Nedjelja, 9 siječnja, 2022

Matija Pavlic: Naizgled nespojivi sastojci tajna su vrhunske fusion kuhinje

Svježi kvarnerski škampi, perjanica kvarnerske gastronomije, na Matijinom tanjuru sljubili su se s bosiljkom, rajčicom, origanom, trešnjom, sourdough tostom i prahom od glavom škampi

Nezaobilazno vikend i ljetno odredište brojnih Zagrepčana, Crikvenica već neko vrijeme nije više samo privlačna zbog dugih pješčanih plaža, nego i zbog vruhnske gastro scene na kojoj posebno sjaji restoran dostojan Michelinove zvijezdice.

Restaurant & lounge bar Sabbia, sješten je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crikvenici, prema kojoj je i dobio ime, ali ne okuplja ljubitelje istančanog nepca samo zbog uronjenosti u pješčanu plažu, nego i zbog chefa Matije Pavlica. Ovaj mladi entuzijast iza sebe već ima bogato iskustvo rada, a njegova jela karakterizira tzv. nordijski stil.

Chef Matija Pavlic

Inspiracija u svježim i prvoklasnim kvarnerskim namirnicama

Matija je radio u nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, poput londonskih Ledbury, City Social i Social n5. Nakon povratka iz Engleske, radio je u prestižnom dubrovačkom restoranu 360, nakon čega je postao glavni chef u zagrebačkom Barbieri’s. Na Matijin trenutni rukopis kao chefa velik utjecaj ima upravo skandinavski stil kuhanja, čije su karakteristike funkcionalnost, čiste linije, besprijekorna izrada i nenametljiva elegancija te naravno, iznimna kvaliteta i sezonalnost namirnica.
“Inspiracija mi je svježina i prvoklasna namirnica Kvarnera. Želio sam napraviti meni koji je zastupljen kvarnerskim namirnicama, koje su tehnički i vizualno pripremljene na urbani i moderan način”, otkriva Pavlic.

Svježi jadranski škampi

Ambiciozna i uzbudljiva jela

Matija vješto i s lakoćom spaja naizgled nespojive namirnice, kreirajući pritom ambiciozna i uzbudljiva jela. Svježi kvarnerski škampi, perjanica kvarnerske gastronomije, na Matijinom tanjuru sljubili su se s bosiljkom, rajčicom, origanom, trešnjom, sourdough tostom i prahom od glavom škampi, dok svježa jadranska tuna nosi okus mora s daškom Azije, što su savršeno naglasili krastavci, ljutika, chilli, rotkvica, limeta, korijander i menta. Ljubitelje tatarskog bifteka nesumnjivo će oduševiti pomalo neobičan spoj beef tartara, hrskavog čipsa od čičoke, dimljene koštane srži, vlasca, ljutike, ulja od divljeg samoniklog bilja i sourdough tosta.

Janjetina

Nježna janjeća rebarca idealno će nadopuniti prilog od mrkve, ružmarina, lista kapara i lovora, pinjoli i crne masline, dok biftek s Matijinim potpisom dolazi s aromatičnim svježim tartufima, kraljevskim bukovačama, celerom, prahom od vrganja i mesnim jusom.

Herbal infusion

Ljetni kokteli – savršeno osvježenje za vrele večeri

Svako jelo sljubljuje se s određenim vinom, a vinska karta restorana Sabbia sastoji se od nekoliko desetaka etiketa, isključivo iz Hrvatske. Za wine pairing zadužen je Nikola Migac, vrsni sommelier s bogatim iskustvom u vrhunskim austrijskim i hrvatskim restoranima.
Za vrele ljetne dane i večeri savršeno osvježenje predstavljaju kokteli, koji su u Sabbiji dovedeni na stepenicu više, a izdvajaju se Mr. Smith (tequila blanco/teranino/granny smith jabuka/grejp), Bugs Bunny (Scapegrace gin/sok mrkve/sok naranče/Khalua/karamela/prah od rajčice i mrkve), Cherry Lou (Oaked rum/khalua/kompot od višnje), Herbal Infusion (Gin mare/pelinkovac Antique/lavanda/kamilica/limun/pjena od kamilice) i Sweet Lady (Vodka/sok naranče/sok ananasa/sok granny smith jabuke/lubenica/mango/limeta/menta).

Restoran posebno omiljen među Zagrepčanima

Restaurant & lounge bar Sabbia kultno je mjesto Crikvenice, a posebno je omiljen među Zagrepčanima. Naime, uz već spomenuti restoran, u prizemlju se nalaze i Sabbia Dolce, slatki dio restorana s odličnim sladoledom, desertima, vaflima, svježim voćnim sokovim i smoothie-jima te Sabbia Street food & pizza, gdje se može nakratko pregristi nešto fino i slasno nakon kupanja. Tu je još Sabbia Cocktail & lounge, idealan za izležavanje uz dobar koktel i lounge muziku, dok je Sabbia Night popularno okupljalište mladih, namijenjen za noćne izlaske, s raznim gostovanjima poznatih DJ-eva.

Fotografije: Ana Bilogrević

Pročitajte još...

Naučite od vrhunskih chefova kako napraviti zdravi roštilj za prste polizati!

Od visokokvalitetnog mesa do najboljeg povrća - donosimo provjerene savjete svjetskih stručnjaka kako omiljeni roštilj učiniti što zdravijim...

Odabrali gurmani: Hrvatska na 4. mjestu najboljih nerazvikanih svjetskih kuhinja

Prema izboru 250 chefova i foodieja napravljen je popis deset država koje treba staviti na svoje gastro ture. Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu - odmah iza Filipina, Vijetnama i Meksika. 

Nova gastro atrakcija – chef Goran Sertić i njegova grčka kuhinja

Najbolji recept za osvježenje donosi Jellyfish in Space, ultimativno kvartovsko mjesto poznato po odličnoj hrani, sjajnim koktelima i vrhunskoj zabavi

Dolce vita: najbolji recepti za paštu s malo masnoće – za prste polizati!

Po vrućinama nikome se baš ne da predugo kuhati, niti jesti pretešku hranu s puno masnoće. Stoga vam donosimo četiri recepta za super brza, preukusna jela od tjestenine s jako malo masnoće

Povezano

Sladoledni sendviči: Birajte konfete ili brownie – a možete i obje verzije!

Osim što su izvrsni desert, sendviči sa sladoledom su fantastični za svaku priliku i ukus. Ohlađeno tijesto za kolačiće možete kombinirati s drugim okusima i aromama

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime