Petak, 22 rujna, 2023

Za prave gurmane: Za svaku vrstu sira – odgovarajući nož

Koliko god ima različitih vrsta i okusa sireva, toliko ima i noževa za njihovo rezanje. Opskrbljenost pravim alatom za rezanje rezultirat će lijepim, a ne razmrvljenim ploškama

Ništa ne jedemo tako rado i u toliko različitih prigoda kao sir, počevši od doručka, potom na kruhu kao zajutrak ili nakon ručka, kopirajući Francuze, umjesto deserta. Od svih mliječnih proizvoda, sir je zasigurno omiljen.



No, rijetko nas muči kako najbolje odrezati sir jer, ovisno o vrsti, može se lako raspasti i izmrviti. Zato je važno da se opskrbite pravim alatom za rezanje.

Donosimo savjete chefova kako rezati različite vrste sira:

VRLO TVRDI SIR
Takav sir je najukusniji narezan na ravnomjerne, ne predebele ploške, što je teško izvesti običnim nožem. Za to je idealna lopatica za rezanje sira, a različiti modeli nude različitu debljinu ploške.

MEKANI, MASNI SIR

Vrlo mastan sir se mrvi, napadnete li ga običnim nožem. Kako biste ga izrezali uredno, najbolje je posegnuti za rebrastim nožem koji je prilagođen njegovoj strukturi.

KREMASTI SIR

Najlakše ćete ga izrezati duguljastim nožem sa žicama, a potom ih s vrškom noža koji nalikuje na male vilice, lako prenesite gdje god vam treba.

KREMASTI SIR S TVRDOM KOROM

Za takav sir je idealan nož s rupama koji onemogućava da se sir previše lijepi za nož, a njegov špičasti vrh vam ujedno omogućuje da komadiće sira nabodete na njega i prebacite na svoj tanjur.

Pročitajte još...

Važno je imati plan za – generalno čišćenje kuhinje

Imati dobar plan uvijek je preduvjet brzog i učinkovitog čišćenja. Kako kuhinja uvijek treba biti ogledalo čistoće i higijene, povremeno joj je nužna temeljita...

5 genijalnih koktela od gina – za party kod kuće!

Umjesto masovnih okupljanja, vrijeme je za otvaranje boce jednog od naših najdražih alkoholnih pića i isprobavanje novih koktela - u manjem krugu prijatelja ili u društvu najdraže osobe...

Ljubitelji piva dobili su novog favorita s okusom petka!

Ljubitelji piva početkom 2020. imali su jedinstvenu mogućnost da sami odaberu svoje novo omiljeno pivo. Na 20 lokacija diljem Hrvatske na Pan izborima birali...

Domaće je najbolje: Donosimo top recepte za marmelade koje mogu napraviti i početnici!

Čak i ako ste početnik i nikad se dosad niste okušali u pripremi marmelada, vjerujte nam, ovi recepti su savršeni za vas! A rezultat će biti za prste polizati!

Povezano

Mekane i slasne: Donosimo recept za tapioka kuglice

Glavni sastojak ovog brazilskog specijaliteta je brašno tapioke, odnosno škrob izvađen iz korijena biljke manioke. Pufaste okruglice super su ideja fingerfooda

Recept dana: Salata s kvinojom i brokulom

Salata s kvinojom i brokulom je lagano i ukusno jelo, možete je napraviti za nekoliko dana, ali i ponijeti na posao i sve obveze u danu

Recept dana: Tjestenina s pestom i piletinom

Donosimo recept za ukusnu tjestenini s pestom i piletinom koja je u isto vrijeme zdrava hrana, kao i hrana za utjehu

Otvorena je nova oaza talijanske gastronomije u srcu Zagreba

Zagreb je obogatio svoju gastronomsku ponudu novim restoranom Tomassino, koji donosi komadića Italije  u luksuznom okruženju Sheraton Zareb Hotela. Ovaj restoran spojio je eleganciju...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime