Srijeda, 1 svibnja, 2024

Što je Praznik rada bez roštilja? Naučite od vrhunskih chefova kako napraviti roštilj za prste polizati!

Od visokokvalitetnog mesa do najboljeg povrća - donosimo provjerene savjete svjetskih stručnjaka kako omiljeni roštilj učiniti što zdravijim...

Dolaskom toplijeg vremena, počinjemo sve više boraviti i jesti u prirodi. A Praznik rada je idealan povod za otvaranje sezone roštilja. Donosimo stoga provjerene ideje i savjete, od vrhunskih stručnjaka, kako omiljeni roštilj učiniti što finijim, ali i zdravijim obrokom.



Chantelle Nicholson, Tredwells

“Sezonsko povrće je vrlo ukusno na roštilju. Osim toga, sadrži mnogo hranjivih sastojaka, vlakana i vitamina; neusporedivo više od mesa. Bundeve su, primjerice, savršene za roštilj – premažite s malo ulja i pecite na žaru dok se ne zadimi. Drugo povrće koje bih svakako preporučila je – poriluk. Samo dodajte kap ulja, soli i papra i njegova će slatkoća doći do izražaja. Također možete koristiti harissa začin s kiselim vrhnjem ili tahinijem i staviti po vrhu bilo kojeg povrća s roštilja, a okus će biti nevjerojatan. Ostali BBQ miljenici su mi patlidžan, gljive, mahune, šparoge.”

Mark Hartstone, La Fosse u Cranborneu

Umjesto da kupujete visoko prerađene kobasice i pljeskavice, pažnju posvetite povrću koje je nevjerojatno aromatizirano. Kukuruz na klipu uvijek je pobjednik. Kuhajte ga na rustikalan način – ostavite kožu i kuhajte na roštilju dok vanjski listovi ne budu dobro i istinski pougljeni. Oljuštene klipove blanširajte u kipućoj neslanoj vodi 1 minutu, a zatim osvježite u hladnoj vodi. Uredno stavite na rešetku i brzo pecite na roštilju. Luk i mladi luk također se mogu staviti cijeli i ne treba ih puno kuhati – stavite ih mikrovalnu pećnicu na 3 minute, a zatim ih dovršite na roštilju. Ne očajavajte ako se vanjska kožica uništila – unutrašnjost je zato za prste polizati.”

Chris Riley, The Daring Kitchen 

Izaberite dobar protein poput pilećih prsa bez kože, ribe ili nemasne mljevene peradi. Riba ima dobru masnoću koja je korisna za vaše zdravlje, za razliku od crvenog mesa koje ima više zasićenih masti. Ne pretjerujte s porcijama: zdrava količina za bilo koju vrstu mesa je oko 85 grama. To može zvučati malo, ali ne zaboravite da ćete uz meso imati i priloge i povrće. Također, pripazite da smanjite slane umake i slatke začine ili preljeve. Umjesto toga marinirajte ribu, perad ili meso prije kuhanja kako biste dobili super okus bez upotrebe soli. Na kraju, upotrijebite cjelovite žemlje kako biste organizam opskrbili i s dovoljno zdravih vlakna.”

Glen Burrows, The Ethical Butcher 

Ako ipak ne možete zamisliti roštilj, bez dobrog mesa, birajte samo ono najkvalitetnije. Meso životinja koje su hranjene travom ima puno antioksidansa poput vitamina E i sadrži višu razinu vitamina i minerala koji pomažu imunološkom sustavu. Životinje koje se uzgajaju u prirodnom vanjskom okruženju, u kojem dolaze u dodir s bubama i klicama i raznim drugim životinjama, razvijaju bolji imunološki sustav jer mogu slobodno lutati. Zbog toga što su aktivne, više im rade mišići te proizvode manje zasićenih masnoća. Njihovo je meso puno karotenoida, poput beta-karotena, koji se dobivaju iz pigmenata u zelenilu koje životinje jedu. Takvo meso meso ima najbolji okus, a i puno bolje je za vas od mesa životinja koje se uzgajaju u jako kontroliranim uvjetima.”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime