Petak, 20 prosinca, 2024

Idealni za zaposlene: 5 jednostavnih recepata za što ukusniji i brži ručak

Bilo da tražite nove ideje za ručak u uredu ili jednostavne salate koje će vam brzo zasititi, s ovih 6 recepata možete pripremiti za solo uživanje u svakom zalogaju - ali i tijekom vikenda s prijateljima

Za sve one kojima je ručak postao ‘stvar’ na koju uvijek ‘zaborave’ tijekom užurbanog rasporeda, pa najčešće jedu nešto iz pekare, umjesto kvalitetnog i nutritivnog obroka, donosimo pet brzih i jednostavnih, ali vrlo zdravih recepata.



Kako biste ovaj tjedan bili spremni svaki dan i prestali s izlikama o tome kako nemate ideju što sutra kuhati, odlučili smo vam pomoći. Bilo da tražite nove ideje za ručak u uredu ili jednostavne salate koje će vam brzo zasititi, s ovih 6 recepata možete pripremiti za solo uživanje u svakom zalogaju – ali i tijekom vikenda s prijateljima.

Bruschetta s mozzarellom, pestom, bosiljkom i rajčicama

Sastojci:

  • 250 g mozzarelle
  • 20 mini rajčica, prepolovljenih
  • 4 žlice zelenog pesta
  • 5 žličica pinjola
  • maslinovo ulje
  • 1 šaka bosiljka za ukrašavanje
  • kruh

Priprema: Zagrijte pećnicu na 160 °C, mozzarellu narežite na ploške debljine 1 cm. Prepecite kruh na tavi, zatim dodajte kriške mozzarelle položite na kriške kruha i stavite da se peče još neke 3 minute. Zatim dodajte rajčice, pesto i pinjole. Završite s malo maslinovog ulja, ukrasite s nekoliko listova bosiljka i uživajte.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli MaltesKitchen (@malteskitchen)

Zdjela od cvjetače, brokule, batata i tofua

Sastojci:

  • 1 cvjetača, izrezana na komadiće
  • 1 brokula, izrezana na komadiće
  • 1 veliki batat, narezan na kockice
  • 1 tofu
  • 2 režnja češnjaka, narezana
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica senfa
  • 1 komad svježeg korijena đumbira, naribanog
  • sok od 1 limuna
  • šaka svježeg korijandera, nasjeckanog
  • svježe mljeveni crni papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte cvjetaču, brokulu, batat, tofu i češnjak s 2 žlice maslinovog ulja. Posložite povrće u lim za pečenje i pecite u pećnici 35 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte preostale 2 žlice maslinovog ulja sa senfom, đumbirom i polovicom soka od limuna. Staviti sve iz pečnice u tanjure i preliti umakom,  dodajte korijander i iscijedite preostali limunov sok. Začinite po želji svježim mljevenim paprom.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Jessica McQuoid (she/her) (@wholehealthkitchen)

Pečeni batat s keljom, korijanderom i mozzarellom

Sastojci:

Za mješavinu za prženje:

  • 1 veliki batat
  • 1 kelj
  • 100 g kokosovog ulja
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice sjemenki kima
  • 2 žličice sjemenki korijandera
  • ¾ žličice mljevenog cimeta
  • ¼ žličice čilija

Za salatu:

  • 120 g pripremljenog kelja
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 30 ml soka od limuna
  • 1 žličica soli
  • 80 g oraha
  • 1 žličica ulja komine
  • ½ žličice papra
  • 30 g korijandera

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Batat narežite po dužini (zadržite koru) na dugačke kriške debljine oko 2 cm. Za salatu operite i grubo nasjeckajte. Na tanjur položite kelj, batat, korijander i dodajte jogurt ili mozzarellu.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Mat Choklad Atelier Falsterbo (@byemmanuella)

Topla salata od piletine i kopra s feta sirom 

Sastojci

  • 2 komada pilećih prsa bez kože i kosti, izrezanih na tanke trake
  • 1 žlica rajčicom
  • 1 žličica tekućeg meda
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Za salatu:

  • ½ velike salate iceberg, vrlo sitno narezane
  • 1 velika šaka kopra, lišće uklonjeno i nasjeckano
  • 6 mladih lukova, tanko narezan
  • 1 avokado, narezan
  • šaka feta sira

Priprema: Stavite piletinu u zdjelu s rajčicom, medom i žlicom ulja. Dobro začinite i premažite sve komade piletine. Zagrijte veliku tavu i dodajte preostalo ulje. Komadiće piletine kratko popržite na jakoj vatri do zlatno smeđe boje. Izvadite na tanjur, prekrijte folijom i ostavite 5 minuta. Raspršite zelenu salatu po velikom tanjuru za posluživanje i pospite koprom, mladim lukom i avokadom. Po dodajte piletinu i ponovno salatu. Dodajte sve sastojke za preljev u zdjelu i pospite feta sir po vrhu.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Flamos Peri Peri (@flamosperiperi)

Rezanci od krastavaca i falafeli

Sastojci:

Za falafel:

  • 1/3 šalice zobenih pahuljica
  • 1 limenka slanutka, ocijeđena i temeljito isprana
  • 2  šalice grubo nasjeckanog kovrčavog kelja
  • ¼ šalice svježeg korijandera, s peteljkama
  • ¼ šalice peršuna, s peteljkama
  • 2 male ljutike, grubo nasjeckane
  • 2 režnja češnjaka, grubo nasjeckana
  • 2 žlice oljuštenih sjemenki konoplje
  • 2 žlice tahinija
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • ¾ žličice mljevenog kima
  • ½ žličice soli 

Za salatu:

  • 3 šalice isjeckane mrkve
  • 1/3 šalice svježeg korijandera, sitno nasjeckana
  • 2 žlice tahinija
  • 2 žlice jabučnog octa
  • ½ žličice javorovog sirupa
  • ¼ žličice soli 

Za rezance:

  • 2 velika krastavaca

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 °C. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. U mikser stavite zobene pahuljice dok se ne razvije grubo brašno. Prebacite u veliku zdjelu za miješanje i ostavite sa strane. Preostale sastojke falafela grubo nasjeckajte. Smjesa treba biti sitno nasjeckana, ali ipak mora imati neku teksturu. Prebacite u zdjelu sa zobenim brašnom i velikom drvenom žlicom dobro promiješajte.
Izvadite 2 žlice tijesta za falafel, oblikujte ga u pljeskavicu i stavite na obložen pleh. Ponovite s preostalim tijestom. Trebali biste imati 12 pljeskavica. Pecite 15 minuta, lagano okrenite svaku pogačicu i pecite još 10-15 minuta ili dok vanjski dijelovi ne postanu hrskavi i zlatni. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije posluživanja. U maloj zdjeli za miješanje snažno umutite tahini, jabučni ocat, javorov sirup i morsku sol dok se ne emulgira. Dodajte prvo rezance, zatim mrkvu i na kraju korjander i umak te falafele. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Marilyne (@marilyne.melou.a27)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime