Utorak, 30 studenoga, 2021

Iz pelješkog Malog Pariza: Vina kojima malo tko može odoljeti

Vino plavca malog iz janjinskih vinograda ima različite karakteristike, što je odlična materija za blend vina Peljeških vinograda, koja su zbog raznovrsnosti karakteristika drugačija od ostalih Plavaca

Uz bogatu gastronomsku ponudu baziranu na autohtonim pelješkim proizvodima, Janjina, općina u centralnom dijelu pelješkog poluotoka, poznata je i po vrhunskim vinima u kojima se uživa diljem svijeta. 

Poljoprivredna zadruga ‘Pelješki vrhovi’, osnovana davne 1902. godine, kao seoska blagajna za štednju i zajmove, okuplja vinogradare iz više od 150 obitelji. 

Trostruka insolacija ‘kriva’ je za posebnu kvalitetu vina i povećani slador

Danas iz vinarije Pelješki vrhovi izlaze dobra i širom svijeta tražena vina, a malo tko neće čežnjivo uzdahnuti za janjinskim prošekom nastalim 40-dnevnim sušenjem grožđa na krovu vinarije, nakon čega se od tone grožđa dobije oko 200 litara pravog prirodnog prošeka (15% alkohola, 66 grama šećera koji se nije pretvorio u alkohol!).  

Među lokalitetima vinarije Pelješki vrhovi posebno se ističe položaj Dranče smješten na južnoj strani poluotoka Pelješca, s pogledom prema otvorenom moru te na otok Mljet, koji ima trostruku insolaciju. Taj odbljesak sunca od neba, kamena i mora grožđu s ovog položaja daje posebnu kvalitetu i povećava slador. Iako su količine vina koje se mogu proizvesti od grožđa s ovog položaja ograničene (do 1.000 boca), radi se o vinima vrhunske kvalitete. Naime, s trsa plavca malog s ovog položaja može se ubrati samo pola kilograma grožđa, dok ista sorta u janjinskom polju daje i tri puta veću količinu.

Tri glavna vinska aduta vinarije Pelješki vrhovi

Vinogradi janjinskog vinogorja dijele se na strane (brda) – vinograde koji se protežu uz poznati Napoleonov put, i polje. Zbog karakteristične zemlje – ponegdje crvene, ponegdje bijele, nadmorske visine te smjera sadnje koji je većinom prema jugu, plavac mali, autohtona i po mnogima najvažnija sorta Dalmacije ovdje daje najbolje rezultate. Vino plavca malog s tih položaja ima različite karakteristike, što je odlična materija za blend vina Peljeških vinograda, koja su zbog raznovrsnosti karakteristika drugačija od ostalih Plavaca. 

Klasični ljubitelji Plavca malog uživat će u Plavcu malom Dranče, vrhunskom suhom vinu s južnih padina Dranče. Onima sklonijima modernijim vinima svidjet će se Plavac mali Pelješac 0,75 – moćan, ali harmoničan, modernog, internacionalnog karaktera, nastao miješanjem u određenom postotku pet različitih položaja u neposrednoj blizini Janjine, te jednogodišnjim odležavanjem u barrique bačvama od američkog hrasta. Ljubitelji naglašene sortnosti plavca malog uživat će u okusu i mirisima Plavca malog Janjina 0,75 – kvalitetnog crnog, suhog vina, mekanog i harmoničnog, koje nastaje kupažom pravilnih omjera vina iz janjinskih strana (brda) i položaja u polju (80:20%). Plavac mali Janjina brend je Peljeških vrhova još od 1997. godine.  

Degustacija vina u cisterni 

Nađete li se na Pelješcu, ne propustite degustaciju vina u pravoj, pravcatoj cisterni! Naime, degustacijska sala Peljeških vrhova nalazi se u cisterni od 210.000 litara vina u kojoj se do nedavno držalo vino, a danas služi za čuvanje vina u barrique bačvama te vođene degustacije i kušanje vrhunskih vina ove vinarije. 

Dobro je znati: Zašto su Janjinu nazivali Malim Parizom?

Priča kaže kako je trgovački putnik, Ivo Celegin, zastupnik poduzeća Mojsović, 30-ih godina prošlog stoljeća u Janjini bio po prvi put. Janjina je u to vrijeme bila obrtničko središte – bilo je tu postolara, kovača, stolara, devet trgovina, dvije mesnice, dvije gostione, zadružna blagajna, klubovi, glazba i škole. Svi su se vrlo uredno odijevali, bilo je nepisano pravilo nositi bijelu košulju i odijelo za muškarce, a djevojke su se odijevale kao u velikim gradovima. Kad je Celegin stigao u Janjinu, bilo je vrijeme poklada. Ples se organizirao u dvije sale. Nakon nekoliko dana provedenih ovdje, gospodin Ivo je uzviknuo: “Ovo nije Janjina, ovo je Mali Pariz!”

Ivo Celegin nastavio je posjećivati Janjinu, a iz svojih vreća, na radost djece, bacao je bombone zapakirane u papir. Nakon II. Svjetskog rata u Janjini je izgrađen Zadružni dom u kojem su se održavale plesne zabave. Tako se, tradicionalno, za vrijeme Zimskih praznika održavala Noć u Malom Parizu, za čije potrebe se na pozornicu dvorane postavljala drvena maketa Eiffelovog tornja.

Pročitajte još...

Čarima ove istarske vinarije nisu odoljeli ni Salma Hayek i Ryan Reynolds

Nakon što su ispred prekrasne Kaboline kamene stancije u okruženju vinograda snimili atraktivne akcijske scene, glumci su uživali u miru i u pogledu koji puca sve do mora i Alpa

Craft gin – hrvatski proizvodi koji osvajaju prestižnu svjetsku scenu

Old Pilots gin, Luftbremzer i Blazar, primjerice, domaće su destilerije čiji su ginovi osvojili brojne nagrade i u kojima uživaju ljubitelji gina - širom svijeta

Iris Urem: Njezini su craft džemovi, poput borovnice s viskijem – pravi hit!

Marketinška i PR stručnjakinja Iris Urema svaki slobodan trenutak koristi kako bi se bavila bogatstvom okusa, smišljajući i proizvodeći originalne arome i boje. U njezinoj radionici ZEST&co nastaju male serije džemova brižno osmišljenih kombinacija koje malo koga ostavljaju ravnodušnim

Kuhača & telecaster: Vino, klopa i gitare

Vino ne ide samo uz gitare – kako su u skladbi 'Vino i gitare' nekoć pjevali Dragan Stojnić i Gabi Novak – već i uz gastronomiju. Zacijelo nema vinoljupca ili izjelice koji nema svoj popis omiljenog vina koje se pijucka uz omiljena jela

Povezano

Omiljeni adventski miks: Recepti za najfinije keksiće s orasima i vanilin roščiće!

Vrijeme je adventskih kolačića i moramo priznati kako jedva čekamo zavrnuti rukave, zamijesiti tijesto i pripremiti sve ukusne ukrase koje ćemo dodati u kolačiće. Danas vam donosimo recepte za najfinije keksiće s orasima i vanilin roščiće, bez kojih Božić jednostavno ne može proći

Počelo je najljepše razdoblje u godini: Donosimo recepte za najfinije adventske keksiće

Počnite već sad pripremati sitne delicije i brže će vam prolaziti dani do Božića. Donosimo prve prijedloge slatkih keksića za najljepše razdoblje u godini

Dutch Baby Pancake: Slana ili slatka, ova slasna palačinka nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pjenaste palačinke oduševit će sve za doručkom ili za večerom svojim zanimljivim kombinacijama. Isprobajte ovu slanu kombinaciju jer je recept brz i jednostavan

Medvjeđi luk: 3 aromatična recepta za slasno jelo i besprijekornu probavu!

Medvjeđi luk mnogi stručnjaci preporučuju kao izvrsnu biljku za probavu, (potiče probavu i rad jetre i žuči) pa smo se stoga i odlučili za 3 fina, aromatična recepta u kojima upravo divlji luk ima glavnu ulogu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime