Ramstek s povrćem u zapečenoj tortilji
- 50 dag ramsteka
- 2 jaja
- Dvadesetak dag “na tabak” narezanog svježeg kupusa
- 1 veći poriluk
- Dvadesetak dag šampinjona
- 0,5 dcl bijelog vina
- 1 jušna žlica svježeg peršinova lista
- 4 tortilje (najbolje od integralnog brašna)
- 1 manja glavica zelene salate
- Maslinovo ulje i vinski ocat
- Sol i papar
- Nekoliko cherry rajčica (trešnjica)
Na malo maslinovog ulja u dubljoj tavi ili woku pirjajte narezani kupus, šampinjone i poriluk uz povremeno dodavanje vina i tople vode. Kad je povrće gotovo a tekućina ishlapila u njega dodajte dva razmućena jaja. Kajganu s povrćem koju ste posuli svježim peršinovim listom stavite na toplo a u međuvremenu na vreloj gusanoj tavi popecite ramstek. Uz pomoć kuhinjske štipaljke najprije zapecite rubove a onda i veće površine ramsteka. Meso mora dobiti tamnu koricu. Stavite meso sa strane da se odmori po volji premazano s malo pročišćenog maslaca ili maslinova ulja.
U međuvremenu na tortilje stavite kajganu s povrćem, poklopite ih drugom tortiljom pa malo s obje strane popecite na ovlaš kistom nauljenoj tavi. Tortilje služite uz ramstek kojeg ste narezali na manje komade. Po volji tortiljama dodajte cherry rajčice i zelenu salatu.
Bob i tjestenina
- 1/2 kg smrznutog boba
- 1 velika kapula (crveni luk)
- 1 veći režanj češnjaka
- 2 jušne žlice suncokretova ulja
- 15 dag sitno narezane pancete
- 20 dag tijesta (školjkice)
- 1 jušna žlica konšerve (pirea od rajčica)
- Sol i svježe mljeveni papar
U teći ili woku na suncokretovom ulju pirjajte luk dok ne uvene, pa dodajte češnjak i kockice pancete. Još malo pirjajte, pa dodajte smrznuti bob i malo mlake vode. Nastavite pirjati uz miješanje dok bob nije napola gotov pa dodajte konšervu razmućenu u malo tople vode i tjestenine. Dodajte još malo vode, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok tjestenina nije kuhana.
Fusili u umaku od krvavice
- 1 veća krvavica (ili jedan manji par)
- 1 veći luk
- 2 dcl crnog vina (najbolja su ona voćasta poput merlota, cabernet sauvignona ili franca)
- 1 jušna žlica masti
- Nekoliko ukiseljenih lučica
- 1 žlica dimljene crvene paprike
- Sol i svježe mljeveni papar
- 30 dag fusila
Krvavici ogulite crijevo i narežite na sitno. Na sitno narežite luk i ukiseljene lučice pa ih na masti na lagano pirjajte u dubljoj tavi dok luk nije uvenuo. Podlijte crnim vinom, pojačajte vatru da vino zavrije pa ju smanjite i nakon pet-šest minuta kad se tekućina malo reducirala dodajte krvavice. Dobro promiješajte, dodajte mljevenu crvenu papriku, sol i papar pa pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje desetak minuta. U međuvemenu u posoljenoj vodi skuhajte fusile pa kad su skoro pa al dente ocijedite ih i dodajte u umak. Podlijte malo tekućine u kojoj su se kuhali, dobro promiješajte pa kuhajte dok fusili nisu gotovi. Naravno, al dente.
Kuha, piše i snima : Zlatko Gall