Srijeda, 17 travnja, 2024

Medvjeđi luk: 3 aromatična recepta za slasno jelo i besprijekornu probavu!

Medvjeđi luk mnogi stručnjaci preporučuju kao izvrsnu biljku za probavu, (potiče probavu i rad jetre i žuči) pa smo se stoga i odlučili za 3 fina, aromatična recepta u kojima upravo divlji luk ima glavnu ulogu

Medvjeđi luk ili, kako ga mnogi zovu, divlji ili šumski luk često se upotrebljava kao zamjena za češnjak, no iskusni gaastroljubitelji znaju kako je njegov okus profinjeniji.



Ta je alpska biljka svojim blagim okusom sličnija vlascu, a s obzirom na zemlju podrijetla, često se upotrebljava kao začin u tradicionalnim austrijskim i južnonjemačkim jelima, iako ga sve češće susrećemo i u modernoj kuhinji. Medvjeđi luk mnogi stručnjaci preporučuju kao izvrsnu biljku za probavu, (potiče probavu i rad jetre i žuči) pa smo se stoga i odlučili za 3 fina, aromatična recepta u kojima upravo divlji luk ima glavnu ulogu.

Svježi sir s medveđim lukom

Kušajte svakako svježi sir s medvjeđim lukom, u tome slučaju, postupak je sljedeći: 30 grama medvjeđeg luka i ¼ svežnjića vlasca operite, posušite te nasjeckajte. Zatim to pomiješajte s 250 grama svježeg sira, tri žlice mlijeka (1,5% masnoće). Začinite na kraju soli, paprom, mljevenom paprikom i ½ žličice soka od limuna. 

Juha od medvjeđeg luka

Sastojci: 

  • 2 luka
  • 1 krumpir
  • 500 ml mesnog ili povrtnog temeljca 
  • 2 svežnjića medvjeđeg luka (oko 200 grama)
  • 300 ml vrhnja
  • 1 žličica soka od limuna
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Luk oljuštite i nasjeckajte. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Maslac ugrijte u loncu i u njemu kratko propirjajte luk. Dodajte kockice krumpira te ih kratko pirjajte. Ulijte temeljac te kuhajte oko 10 minuta. Zatim sve dobro zgnječite i propasirajte. 
  2. Medvjeđi luk očistite, operite, protresite i kratko blanširajte u kipućoj vodi. Zatim ga izvadite i odmah stavite u hladnu vodu. Potom ga dodajte juhi, izmiksajte, dodajte 250 ml vrhnja i ugrijte. Začinite sokom od limuna, soli i paprom. Kako bi juha bila kremasta i zadržala svoj volumen, još jednom je kratko izmiksajte. 
  3. Juhu zatim poslužite u 4 tanjura te u svaki izlijte po 1 žlicu vrhnja u obliku spirale. Po želji ukrasite svježim začinskim biljem. 

Savjet: medvjeđi luk nemojte pirjati s crvenim jer će juha dobiti sivu boju. 

Janjeće pečenje s medvjeđim lukom

Sastojci za pesto od medvjeđeg luka:

  • 50 grama pinjola
  • 1 svežnjić medvjeđeg luka
  • 50 grama naribanog parmezana
  • 3 žlice maslinova ulja
  • Sol, papar

Za janjeće pečenje:

  • 1 janjeći but bez kosti (oko 1,5 kg)
  • Sol, papar
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 350 ml bijelog vina
  • 400 ml janjećeg temeljca (iz staklenke)
  • 2 žličice škroba

Priprema: 

  1. Pinjole popržite u tavi bez dodavanja masnoće. Medvjeđi luk operite, protresite, očistite i narežite. Zgnječite pinjole, medvjeđi luk i parmezan. Umiješajte maslinovo ulje te posolite i popaprite. 
  2. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Meso operite, posušite, stavite na radnu površinu te premažite pestom od medvjeđeg luka. Namotajte ga, učvrstite kuhinjskim koncem, posolite i popaprite. Maslinovo ulje ugrijte u posudi za pečenje te meso popržite sa svih strana. Ulijte 200 ml vina te grijte dok vino ne ispari. Dodajte potom preostalo vino te meso pecite otprilike sat vremena. Pri tome ga redovito okrećite te povremeno zalijevajte umakom. 
  3. Pečenje izvadite iz pećnice, poklopite ga i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Umak zgusnite dodavanjem razmućenog škroba te ga začinite soli i paprom. Meso narežite na ploške i poslužite ga s umakom. Odličan prilog su mahune i riža. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime