijski cvijet u najatraktivnijoj kategoriji – za televizijsku emisiju godine dobila je ekipa Dnevnika Nove TV. Očekivano i nadasve zasluženo jer su već godinama čelični lideri na ljestvici kvalitete informiranja u Hrvatskoj, a samim time i gledanosti. Samo najkvalitetnijim pojedincima uspijeva nekadašnji sveti ”kakao i crtić” termin pretvoriti u punokrvni informativni laboratorij koji svakoga dana u 19:15 sati prati oko pola milijuna ljudi.
Razlog uspjeha njihova kolektiva imena su koja svatko zna – Andrija Jarak, Amadeus medija koji svaku katastrofu pretvori u podnošljivu svakodnevicu, Sabina Tandara Knezović osvaja ubadajući svojim pitanjima u neuralgične točke društva, a Ivana Petrović svojim komentarima tuzemne i inozemne ludosti pretvara u udžbeničke medijske lekcije. Nema te katastrofe koju nećemo podnijeti kad nam ju jezično nestvarno precizno priopći Marija Miholjek ili kad se posebno emotivno u priču unese Romina Knežić. Ovoga je tjedna Dnevnik Nove TV dobio i zahvalnicu zagrebačkog Građevinskog fakulteta zbog izvještavanja o potresima. Preuzeo ju je energični Jarak, heroj petrinjskih ulica koji opustošenim gradom hoda suvereno i za one koji ne mogu, sijući nadu da će biti bolje. Glede ekipe s Remetinečke ceste koju predvodi Ksenija Kardum – ako i može bolje, ne treba hvala. 

 

S guštom se sluša Radio Sljeme i gledaju ‘Nestali’

Prisavska javna televizijska i radijska kuća može se pohvaliti Ružama u dvjema radijskim kategorijama – najbolja radijska emisija je Andromeda, a radijska osoba godine – Ivana Radaljac Krušlin, heroina Radija Sljeme. 
Ona je zagrebačku potresnu nedjelju provela za mikrofonom i suvereno informirala, ohrabrivala i tješila premda se tlo ispod nje treslo na 5,5 po Richteru. Ostala je pribrana, kako sama kaže, zbog ‘svojih ljudi’, slušatelja kojima je u tim trenucima radio sve na što se mogu osloniti. Malo je takvih profesionalki u eteru koje emotivnom profesionalnošću uspijevaju naći put do srca publike. 
Mnogima srce jače kuca utorkom navečer kada eterom Drugog programa Hrvatskog radija vlada – svemirski trio. Dubravka Družinec Ricijaš, Korado Korlević i Ante Radonić otkrivaju tajne svemira, nenametljivo i argumentirano raspredaju o nečemu što mnogima ne znači puno, ali ih je gušt slušati.

Gušt je bilo prošle godine i gledati seriju Nestali na HRT-u. Četiri nastavka koje je iznjedrio život, a za televiziju prilagodili maheri Joško Lokas i Kristijan Milić proizvod je vrhunske kvalitete. U seriji koju odlikuje i vrhunska kamera i fotografija glume braća Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić i Filip Križan, a Goran Navojec Ružu je dobio za najbolje glumačko ostvarenje. Veseli, pak, činjenica da će nas ova sjajna ekipa prikovati uz ekran i u drugoj sezoni.

Izazov je bio ne snimiti emisiju iz – dnevnog boravka

Svečanost Večernjakove ruže, održane u zagrebačkom HNK –u, pokazala je da se i u teškim vremenima tradicija može održati. Izazov više u koroni bilo je ne snimiti emisiju iz dnevnog boravka.
Od nas palac gore za sve one koji nisu prešli tu crtu profesionalnosti. Publika je odlučila za najbolju tv osobu godine nagraditi Mojmiru Pastorčić za koju znamo da je voditeljica RTL Direkta, emisije kojoj direktno ne možemo, koliko god se trudili, odrediti žanr. Takvih problema nemaju Maja i Edo, treneri iz RTL –ova showa Život na vagi, žanrovski potpuno jasnog. Njih su dvoje cvjetak dobili u kategoriji novih lica godine. 

Tako je i ove godine zatvoren mali krug velikih medijskih dostignuća. Nova ćemo pratiti, bilježiti, osluškivati i reagirati. I onda smiksati.  

Foto: Večernji list

________________________________________________________________________

Saša Drinić je televizijski i radijski novinar koji kad ne radi sluša, gleda, zapaža, kritizira i hvali. Mixer će dio njegovih zapažanja oteti zaboravu kroz tjednu kolumnu posvećenu medijima.

Pročitajte još...

Pogled kroz ekran: Dnevnik Nove TV ima najistančaniji osjećaj za gubitke

Zašto je daljinski upravljač najokrutnija sprava za medijske djelatnike te kako je prošao televizijski tjedan iza nas analizira Saša Drinić

Pogled kroz ekran: Zašto ne mogu zamisliti dan bez N1 televizije?

N1 televizija zbog cjelodnevnog informiranja i analiziranja zbivanja u Hrvatskoj i svijetu postala je najgledaniji kablovski program u zemlji. Tim više odluka A1 da ne želi taj i takav program u svojoj ponudi čudi, pa i iz čisto poslovnih razloga

Pop Cooltura: Nije umro Sean Connery, umire jedno bitno drugačije vrijeme

Tuga se i sjeta uvuče ne stoga što umiru ljudi, ne umiru samo naši pop kult heroji, njihovi tragovi nadživljavaju njihovu biologiju. Ono što je daleko tužnije je da s njima umire sjećanje na jedno daleko humanije, toplije, nježnije, ljudskije vrijeme

ĐORĐE KUKULJICA: Zagreb je hrabar grad, dokazao je to kroz povijest, dokazat će to i sada!

Grad čine ljudi, a ne arhitektura, a moji sugrađani su na kraju snaga, umorni, potrošeni, uplašeni, jednom riječju razoreni. To nije dobro. Zagreb je hrabar grad. Siguran sam. Samo treba dobiti pomoć tamo odakle je jedino i treba dobiti. Od gradskih i državnih vlasti i ponovno će to biti grad kakvog od malih nogu poznam. U svakom slučaju trebamo se držati zajedno!

Povezano

Pogled kroz ekran: Teniski vremeplov na TV-u i hrabrost koja nema granica

Sadašnji tinejdžer je sretan ako ima Sportklub na svom TV-u - u pa može slušati kako sve komentira Goran Stojanović. Čovjek koji točno zna kako se komentira tenis, kad se šuti, jer se sve vidi, a kad treba nešto staviti u kontekst

Pogled kroz ekran: Andrija Jarak – transfer koji je zatresao medijsku scenu

Od njega se uči koncentracija, konciznost i jednostavnost izričaja, pred kamerom je jedan od nas gledatelja. Kod Jarka nema viška riječi, malo vremena pretvara u dovoljno, čovjek je uvijek na prvom mjestu

Pogled kroz ekran: Otac i TATA – četiri slova najveće ljubavi

Gabrijela se vratila u svoj grad i sretna je. Ponosna na tatu, ostaje tu. Znajući da će se kolona sjećanja i najboljih namjera prema Vukovaru vratiti. A sve s ciljem – da se ne zaboravi

Pogled kroz ekran: Ivana Petrović – književnica među novinarima ili moć pojedinca u kolektivu

Nedjeljni Dnevnik ima jedan dodatni kristal u lančiću - 'Pregled tjedna Ivane Petrović'. Šest i pol minuta zbog kojih mi bude drago i što jedan misli da ima pravo na virus, drugi preko trećeg bilda rastući ego zbog nedovoljno atraktivne funkcije, poručujući četvrtom da je pametniji i čišći od njega

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime