Bigos ili Bigoš, odnosno, lovački gulaš tradicionalno je jelo tipično u poljskoj, litvanskoj, bjeloruskoj i ukrajinskoj kuhinji, a smatra se poljskim i ukrajinskim nacionalnim jelom.
Ne postoji jedinstveni recept za ukusan gulaš od kupusa i mesa, pa tako i recepti variraju od regije do regije i od obitelji do obitelji. Tipični sastojci uključuju nekoliko vrsta mesa, kobasica, kiselog i svježeg kupusa, gljiva, suhog voća i začina. Bigos se obično jede uz pire krumpir ili raženi kruh. Kao i kod mnogih drugih variva, može se držati na hladnom mjestu ili u hladnjaku, a zatim dogrijavati kasnije – okus mu se pojačava kada se ponovo podgrije.
Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba. Klasici su često pravi evergreen.
BIGOŠ S TELETINOM I GLJIVAMA
Sastojci:
- 250 grama telećih prsa
- 60 grama mesnate slanine s trbuha
- 500 grama bijeloga kupusa
- 12 otkoštičenih suhi šljiva
- 2 žlice ruma
- sol, papar
- 1 žlica meda
- 150 ml suhoga crnoga vina
- 250 grama pasirane rajčica
- 500 grama kiseloga kupusa
- 4 zrna pimenta
- 4 klinčića
- navrh noža kima
- 3 lovorova lista
- 2 ljutike
- 200 grama vrganja
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice nasjeckanog mažurana
Priprema:
- Meso oplahnite, posušite i narežite na manje komade. Slaninu narežite na kockice. Bijeli kupus oplahnite i narežite na rezance. Šljive namočite u rum.
- Slaninu popržite, dodajte meso pa pirjajte nekoliko minuta. Povremeno promiješajte. Posolite i popaprite. Dodajte kupus te pirjajte dok ne postane proziran. Prebacite u veliki lonac. Dodajte med i crno vino. Umiješajte pasirane rajčice, kiseli kupus i šljive. Rum od namakanja nemojte proliti. Začine stavite u metalnu posudicu za čaj pa nju stavite u varivo. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta.
- Ljutiku oljuštite i nasjeckajte. Gljive očistite i usitnite. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja variva na naglo popržite luk i gljive na vrućemu maslacu. Izvadite na kuhinjski papir da upije masnoću. Potom umiješajte u varivo s rumom. Izvadite začine. Pospite mažuranom i poslužite.
Za kraj, želimo vam dobar tek!