Nezaobilazno vikend i ljetno odredište brojnih Zagrepčana, Crikvenica već neko vrijeme nije više samo privlačna zbog dugih pješčanih plaža, nego i zbog vruhnske gastro scene na kojoj posebno sjaji restoran dostojan Michelinove zvijezdice.
Restaurant & lounge bar Sabbia, sješten je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crikvenici, prema kojoj je i dobio ime, ali ne okuplja ljubitelje istančanog nepca samo zbog uronjenosti u pješčanu plažu, nego i zbog chefa Matije Pavlica. Ovaj mladi entuzijast iza sebe već ima bogato iskustvo rada, a njegova jela karakterizira tzv. nordijski stil.
Inspiracija u svježim i prvoklasnim kvarnerskim namirnicama
Matija je radio u nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, poput londonskih Ledbury, City Social i Social n5. Nakon povratka iz Engleske, radio je u prestižnom dubrovačkom restoranu 360, nakon čega je postao glavni chef u zagrebačkom Barbieri’s. Na Matijin trenutni rukopis kao chefa velik utjecaj ima upravo skandinavski stil kuhanja, čije su karakteristike funkcionalnost, čiste linije, besprijekorna izrada i nenametljiva elegancija te naravno, iznimna kvaliteta i sezonalnost namirnica.
“Inspiracija mi je svježina i prvoklasna namirnica Kvarnera. Želio sam napraviti meni koji je zastupljen kvarnerskim namirnicama, koje su tehnički i vizualno pripremljene na urbani i moderan način”, otkriva Pavlic.
Ambiciozna i uzbudljiva jela
Matija vješto i s lakoćom spaja naizgled nespojive namirnice, kreirajući pritom ambiciozna i uzbudljiva jela. Svježi kvarnerski škampi, perjanica kvarnerske gastronomije, na Matijinom tanjuru sljubili su se s bosiljkom, rajčicom, origanom, trešnjom, sourdough tostom i prahom od glavom škampi, dok svježa jadranska tuna nosi okus mora s daškom Azije, što su savršeno naglasili krastavci, ljutika, chilli, rotkvica, limeta, korijander i menta. Ljubitelje tatarskog bifteka nesumnjivo će oduševiti pomalo neobičan spoj beef tartara, hrskavog čipsa od čičoke, dimljene koštane srži, vlasca, ljutike, ulja od divljeg samoniklog bilja i sourdough tosta.
Nježna janjeća rebarca idealno će nadopuniti prilog od mrkve, ružmarina, lista kapara i lovora, pinjoli i crne masline, dok biftek s Matijinim potpisom dolazi s aromatičnim svježim tartufima, kraljevskim bukovačama, celerom, prahom od vrganja i mesnim jusom.
Ljetni kokteli – savršeno osvježenje za vrele večeri
Svako jelo sljubljuje se s određenim vinom, a vinska karta restorana Sabbia sastoji se od nekoliko desetaka etiketa, isključivo iz Hrvatske. Za wine pairing zadužen je Nikola Migac, vrsni sommelier s bogatim iskustvom u vrhunskim austrijskim i hrvatskim restoranima.
Za vrele ljetne dane i večeri savršeno osvježenje predstavljaju kokteli, koji su u Sabbiji dovedeni na stepenicu više, a izdvajaju se Mr. Smith (tequila blanco/teranino/granny smith jabuka/grejp), Bugs Bunny (Scapegrace gin/sok mrkve/sok naranče/Khalua/karamela/prah od rajčice i mrkve), Cherry Lou (Oaked rum/khalua/kompot od višnje), Herbal Infusion (Gin mare/pelinkovac Antique/lavanda/kamilica/limun/pjena od kamilice) i Sweet Lady (Vodka/sok naranče/sok ananasa/sok granny smith jabuke/lubenica/mango/limeta/menta).
Restoran posebno omiljen među Zagrepčanima
Restaurant & lounge bar Sabbia kultno je mjesto Crikvenice, a posebno je omiljen među Zagrepčanima. Naime, uz već spomenuti restoran, u prizemlju se nalaze i Sabbia Dolce, slatki dio restorana s odličnim sladoledom, desertima, vaflima, svježim voćnim sokovim i smoothie-jima te Sabbia Street food & pizza, gdje se može nakratko pregristi nešto fino i slasno nakon kupanja. Tu je još Sabbia Cocktail & lounge, idealan za izležavanje uz dobar koktel i lounge muziku, dok je Sabbia Night popularno okupljalište mladih, namijenjen za noćne izlaske, s raznim gostovanjima poznatih DJ-eva.
Fotografije: Ana Bilogrević