Ništa ne jedemo tako rado i u toliko različitih prigoda kao sir, počevši od doručka, potom na kruhu kao zajutrak ili nakon ručka, kopirajući Francuze, umjesto deserta. Od svih mliječnih proizvoda, sir je zasigurno omiljen.
No, rijetko nas muči kako najbolje odrezati sir jer, ovisno o vrsti, može se lako raspasti i izmrviti. Zato je važno da se opskrbite pravim alatom za rezanje.
Donosimo savjete chefova kako rezati različite vrste sira:
VRLO TVRDI SIR
Takav sir je najukusniji narezan na ravnomjerne, ne predebele ploške, što je teško izvesti običnim nožem. Za to je idealna lopatica za rezanje sira, a različiti modeli nude različitu debljinu ploške.
MEKANI, MASNI SIR
Vrlo mastan sir se mrvi, napadnete li ga običnim nožem. Kako biste ga izrezali uredno, najbolje je posegnuti za rebrastim nožem koji je prilagođen njegovoj strukturi.
KREMASTI SIR
Najlakše ćete ga izrezati duguljastim nožem sa žicama, a potom ih s vrškom noža koji nalikuje na male vilice, lako prenesite gdje god vam treba.
KREMASTI SIR S TVRDOM KOROM
Za takav sir je idealan nož s rupama koji onemogućava da se sir previše lijepi za nož, a njegov špičasti vrh vam ujedno omogućuje da komadiće sira nabodete na njega i prebacite na svoj tanjur.