Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Pogled kroz ekran: Mali krug velikih medijskih dostignuća

Svečanost Večernjakove ruže, održane u zagrebačkom HNK –u, pokazala je da se i u teškim vremenima tradicija može održati. Izazov više u koroni bilo je ne snimiti emisiju iz dnevnog boravka

Iza nas je izazovna i teška godina za medije, ni ova što klizi nije otpočela blistavo, ali nekako slutimo da mora biti bolje. Neke je profesije lockdown zaista ‘zaključao’, ali novinari su morali izvještavati i o onome što se ipak zbiva i kad se ništa ne zbiva.Divio sam se kolegama koji su uspijevali puniti strogo zacrtane minute Dnevnika. Upravo su u njih bile uperene uplašene oči Hrvatske pod lockdownom. I zato su ih gledatelji nagradili Večernjakovim ružama. 

Punokrvni informativni labboratorij

Najpoznatiji medijski cvijet u najatraktivnijoj kategoriji – za televizijsku emisiju godine dobila je ekipa Dnevnika Nove TV. Očekivano i nadasve zasluženo jer su već godinama čelični lideri na ljestvici kvalitete informiranja u Hrvatskoj, a samim time i gledanosti. Samo najkvalitetnijim pojedincima uspijeva nekadašnji sveti ”kakao i crtić” termin pretvoriti u punokrvni informativni laboratorij koji svakoga dana u 19:15 sati prati oko pola milijuna ljudi.
Razlog uspjeha njihova kolektiva imena su koja svatko zna – Andrija Jarak, Amadeus medija koji svaku katastrofu pretvori u podnošljivu svakodnevicu, Sabina Tandara Knezović osvaja ubadajući svojim pitanjima u neuralgične točke društva, a Ivana Petrović svojim komentarima tuzemne i inozemne ludosti pretvara u udžbeničke medijske lekcije. Nema te katastrofe koju nećemo podnijeti kad nam ju jezično nestvarno precizno priopći Marija Miholjek ili kad se posebno emotivno u priču unese Romina Knežić. Ovoga je tjedna Dnevnik Nove TV dobio i zahvalnicu zagrebačkog Građevinskog fakulteta zbog izvještavanja o potresima. Preuzeo ju je energični Jarak, heroj petrinjskih ulica koji opustošenim gradom hoda suvereno i za one koji ne mogu, sijući nadu da će biti bolje. Glede ekipe s Remetinečke ceste koju predvodi Ksenija Kardum – ako i može bolje, ne treba hvala. 

 

S guštom se sluša Radio Sljeme i gledaju ‘Nestali’

Prisavska javna televizijska i radijska kuća može se pohvaliti Ružama u dvjema radijskim kategorijama – najbolja radijska emisija je Andromeda, a radijska osoba godine – Ivana Radaljac Krušlin, heroina Radija Sljeme. 
Ona je zagrebačku potresnu nedjelju provela za mikrofonom i suvereno informirala, ohrabrivala i tješila premda se tlo ispod nje treslo na 5,5 po Richteru. Ostala je pribrana, kako sama kaže, zbog ‘svojih ljudi’, slušatelja kojima je u tim trenucima radio sve na što se mogu osloniti. Malo je takvih profesionalki u eteru koje emotivnom profesionalnošću uspijevaju naći put do srca publike. 
Mnogima srce jače kuca utorkom navečer kada eterom Drugog programa Hrvatskog radija vlada – svemirski trio. Dubravka Družinec Ricijaš, Korado Korlević i Ante Radonić otkrivaju tajne svemira, nenametljivo i argumentirano raspredaju o nečemu što mnogima ne znači puno, ali ih je gušt slušati.

Gušt je bilo prošle godine i gledati seriju Nestali na HRT-u. Četiri nastavka koje je iznjedrio život, a za televiziju prilagodili maheri Joško Lokas i Kristijan Milić proizvod je vrhunske kvalitete. U seriji koju odlikuje i vrhunska kamera i fotografija glume braća Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić i Filip Križan, a Goran Navojec Ružu je dobio za najbolje glumačko ostvarenje. Veseli, pak, činjenica da će nas ova sjajna ekipa prikovati uz ekran i u drugoj sezoni.

Izazov je bio ne snimiti emisiju iz – dnevnog boravka

Svečanost Večernjakove ruže, održane u zagrebačkom HNK –u, pokazala je da se i u teškim vremenima tradicija može održati. Izazov više u koroni bilo je ne snimiti emisiju iz dnevnog boravka.
Od nas palac gore za sve one koji nisu prešli tu crtu profesionalnosti. Publika je odlučila za najbolju tv osobu godine nagraditi Mojmiru Pastorčić za koju znamo da je voditeljica RTL Direkta, emisije kojoj direktno ne možemo, koliko god se trudili, odrediti žanr. Takvih problema nemaju Maja i Edo, treneri iz RTL –ova showa Život na vagi, žanrovski potpuno jasnog. Njih su dvoje cvjetak dobili u kategoriji novih lica godine. 

Tako je i ove godine zatvoren mali krug velikih medijskih dostignuća. Nova ćemo pratiti, bilježiti, osluškivati i reagirati. I onda smiksati.  

Foto: Večernji list

________________________________________________________________________

Saša Drinić je televizijski i radijski novinar koji kad ne radi sluša, gleda, zapaža, kritizira i hvali. Mixer će dio njegovih zapažanja oteti zaboravu kroz tjednu kolumnu posvećenu medijima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime