Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Donosimo recept za zdravi sladoled od dinje koji će vas osvojiti bojom, a zatim i okusom

U slučaju da u svoj ljetni meni želite unijeti pravo malo osvježenje – u doslovnom, ali i metaforičkom smislu, donosimo vam recept za pripremu zdravog sladoleda od dinje

Osim što sobom nosi obilje vitamina D, sol u kosi i slatko iščekivanje godišnjeg odmora, ljeto nas svake godine obraduje i namirnicama u kojima nemamo priliku uživati tijekom hladnijih mjeseci. Kada temperature dosegnu vrhunac, takva lagana i osvježavajuća prehrana nam prija više nego inače. Baš zato ljeti češće posegnemo za ledenim voćem nego za čokoladnim tortama, američkim palačinkama ili bakinim štruklima. U slučaju da u svoj ljetni meni želite unijeti pravo malo osvježenje – u doslovnom, ali i metaforičkom smislu, donosimo vam recept za pripremu zdravog sladoleda od dinje.



Recept za ukusni sladoled

Voćni i osvježavajući desert dostojna je zamjena za sladoled, ali s bitnom razlikom: količinu šećera možete sami kontrolirati ili ju u potpunosti izbjeći. Za pripremu ovog zdravog snacka trebat će vam:

  • 300 g dinje (pipuna ili bostana)
  • konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
  • 3 pune žlice meda
  • žličica korice limuna
  • aroma vanilije
  • prstohvat soli

Prvi korak ka osvježenju je taj da u svoj blender ili Kenwood kuhinjski uređaj dodate dinju, kokosovo mlijeko i zaslađivač te da blendate dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim smjesu ulijte u hermetički zatvorenu posudu prikladnu za zamrzavanje i držite ju u zamrzivaču dok se potpuno ne sledi; otprilike 6 sati. Vrijeme potrebno za zamrzavanje ovisit će o dimenzijama posude koju koristite – što je ona šira, to će cijeli proces trajati kraće.

Prije jela pričekajte neko vrijeme

Nakon što se smjesa zaledi, izvadite ju, izrežite ju na kockice kako bi se lakše blendala, komadiće dodajte u multipraktik i miksajte dok se svi smrznuti komadići ne razbiju. Smjesu zatim ponovno prebacite u posudu prikladnu za zamrzavanje i sve vratite u zamrzivač.

Ukoliko ćete sladoled posluživati istoga dana, ostavite ga u zamrzivaču barem 30 do 60 minuta kako bi smjesa dobila teksturu sladoleda, a ako ćete ga posluživati drugi dan, prethodno ga ostavite na sobnoj temperaturi barem dvadesetak minuta da se malo “opusti”.

Iskušajte i sorbet verziju sladoleda

Kako biste svoj desert učinili još primamljivijim, pripremite i sorbet od dinje. Postupak je jednostavan, a trebaju vam samo dva sastojka. Uzmite par kockica svježe dinje i izblendajte ih s malo vode ili voćnog alkoholnog pića poput Aperola pa sve prelijte preko kremastog sladoleda. 

Osim što je osvježavajući, voćan i zdrav, ovaj sladoled ima dodatni benefit – u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču možete ga čuvati čak naredna dva tjedna, a isti recept možete isprobati i s drugim voćem – poput manga. Recept za pripremu novog omiljenog deserta potpisuje naša gastro blogerica Zrinka Zekulić (@gladusasamja) koja je za izradu kremaste smjese koristila svoj Kenwood Titanium Chef Baker kuhinjski uređaj.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime