Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Vrhunski gušti: 8 top restorana zbog kojih vrijedi otputovati na drugi kraj svijeta

Dok se brojni restorani pripremaju otvoriti svoja vrata, koje je bolje vrijeme od sadašnjeg za rezervaciju na nekim od najuzbudljivijih svjetskih kulinarskih žarišta? Od Berlina do Osake, preko Brooklyna, donosimo vam izbor od 8 restorane u koje vrijedi

Od Berlina do Osake, preko Brooklyna, donosimo vam izbor od 8 restorane u koje vrijedi putovati 2024. godine (pa barem u mislima, ako već ne možemo doista i fizički biti tamo)! Ili ih zabilježiti za posjet nekad u budućnosti.



893 Ryōtei

Ovaj restoran nalazi se u Berlinu. Izvana potpuno neugledan, a unutrašnjost je uređena s krakterističnim neonskim svjetlima s primjesom Blade Runnera: radne ploče od tamnog mramora, blago osvjetljenje koje nudi romantično raspoloženje i baršunasti oblog ono su što krasi ovaj restoran. Prema zamisli vlasnika 893 Ryōtei nudi vrhunsku, peruansko-japansku fuziju okusa. Pobjedničko jelo: Crni bakalar s misom

Krebsegaarden

Smješten u blistavoj gradskoj četvrti Christianhavn u Kopenhagenu u Danskoj, ovaj kameleonski restoran crpi inspiraciju iz rotirajućih umjetničkih djela izloženih u susjednom muzeju Galleri Krebsen, baveći se vjekovnim idiomom koji ‘prvo jedemo očima’. Vječno rezerviran, već desetljeće i pol jedan je od najboljih restorana u Danskoj i definitivno ga vrijedi posjetiti. Pobjedničko jelo: Sezonski meni za kušanje

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Restaurant Krebsegaarden (@krebsegaarden)

Olmsted

Olmsted se nalazi u Brooklynu, New York, SAD, a vrijedi ga posjetiti zbog chefa Grega Baxtroma, koji je ‘krivac’ i za renome svjetski poznatog restorana Alinea, jedinog restorana u Chicago s tri Michelinove zvjezdice. Uz nevjerojatne okuse hrane i nepretencioznu atmosferu, Olmsted je ujedno i cijenovno pristupačan restoran. Pobjedničko jelo: Goveđi tartar s muškatnim oraščićem holandaise

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Olmsted (@olmstednyc)

Yonemasu

S ljubavlju nazvan ‘tenka no daidokoro’, u prijevodu ‘narodna kuhinja’, drugi po veličini japanski grad, Osaka magnet je za sve samozvane epikure. Šetajući živahnim gradskim tržnicama, primijetit ćete da je zrak težak i pun mirisa ulične hrane. Svatko tko traži  nezaboravnu večer trebao bi rezervirati – daleko prije vremena – jedan od najtraženijih restorana u Osaki, Yonemasu s Michelinovom zvjezdicom. Ne dopustite da vas zen dekor zavara, tradicionalni kaiseki jelovnik s više sljedova ostavit će vas bez teksta.
Pobjedničko jelo: Degustacijski meni kaiseki s 12 jela

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Ituogourmet (@ituogourmet)

Pandeli

Otvoren davne 1901. godine i ušuškan na Grand Bazaaru, svjetski poznatoj istanbulskoj tržnici, poznati restoran nudi velik izbor anatolskih delicija – od zapanjujućeg mezzea do raskošnih variva i prepečenih morskih plodova. Naravno, uz prekrasan pogled na blistavi Bospor i poznati most Galata u daljini. Prije svega, ovaj gastro dragulj nudi dobrodošli predah od gradske vreve uz fantastične zalogaje. Pobjedničko jelo: Varivo od janjetine i pečenih patlidžana “sultanova slast”

 

Palomar

Odličan za goste koji traže mirnu večer, Palomar je vrsan i ekscentričan londonski restoran koji se klanja pred oltarom bliskoistočne smjelosti. Palomarovi tanjuri nadahnuti Izraelom nude razne okuse – od glazirane hobotnice do humusa, cikle i svinjskog trbuha, u predivnom ambijentu koji vrijedi posjetiti. Pobjedničko jelo ‘okto-hummus’ (trag je u imenu)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli The Palomar (@palomarsoho)

Ristorante Santa Elisabetta

Ovaj po monogočemu poseban restoran nalazi se u Firenci. Smješten je u najstarijoj zgradi u gradu, bizantskom tornju Pagliazza, Santa Elisabetta s dvije Michelinove zvjezdice, na čelu s izvrsnim kuharom Roccom De Santisom. Spajajući tradiciju i inovacije, De Santis uzima talijanske specijalitete i modernizira ih. Pobjedničko jelo: Bivoli ricotta cappelletti

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Ristorante Santa Elisabetta (@santaelisabettarestaurant)

Brich

Iako je ovaj restoran u blizini poznate katedrale Preobraženja u Sankt Peterburgu nazvan po ruskom državnom amblemu, kuhar Hezret-Arslan Berdiev odriče se tradicionalne slavenske prehrane u korist eklektičnijeg jelovnika. Berdiev spaja azijske, latinske i europske elemente kako bi stvorio zapanjujuća jela, a, poput jelovnika, Birchina unutrašnjost je luksuzna, ali utemeljena: toplo, blijedo drvo prošarano je hladnim čelikom i sivim zidovima. Pobjedničko jelo: Goveđi tataki

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Birch Restaurant (@birch_saintp)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime