Iako u hladnijim danima češće jedemo tešku hranu, ako i jela “na žlicu”, danas smo se odlučili za nešto laganije. Ova jesenska salata prepuna je zanimljivih okusa, a najbolje ju je jesti odmah. Brza je za pripremu, zdrava i zasitna. Uživajte u šarenim plodovima jeseni!
Sastojci:
- 175 g bisernog ječma
- 1 kg oguljene tikve ili 1 butternut tikve, neoguljene
- 3 žlice maslinovog ulja
- korica i sok 1 naranče
- 4 žlice crnog vinskog octa
- ½ crvenog luka, sitno narezanog
- mala hrpica metvice, nasjeckana, ostavite
Upute:
Kuhajte ječam 20-25 minuta dok ne omekša, a zatim ga ocijedite. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200C/180C s ventilatorom/plinom 6. Ako koristite butternut tikvu, debelo je narežite na kolutiće, izbacujući sjemenke ili je narežite na tanke kriške. Pomiješajte s 1 žlicom ulja, koricom naranče i začinima. Rasporedite po limu za pečenje i pecite 40 minuta dok ne porumene i ne omekšaju, okrećući ih svakih 15-ak minuta. Kada završite s pečenjem, ostavite sa strane dok završite jelo.
Pomiješajte sok od naranče, ocat i preostalo ulje s ječmom i dosta začina. Umiješajte mladi špinat i nasjeckano začinsko bilje, a zatim rasporedite na pladanj s tikvicom, rukolom i preostalim listićima mente i peršina. Poslužite i uživajte u jelu!