Gastronomska scena u Splitu posljednjih je godina znatno napredovala i obogaćena je mjestima kojima bi zeleno svjetlo dali i najveći gurmani na svijetu. Iako još uvijek postoje restorani ‘starog kova’, sve je više onih koji nude dalmatinsku hranu, ali s ‘pomakom’.
Ne nedostaje ni vegeterijasnki, veganskih i gluten free jela, a istinski gurmani sigurno neće biti razočarani ponudom! Mazzgon Food, ARTiČOK, i Kinoteka – svaki od ovih restorana izdvaja se ne samo ponudom, svojevrsnim signature jelima, bogatom ponudom koktela i pića, nego i jedinstvenim ambijentom koji cijelu gastro priču zaokružuje na primamljiv način!
1/ Mazzgon Food
U samom centru grada, minutu šetnje od Pjace smjestio se Mazzgon Food. Prekrasno mjesto s još ukusnijim jelima. Ovaj restoran ima unutarnji dio koji vodi na malu terasu unutar zidina. Jelovnik se mijenja četiri puta godišnje, ovisno o namirnicama koje su dostupne u sezoni.
Imaju i klasike koji su sad već postali ‘signature jela’ kao što su Dagnje za mamine goste, Sirova torta, Ravioli s divljim zecom i dekonstrukcija goveđeg tatara. Namirnice nabavljaju lokalno, surađuju s OPG-ovima diljem Hrvatske, od Dalmacije i Istre, preko Slavonije, a kruh i tjesteninu proizvode sami. Raspon cijena je od 60 do 200 kuna po jelu.
“Za Mazzgoon su karakteristična jela koja spajaju tradiciju i modernu kuhinju, fuzija klasike i moderne vizije dalmatinske kuhinje ono je što nas veseli kao i eksperimenti s utjecajima stranih kuhinja na neka stara dalmetinska jela – na što smo posebno ponosni. Mazzgoon je promjenjiv, eksperimentalan, zavodljiv, iznenađujući i nas veseli, a mislim da je to ono što gosti osjete i čemu se vraćaju”, otkrio nam je vlasnik Antonio Vrsalović.
Od pića, osim široke ponude vina koja sadrži 70-ak hrvatskih etiketa i 30 svjetskih klasika, unutar restorana djeluje i Noor bar.
“Noor fine spirit and cocktail bar nudi jedinstvene signature koktele i više od 200 različitih žestokih alkohola. U 5 godina postojanja Noor se, s obzirom da je jedinstven bar s takvom ponudom u Splitu, isprofilirao i kao mjesto koje gosti posjećuju bez obzira na restoran. Naravno, po želji gosta uparujemo koktele i s našom hranom”, ističe Antonio.
Tijekom pandemije osmislili su pop-up unutar restorana koji u ponudi sadrži isključivo street food, a Tony’s burger je bio toliko popularan da su ga uvrstili u svoj snack menu.
“Madeboto je nastao u pandemiji kao naš odgovor na situaciju koja je potresla ugostiteljski svijet. To je pop-up unutar Mazzgoon fooda koji je dostupan i za dostavu, sastoji se od street food klasika i našeg signatura Tony’s burger koji je napravio pravu malu street food revoluciju. Madeboto je naš mali projekt koji ima afinitete da naraste u nešto samostalno u budućnosti,” s ponosom zaključuje naš sugovornik.
2/ ARTiČOK
“Restoran mediteranskog tipa uz malo modernog štiha da se ipak osjeti da ste zasluženo došli nešto pojesti u restoran, a da ipak ostanemo vjerni svom podneblju,” tako svoj restoran opisuje Marin Radić.
Iako ste možda pomislili da je riječ o mediteranskoj biljici, naziv ovog restorana spaja dvije ljubavi njegovog vlasnika, umjetnost i hranu.
Na njihovom jelovniku može se pronaći od 15 do 18 jela, ribljih, mesnih i vegetarijanskih, a na meniju su označena jela koja su vegetarijanska, veganska ili gluten free. Osim stalnog menija, imaju i dnevnu ponudu koja se mijena prema nabavci namirnica. Sve namirnice nabavljaju od lokalnih OPG-ova. Cijene jela na jelovniku kreću se od 45 kn do 180 kn.
“Što se tiče kruha, to je jedna posebna priča i ljubav našeg chefa Maria Omrčena, koji radi kruh od kiselog tijesta te kvasca koji sam uzgaja od različitih vrsta brašna. S našeg menija možemo izdvojiti highlight jelo koje se provlači kroz naš meni od samog početka, a to je divlji zec s njokima”, otkriva Marin.
Što se tiče ponude pića, trenutno u ponudi imaju 50-ak etiketa vina iz cijele Hrvatske, ali tu listu planiraju i proširiti s obzirom da su preselili na novu, veću lokaciju.
“Nudimo domaće pivo Barba, uz sve standardne ponude piva. Kokteli su, također, jedna drugačija priča – svi su signature i nećete ih nigdje drugdje pronaći”, priča nam Marin.
“Čvrsto stojim iza činjenice da moj tim i ja radimo od srca i želimo gostima pružiti iskustvo o kojem će pričati. To je ono što smo dosad dobivali kao povratnu informaciju i zbog čega smo dobili vjetar u leđa da preselimo na novu lokaciju – s jednom od najljepših teraca u gradu”, s puno ponosa zaključuje Marin.
3/ Kinoteka
Restoran smješten unutar gotičke palače, u zidinama Dioklecijanove palače, ima jedinstvenu terasu koja je zapravo zatvoreni privatni dvor stare splitske obitelji. Ono po čemu je Kinoteka poznata je, osim jela, upravo njezino zanimljivo uređenje.
Nastalo je kao inspiracija na ime restorana, a sam restoran, pak, dobio je ime po kinoteci Zlatna Vrata koja se nalazi u istoj zgradi – i prva je kinoteka u ovom dijelu Europe.
Unutrašnji prostor podijeljen je u dva dijela, barski i sjedeću salu. U sali prevladavaju kino plakati klasika koji su nekada prikazivani u Kinoteci, a barski dio mješavina je Kube i Mediterana – te, kao takav, idealno mjesto za uživanje u koktelima u bilo koje doba dana. Jedinstveni ambijent neminovno doprinosi da se svi gosti osjećaju kao – dio plemičke obitelji.
“Azijska kuhinja je odlično prepoznata u Splitu, pogotovo zato što mi nudimo fuziju Azije i Mediterana. Naši degustacijski slijedovi, a možete odabrati između 7, 9 i 18 slijedova povest će vas na nezaboravno putovanje dalekim Japanom isprepletenim dodirima senzacionalnog Mediterana. Preporučujemo jedan od naših degustacijskih menua za nova i jedinstvena gastro iskustva. Od prvog dana veliku pažnju pridajemo koktelima, a trenutno se sprema nova, najodvažnija koktel karta do sada”, ističu u restoranu.