Za sve one kojima je ručak postao ‘stvar’ na koju uvijek ‘zaborave’ tijekom užurbanog rasporeda, pa najčešće jedu nešto iz pekare, umjesto kvalitetnog i nutritivnog obroka, donosimo pet brzih i jednostavnih, ali vrlo zdravih recepata.
Kako biste ovaj tjedan bili spremni svaki dan i prestali s izlikama o tome kako nemate ideju što sutra kuhati, odlučili smo vam pomoći. Bilo da tražite nove ideje za ručak u uredu ili jednostavne salate koje će vam brzo zasititi, s ovih 6 recepata možete pripremiti za solo uživanje u svakom zalogaju – ali i tijekom vikenda s prijateljima.
Bruschetta s mozzarellom, pestom, bosiljkom i rajčicama
Sastojci:
- 250 g mozzarelle
- 20 mini rajčica, prepolovljenih
- 4 žlice zelenog pesta
- 5 žličica pinjola
- maslinovo ulje
- 1 šaka bosiljka za ukrašavanje
- kruh
Priprema: Zagrijte pećnicu na 160 °C, mozzarellu narežite na ploške debljine 1 cm. Prepecite kruh na tavi, zatim dodajte kriške mozzarelle položite na kriške kruha i stavite da se peče još neke 3 minute. Zatim dodajte rajčice, pesto i pinjole. Završite s malo maslinovog ulja, ukrasite s nekoliko listova bosiljka i uživajte.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zdjela od cvjetače, brokule, batata i tofua
Sastojci:
- 1 cvjetača, izrezana na komadiće
- 1 brokula, izrezana na komadiće
- 1 veliki batat, narezan na kockice
- 1 tofu
- 2 režnja češnjaka, narezana
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica senfa
- 1 komad svježeg korijena đumbira, naribanog
- sok od 1 limuna
- šaka svježeg korijandera, nasjeckanog
- svježe mljeveni crni papar
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte cvjetaču, brokulu, batat, tofu i češnjak s 2 žlice maslinovog ulja. Posložite povrće u lim za pečenje i pecite u pećnici 35 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte preostale 2 žlice maslinovog ulja sa senfom, đumbirom i polovicom soka od limuna. Staviti sve iz pečnice u tanjure i preliti umakom, dodajte korijander i iscijedite preostali limunov sok. Začinite po želji svježim mljevenim paprom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pečeni batat s keljom, korijanderom i mozzarellom
Sastojci:
Za mješavinu za prženje:
- 1 veliki batat
- 1 kelj
- 100 g kokosovog ulja
- 2 žličice soli
- 2 žličice sjemenki kima
- 2 žličice sjemenki korijandera
- ¾ žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice čilija
Za salatu:
- 120 g pripremljenog kelja
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 30 ml soka od limuna
- 1 žličica soli
- 80 g oraha
- 1 žličica ulja komine
- ½ žličice papra
- 30 g korijandera
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Batat narežite po dužini (zadržite koru) na dugačke kriške debljine oko 2 cm. Za salatu operite i grubo nasjeckajte. Na tanjur položite kelj, batat, korijander i dodajte jogurt ili mozzarellu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Topla salata od piletine i kopra s feta sirom
Sastojci
- 2 komada pilećih prsa bez kože i kosti, izrezanih na tanke trake
- 1 žlica rajčicom
- 1 žličica tekućeg meda
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i svježe mljeveni crni papar
Za salatu:
- ½ velike salate iceberg, vrlo sitno narezane
- 1 velika šaka kopra, lišće uklonjeno i nasjeckano
- 6 mladih lukova, tanko narezan
- 1 avokado, narezan
- šaka feta sira
Priprema: Stavite piletinu u zdjelu s rajčicom, medom i žlicom ulja. Dobro začinite i premažite sve komade piletine. Zagrijte veliku tavu i dodajte preostalo ulje. Komadiće piletine kratko popržite na jakoj vatri do zlatno smeđe boje. Izvadite na tanjur, prekrijte folijom i ostavite 5 minuta. Raspršite zelenu salatu po velikom tanjuru za posluživanje i pospite koprom, mladim lukom i avokadom. Po dodajte piletinu i ponovno salatu. Dodajte sve sastojke za preljev u zdjelu i pospite feta sir po vrhu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Rezanci od krastavaca i falafeli
Sastojci:
Za falafel:
- 1/3 šalice zobenih pahuljica
- 1 limenka slanutka, ocijeđena i temeljito isprana
- 2 šalice grubo nasjeckanog kovrčavog kelja
- ¼ šalice svježeg korijandera, s peteljkama
- ¼ šalice peršuna, s peteljkama
- 2 male ljutike, grubo nasjeckane
- 2 režnja češnjaka, grubo nasjeckana
- 2 žlice oljuštenih sjemenki konoplje
- 2 žlice tahinija
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica mljevenog korijandera
- ¾ žličice mljevenog kima
- ½ žličice soli
Za salatu:
- 3 šalice isjeckane mrkve
- 1/3 šalice svježeg korijandera, sitno nasjeckana
- 2 žlice tahinija
- 2 žlice jabučnog octa
- ½ žličice javorovog sirupa
- ¼ žličice soli
Za rezance:
- 2 velika krastavaca
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 °C. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. U mikser stavite zobene pahuljice dok se ne razvije grubo brašno. Prebacite u veliku zdjelu za miješanje i ostavite sa strane. Preostale sastojke falafela grubo nasjeckajte. Smjesa treba biti sitno nasjeckana, ali ipak mora imati neku teksturu. Prebacite u zdjelu sa zobenim brašnom i velikom drvenom žlicom dobro promiješajte.
Izvadite 2 žlice tijesta za falafel, oblikujte ga u pljeskavicu i stavite na obložen pleh. Ponovite s preostalim tijestom. Trebali biste imati 12 pljeskavica. Pecite 15 minuta, lagano okrenite svaku pogačicu i pecite još 10-15 minuta ili dok vanjski dijelovi ne postanu hrskavi i zlatni. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije posluživanja. U maloj zdjeli za miješanje snažno umutite tahini, jabučni ocat, javorov sirup i morsku sol dok se ne emulgira. Dodajte prvo rezance, zatim mrkvu i na kraju korjander i umak te falafele.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.