Subota, 28 siječnja, 2023

Čarolija jesenske kuhinje: Ukusna salata od tikve, naranče i ječma

Ova jesenska salata prepuna je zanimljivih okusa, a najbolje ju je jesti odmah. Brza je za pripremu, zdrava i zasitna. Uživajte u šarenim plodovima jeseni!

Iako u hladnijim danima češće jedemo tešku hranu, ako i jela “na žlicu”, danas smo se odlučili za nešto laganije. Ova jesenska salata prepuna je zanimljivih okusa, a najbolje ju je jesti odmah. Brza je za pripremu, zdrava i zasitna. Uživajte u šarenim plodovima jeseni!

Sastojci:

  • 175 g bisernog ječma
  • 1 kg oguljene tikve ili 1 butternut tikve, neoguljene
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • korica i sok 1 naranče
  • 4 žlice crnog vinskog octa
  • ½ crvenog luka, sitno narezanog
  • mala hrpica metvice, nasjeckana, ostavite

Upute:



Kuhajte ječam 20-25 minuta dok ne omekša, a zatim ga ocijedite. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200C/180C s ventilatorom/plinom 6. Ako koristite butternut tikvu, debelo je narežite na kolutiće, izbacujući sjemenke ili je narežite na tanke kriške. Pomiješajte s 1 žlicom ulja, koricom naranče i začinima. Rasporedite po limu za pečenje i pecite 40 minuta dok ne porumene i ne omekšaju, okrećući ih svakih 15-ak minuta. Kada završite s pečenjem, ostavite sa strane dok završite jelo.

Pomiješajte sok od naranče, ocat i preostalo ulje s ječmom i dosta začina. Umiješajte mladi špinat i nasjeckano začinsko bilje, a zatim rasporedite na pladanj s tikvicom, rukolom i preostalim listićima mente i peršina. Poslužite i uživajte u jelu!

Pročitajte još...

Mljac: Zero waste veganska salata od dinje s Michelinovom zvjezdicom

Donosimo savršeni ljetni recept cijenjenog austrijskog chefa hrvatskog porijekla Paula Ivića, čiji veganski i vegetarijanski specijaliteti u bečkom restoranu TIAN nose Michelinovu zvjezdicu

Donosimo šest jedinstvenih plant – based recepata koje je osmislio chef Mario Mihelj

Ponekad je teško pridržavati se strogih prehrambenih preporuka i uravnotežene prehrane, stoga je nužno pronaći fleksibilnije opcije prilagođene specifičnim načinima života

Koroni usprkos: na zagrebačkoj gastro sceni sve se finije – jede

Unatoč situaciji u kojoj smo se našli ove godine, koronavirus i potres koji je urušio centar grada, veseli nas činjenica da se u glavnom gradu Hrvatske jede i dalje jednako fino kao i prije. A možda i bolje nego prije?

8 superukusnih recepata s humusom – za poseban okus svakog jela

Mnogi kuhari koriste humus za dodavanje teksture i okusa raznim jelima te kažu kako humus može oživjeti sve, od salata i tjestenine do slastica i preljeva. Donosimo vam savjete svjetskih kuhara kako ga najbolje iskoristiti

Povezano

Top 30 najboljih gastronomskih adresa u Splitu by Zlatko Gall

Naš kolumnist i zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 30 mjesta u kojima se isplati jesti kada se nađete u Splitu. Izbor je raznolik, a nećete pogriješiti ni sa jednim mjestom...Uživajte!

Novi trendovi u prehrani: Znate li što su postbiotici, mikrozelenje, kelp…

Naši odabiri hrane mogu pomoći u suzbijanju učinaka klimatskih promjena u svijetu. A tome u prilog idu i neke nove, jedinstvene namirnice. Upoznajte superzvijezde koje (polako, ali sigurno) mijenjaju svijet gastro scene

Zdravi, ukusni, maštoviti i jednostavni veganski deserti koje ćete poželjeti sami isprobati

Ovi sočni veganski deserti mirišu na proljeće koje nam stiže, a uz Instagram profile koje smo odabrali priprema veganskih slastica ne mora biti komplicirana. Zaljubite se u veganstvo i isprobajte baš sve recepte!

Kod kuće se jede najbolje: Siječanj je mjesec za sječu kalorija i kilograma

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi brzopotezne recepte idealne za zimu. Pripremite se na uživanje...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime