Četvrtak, 6 veljače, 2025

Kod kuće je najbolje: Morska jela za vrele ljetne dane by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi ukusne recepte s ribom u glavnoj ulozi

Dok ljetna žega ne prestaje zacijelo nikome nije do teških umaka i masne kalorične hrane. Preporuka je stoga uvijek ista: lagana jela i to po mogućnosti iz mora. No cijene ribe – posebice u restoranima, konobama i tavernama –  odavno su već otišle u nebo. Ipak, postoje srećom i namirnice te jela koja vam mogu za razmjerno pristojne novce u kućnoj radinosti priuštiti pravi gastronomski užitak. Evo nekih od njih.



FETE MOLA U PORILUKU

– 4 fete (šnite) velikog mola

– 1 veliki poriluk

– 30 dag skuhana i ocijeđena graha (fažola)

– 3-4 kuhana i oguljena krumpira

– 4 žlice maslinovog ulja

– 1 dcl bijelog suhog vina

– sol i papar

Na ribarnicama se gotovo svakodnevno u ovo vrijeme može naći velikog mola (oslića) ulovljenog na parangalu. Riječ je prvorazrednoj ribi iznimnog okusa koja je cijenom ipak bitno niža od “oborite ribe” poput lubina, zubaca, škarpine, kovača…

Sa fetama mola se vrijedi poigrati a ne samo ih popeći na gradelama ili lešati. Valja ih spremati i onako kako to rade u Aziji omotane listovima banane. U našem slučaju – s porilukom. Poriluk razrežite uzduž dopola pa ga rastvorite kao listove, dobro operite i blanširajte (prokuhajte nekoliko minuta dok nije počeo mekšati) u vreloj vodi. Fete mola popržite dopola u tavi na malo maslinovog ulja, posolite, poparite pa umotajte u dobro osušene listove prokuhanog i smekšanog poriluka. Popecite dobivene smotuljke u malo nauljenoj tavi na srednje jakoj vatri dok poriluk s obje strane nije dobro zazlatio pa stavite na toplo sa strane. U tavi zajedno s preostalim uljem pirjajte skuhan i ocijeđen grah, krumpir i sitno nasjeckane komadiće poriluka, posolite, popaprite i dodajte bijelog vina. Neka zakuha na jakoj vatri dok vino nije ishlapjelo pa poslužite uz ribu u poriluku.

DAGNJE S COUCOUSOM

– 1 kg dagnji

– 4 režnja češnjaka

– 6 cherry rajčica

– desetak zelenih maslina

– ½ dcl bijelog vina

– malo suhog origana

– 0,5 dcl maslinova ulja

– malo bijelog papra

– 40 dag couscousa

Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih, zajedno s mrkvom rezanom na kolutiće,  stavite u veću posudu ili wok, podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri deset minuta dok se sve školjke ne otvore. Izvadite meso iz školjki i sačuvajte pola tekućine. Zatvorite vatru, vratite tekućinu u wok zajedno sa nasjeckanim češnjakom, nasjeckanim cherry rajčicama, prstohvatom origana i maslinama, poklopite pa pirjajte par minuta. Dodajte očišćene dagnje, malo sve pirjajte pa dodajte couscous. Promiješajte pa nakapajte s malo ulja i nakon pet-šest minuta poslužite dok je toplo.

FRIGANI GAVUNI NA ROKULI

– 40 dag gavuna (papalina)

– 0,5 dcl ulja za prženje

– 4-5 žlica brašna

– 20 dag rokule

– ½ limete / limuna

– krupna morska sol

– četiri-pet cherry rajčica

– četiri-pet rotkvica

Dobro ugrijte tavu pa kad je ugrijana (vrela) dodajte ulje i odmah dobro pobrašnjene gavune (papaline). Popecite s obje strane , ocijedite od svake masnoće na papirnatom ubrusu pa služite na rokuli koju ste nakapali sa limetom i začinite krupnom (samo ovlaš u mužaru usitnjenom) morskom soli. Ukrasite narezanim cherry rajčicama i rotkvicama (koje sjajno idu uz frigane gavune).

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime