Subota, 23 ožujka, 2024

Kod kuće se jede najbolje: Može i bez mesa – vegeterijanski užitak by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 4 brzopotezna recepta idealna za sve one koji žele izbaciti meso na jedno vrijeme. Pripremite se na uživanje

ŠPAGETI SA SRCEM ARTIČOKA

  • 40 dag špageta
  • kuhana ili ukiseljena srca 4 veća artičoka (ili teglica artičoka u ulju)
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice svježe rezanog lista peršina
  • 3-4 žlice maslinova ulja
  • 0,5 do 1 dcl povrtnog temeljca
  • sol i papar

Najviše se isplati (i najlakše je) kupiti ukiseljena srca artičoka ili pak artičoke u  maslinovu ulju. Ako koristite svježe sezonske artičoke, tada ih malo prokuhajte u vreloj vodi pa izvadite meki središnji dio. Po volji možete ga potom spremiti ili u octu (kvasini) ili pak u maslinovu ulju. Skuhajte špagete u vreloj posoljenoj vodi a u međuvremenu nasjeckajte srca artičoka pa ih pirjajte na malo maslinova ulja zajedno s češnjakom i peršinom, posolite i zapaprite pa podlijte temeljcem. Nastavite pirjati dok se tekućina ne reducira pa u topli umak dodajte kuhane i ocijeđene špagete. Po volji začinite s još malo ulja i pospite peršinom.  



PENETE S MIJEŠANIM POVRĆEM I PESTO GENOVESEOM

  • 30 dag peneta
  • 20 dag svježeg ili smrznutog povrća (grašak, špinat, karfiol, mrkvica, celer…)
  • 1 žlica pesto genovese
  • 4 žlice maslinova ulja
  • sol i prstohvat čilija (kajenskog papra)

Skuhajte penete u vreloj posoljenoj vodi pa ih ocijedite i stavite sa strane. U međuvremenu pirjajte na malo maslinova ulja u woku sitno narezano povrće pa dodajte sol i čili.  Ako ste koristili zamrznuto povrće (carsku ili kinesku mješavinu) prethodno ga ovlaš prođite pod mlazom kipuće vode, ocijedite i posušite na papirnatom ubrusu. Pirjajte dok povrće ne omekša pa podlijte s malo mlake vode u kojoj ste razmutili pesto genovese. Kad se stvorio gusti umak dodajte netom kuhane penete, sve dobro promiješajte po volji nakapajte s još malo ulja i služite toplo. Umjesto maslinova ulja možete koristiti i bučino ulje. Oni neskloni vegeterijanskom jelovniku mogu kod pirjanja povrću dodati i kockice pancete.

RIŽOT OD GLJIVA, MASLINA I TIKVICA

  • 20 dag riže (arborio)
  • dvadesetak crnih maslina bez koštice
  • 50 dag šampinjona (ili bukovača, lisičarki, shiitake gljiva…)
  • 2 srednje velike tikvice
  • malo timijana (pola kavene žličice)
  • 2 dcl povrtnoga temeljca (ili mlake vode)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i papar

Dobro obrisane gljive sitno narežite pa ih u suhoj tavi na srednje jakoj vatri malo pirjajte da puste vodu. Dodajte timijan, sol i papar, sitno narezane tikvice i masline, sve dobro promiješajte pa pirjajte na malo maslinova ulja uz stalno miješanje pet-šest minuta. Dodajte rižu, sve dobro miješajte nekoliko minuta pa podlijte povrtnim temeljcem (ili mlakom vodom). Držite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje i po potrebi podlijevanje tekućinom sve dok riža nije gotova.  Služite toplo kao samostalno jelo posuto – po volji – s malo parmezana ili pak kao prilog.

SLOŽENAC OD TIKVICA, ŠALŠE I MOZZARELLE

  • 4 velike tikvice
  • 4 zaimače (kacijole) kuhane šalše
  • 2 manja paketića mozzarelle
  • Sol i papar
  • Ulje za prženje
  • Nekoliko žlica brašna
  • 2 jušne žlice ribanog parmezana
  • 2 jaja

Tikvice narežite na tanko, posušite pa svaku pobrašnite i popržite u vrelom ulju. U vatrostalnu posudu na nauljeno dno stavite šalšu, preko nje naribanu mozzarellu i malo parmezana a na vrh tikvice. Tikvice posolite, zapaprite te premažite zamućenim jajem s malo parmezana pa stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Jelo je gotovo kad je jaje s parmezanom na vrhu dobilo koricu.

Skuhao, napisao i snimio: Zlatko Gall

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime