ŠPAGETI SA SRCEM ARTIČOKA
- 40 dag špageta
- kuhana ili ukiseljena srca 4 veća artičoka (ili teglica artičoka u ulju)
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice svježe rezanog lista peršina
- 3-4 žlice maslinova ulja
- 0,5 do 1 dcl povrtnog temeljca
- sol i papar
Najviše se isplati (i najlakše je) kupiti ukiseljena srca artičoka ili pak artičoke u maslinovu ulju. Ako koristite svježe sezonske artičoke, tada ih malo prokuhajte u vreloj vodi pa izvadite meki središnji dio. Po volji možete ga potom spremiti ili u octu (kvasini) ili pak u maslinovu ulju. Skuhajte špagete u vreloj posoljenoj vodi a u međuvremenu nasjeckajte srca artičoka pa ih pirjajte na malo maslinova ulja zajedno s češnjakom i peršinom, posolite i zapaprite pa podlijte temeljcem. Nastavite pirjati dok se tekućina ne reducira pa u topli umak dodajte kuhane i ocijeđene špagete. Po volji začinite s još malo ulja i pospite peršinom.
PENETE S MIJEŠANIM POVRĆEM I PESTO GENOVESEOM
- 30 dag peneta
- 20 dag svježeg ili smrznutog povrća (grašak, špinat, karfiol, mrkvica, celer…)
- 1 žlica pesto genovese
- 4 žlice maslinova ulja
- sol i prstohvat čilija (kajenskog papra)
Skuhajte penete u vreloj posoljenoj vodi pa ih ocijedite i stavite sa strane. U međuvremenu pirjajte na malo maslinova ulja u woku sitno narezano povrće pa dodajte sol i čili. Ako ste koristili zamrznuto povrće (carsku ili kinesku mješavinu) prethodno ga ovlaš prođite pod mlazom kipuće vode, ocijedite i posušite na papirnatom ubrusu. Pirjajte dok povrće ne omekša pa podlijte s malo mlake vode u kojoj ste razmutili pesto genovese. Kad se stvorio gusti umak dodajte netom kuhane penete, sve dobro promiješajte po volji nakapajte s još malo ulja i služite toplo. Umjesto maslinova ulja možete koristiti i bučino ulje. Oni neskloni vegeterijanskom jelovniku mogu kod pirjanja povrću dodati i kockice pancete.
RIŽOT OD GLJIVA, MASLINA I TIKVICA
- 20 dag riže (arborio)
- dvadesetak crnih maslina bez koštice
- 50 dag šampinjona (ili bukovača, lisičarki, shiitake gljiva…)
- 2 srednje velike tikvice
- malo timijana (pola kavene žličice)
- 2 dcl povrtnoga temeljca (ili mlake vode)
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar
Dobro obrisane gljive sitno narežite pa ih u suhoj tavi na srednje jakoj vatri malo pirjajte da puste vodu. Dodajte timijan, sol i papar, sitno narezane tikvice i masline, sve dobro promiješajte pa pirjajte na malo maslinova ulja uz stalno miješanje pet-šest minuta. Dodajte rižu, sve dobro miješajte nekoliko minuta pa podlijte povrtnim temeljcem (ili mlakom vodom). Držite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje i po potrebi podlijevanje tekućinom sve dok riža nije gotova. Služite toplo kao samostalno jelo posuto – po volji – s malo parmezana ili pak kao prilog.
SLOŽENAC OD TIKVICA, ŠALŠE I MOZZARELLE
- 4 velike tikvice
- 4 zaimače (kacijole) kuhane šalše
- 2 manja paketića mozzarelle
- Sol i papar
- Ulje za prženje
- Nekoliko žlica brašna
- 2 jušne žlice ribanog parmezana
- 2 jaja
Tikvice narežite na tanko, posušite pa svaku pobrašnite i popržite u vrelom ulju. U vatrostalnu posudu na nauljeno dno stavite šalšu, preko nje naribanu mozzarellu i malo parmezana a na vrh tikvice. Tikvice posolite, zapaprite te premažite zamućenim jajem s malo parmezana pa stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Jelo je gotovo kad je jaje s parmezanom na vrhu dobilo koricu.
Skuhao, napisao i snimio: Zlatko Gall