Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Kod kuće se jede najbolje: Zima, zima e pa šta je…

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi brzopotezne recepte idealne za zimu. Pripremite se na uživanje...

Ramstek s povrćem u zapečenoj tortilji

  • 50 dag ramsteka
  • 2 jaja
  • Dvadesetak dag “na tabak” narezanog svježeg kupusa
  • 1 veći poriluk
  • Dvadesetak dag šampinjona
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • 1 jušna žlica svježeg peršinova lista
  • 4 tortilje (najbolje od integralnog brašna)
  • 1 manja glavica zelene salate
  • Maslinovo ulje i vinski ocat
  • Sol i papar
  • Nekoliko cherry rajčica (trešnjica)

Na malo maslinovog ulja u dubljoj tavi ili woku pirjajte narezani kupus, šampinjone i poriluk uz povremeno dodavanje vina i tople vode. Kad je povrće gotovo a tekućina ishlapila u njega dodajte dva razmućena jaja. Kajganu s povrćem koju ste posuli  svježim peršinovim listom stavite na toplo a u međuvremenu na vreloj gusanoj tavi popecite ramstek. Uz pomoć kuhinjske štipaljke najprije zapecite rubove a onda i veće površine ramsteka. Meso mora dobiti tamnu koricu. Stavite meso sa strane da se odmori po volji premazano s malo pročišćenog maslaca ili maslinova ulja.



U međuvremenu na tortilje stavite kajganu s povrćem, poklopite ih drugom tortiljom pa malo s obje strane popecite na ovlaš kistom nauljenoj tavi. Tortilje služite uz ramstek kojeg ste narezali na manje komade. Po volji tortiljama dodajte cherry rajčice i zelenu salatu.

Bob i tjestenina

  • 1/2 kg smrznutog boba
  • 1 velika kapula (crveni luk)
  • 1 veći režanj češnjaka
  • 2 jušne žlice suncokretova ulja
  • 15 dag sitno narezane pancete
  • 20 dag tijesta (školjkice)
  • 1 jušna žlica konšerve (pirea od rajčica)
  • Sol i svježe mljeveni papar

U teći ili woku na suncokretovom ulju pirjajte luk dok ne uvene, pa dodajte češnjak i kockice pancete. Još malo pirjajte, pa dodajte smrznuti bob i malo mlake vode. Nastavite pirjati uz miješanje dok bob nije napola gotov pa dodajte konšervu razmućenu u malo tople vode i tjestenine. Dodajte još malo vode, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok tjestenina nije kuhana.

Fusili u umaku od krvavice

  • 1 veća krvavica (ili jedan manji par)
  • 1 veći luk
  • 2 dcl crnog vina (najbolja su ona voćasta poput merlota, cabernet sauvignona ili franca)
  • 1 jušna žlica masti
  • Nekoliko ukiseljenih lučica
  • 1 žlica dimljene crvene paprike
  • Sol i svježe mljeveni papar
  • 30 dag fusila

Krvavici ogulite crijevo i narežite na sitno. Na sitno narežite luk i ukiseljene lučice pa ih na masti na lagano pirjajte u dubljoj tavi dok luk nije uvenuo. Podlijte crnim vinom, pojačajte vatru da vino zavrije pa ju smanjite i nakon pet-šest minuta kad se tekućina malo reducirala dodajte krvavice. Dobro promiješajte, dodajte mljevenu crvenu papriku, sol i papar pa pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje desetak minuta. U međuvemenu u posoljenoj vodi skuhajte fusile pa kad su skoro pa al dente ocijedite ih i dodajte u umak. Podlijte malo tekućine u kojoj su se kuhali, dobro promiješajte pa kuhajte dok fusili nisu gotovi. Naravno, al dente.  

Kuha, piše i snima : Zlatko Gall

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime