Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Hrvatska vinska scena bogatija je za još jedno vino vinarije Šoškić

Vinarija Šoškić obiteljska je vinarija koja od 1992. godine nastavlja bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju poznatog Hrvatskog vinogradarskog položaja Plešivice

U Marble Steakhouseu predstavljeno je dugoočekivano vino vinarije Šoškić pod nazivom Haiku5. Riječ je o ‘nasljedniku’ vina Haiku4 i platinastog Haiku2. Rođeno iz pažljivo odabranog grožđa od čak 5 različitih sorti, vino Haiku5 utjelovljenje je profinjenosti. Predanost kvaliteti vina iz vinarije obitelji Šoškić počinje preciznom ručnom berbom odabranog grožđa, kako bi samo odabrani  grozdovi dospjeli u Haiku. Jednom u podrumu, ovo grožđe prolazi kroz spontanu fermentaciju, dopuštajući prirodi da vodi glavnu riječ.Nakon toga, Haiku5 kreće na put maceracije, gdje provodi 30 dana upuštajući se u vlastitu složenost, izvlačeći dubinu i karakter iz pokožice grožđa. Tu putovanje ne završava. Naime,  nakon maceracije, Haiku5 odležava 2 godine u tonneau bačvama, gdje sazrijeva i razvija se, upijajući nijanse nježne hrastovine dok harmonizira svoje okuse u simfoniju kompleksnosti. Riječ je o strpljivom plesu između vremena i tradicije, koji rezultira vinom koje je jednako intrigantno koliko i elegantno. U znaku tradicije i autentičnosti, Haiku5 izlazi nefiltriran, što je dokaz predanosti očuvanju integriteta vina. Rezultat je simfonija okusa i tekstura koje skladno plešu na nepcu, ostavljajući trajan dojam koji ostaje dugo nakon zadnjeg gutljaja.

Processed with VSCO with av4 preset

Pažljivo uparene delicije koje savršeno odgovaraju vinima

Za ovu je priliku chef Marble Steakhousea Tomislav Trboglav pomno odabrao jelovnik u sljedovima, pri čemu su uzvanici imali priliku kušati i ostale etikete vinarije Šoškić savršeno sljubljene sa svakim slijedom. Uz hladno predjelo, terinu od teleće brizle s rabarbarom i pistacijama posluživao se Rose Taste of terroir 2022, dok su uz toplo predjelo, tagliatelle od ribljeg ragouta s dimljenom jakobovom kapicom i jabukom kušali Riesling Taste of terroir 2022. Glavno jelo, potrbušinu od crne slavonske svinje sa svinjskim kareom, bijelom šparogom, datuljama i medvjeđim lukom popratila je zvijezda večeri, vino Haiku5, a gastronomsko je iskustvo zaokruženo desertom, ananasom u chilli karameli sa sladoledom od svježeg sira uz Muškat Taste of terroir 2023.

‘Haiku5 stoji kao nasljednik platinasto nagrađenog Haiku2 i Haiku4, predstavljajući vrhunac naše posvećenosti u proizvodnji vina. Apokaliptična ‘grožđocidna’ 2021. godina omogućila nam je da u isto vrijeme uberemo čak 5 vrhunskih sorti, od kojih je svaka jedinstvenog karaktera, i uz njihovu pomoć iznjedrimo Haiku5 koji nastavlja cijenjenu tradiciju naše linije Haiku. S ponosom i oduševljenjem mogu reći da Haiku5 nadmašuje svoje prethodnike, postajući uz pomoć berbe 2021. godine i čudesnog terroira Plešivice, vjerojatno najbolja izvedba naše Haiku linije vina do sada. Svaki gutljaj priča priču o vremenu, strasti, terroiru, i nesvakidašnjem pristupu’, izjavio je vlasnik vinarije Šoškić, Siniša Šoškić.

Processed with VSCO with av4 preset

Renomirani hrvatski sommelier Mario Meštrović okarakterizirao je Haiku5 kao harmonično, slasno i užitno vino. ‘U ustima lijepa svježina, izvrsne kakvoće, čistog okusa, sjajno uravnoteženo. U okusu voćnost crvene naranče, mandarine i pčelinjeg voska. Slasan i dug završetak okusa u kojem dominira sočna naranča. Kada se povuče osjet finog tanina s taktilnog dijela jezika, ostaje ugodna mineralnost koja dodatno daje osjet užitnosti pijenja.’

Dugogodišnja obiteljska tradicija potpomognuta prirodnim blagodatima

Vinarija Šoškić obiteljska je vinarija koja od 1992. godine nastavlja bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju poznatog Hrvatskog vinogradarskog položaja Plešivice. Smještena je na blagim padinama podno Plešivice na nadmorskoj visini od 370 m. Osobitosti vinogradarskog položaja Plešivice su velika nadmorska visina na kojoj je zrak ‘zdrav’ i stalno struji, a visoki položaji na strmim kosinama omogućuju idealan kontakt loze i grožđa sa suncem, pa su prirodni uvjeti kao stvoreni za sorte grožđa koje vole hladnije klime.

Grožđe za vino Haiku dolazi s položaja Gorička, koji je okružen delikatnom ljepotom stabala japanskih trešnji, pa ni naziv ovog vina nije slučajnost.  Baš kao što haiku poezija bilježi prolazne trenutke u vremenu Haiku5 bilježi nijanse svake sorte grožđa, tkajući ih zajedno u tapiseriju okusa. Haiku nije samo vino – to je slavlje prolaznih životnih trenutaka, uhvaćenih u bocu za uživanje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime