Iako su pripreme za ljeto u punom tijeku, a to znači da pazimo na izbalansiranu i zdravu prehranu, ipak si dopustimo poneki užitak. Za istinski užitak u slatkom, donosimo recept Mary Berry, poznate britanske kuharice, spisateljice i televizijske voditeljice.
Mary je napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sada, Mary ima svoju emisiju koja s emitiranjem kreće na 24Kitchen koja s emitiranjem započinje 27. travnja 2022., u 13 sati. Mary su svojoj emisiji “Recepti Mary Berry” vodi gledatelje kroz jednostavne i kreativne recepte za svaku priliku. Ovog vikenda uživajte u pripremi kolača od jabuka i badema!
Za 6 kolačića potrebno je 45 minuta za izradu i ovi sastojci:
Sastojci:
75 g otopljenog maslaca, odvojiti malo za namašćivanje
100 g samodizajućeg brašna, odvojiti malo za posipanje
100 g šećera
1 razmućeno jaje (po mogućnosti iz slobodnog uzgoja)
½ žličice ekstrakta badema
60 g jabuka Bramley, oguljenih i tanko narezanih
15 g nasjeckanih badema
crème fraîche, za posluživanje (po želji)
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Namastite kalup maslacem, posipajte brašnom i stavite papir za pečenje.
- Izlijte otopljeni maslac u veliku zdjelu. Dodajte šećer, brašno, jaje i ekstrakt badema pa miješajte dok se smjesa ne sjedini.
- Dodajte po žlicu mješavine na svaku bazu i preko nje složite kriške jabuke. Zatim dodajte preostalu mješavinu na vrh te sve izravnajte žlicom.
- Po svakom kolačiću posipajte komadiće badema. Pecite u pećnici 25–30 minuta, ili dok ne narastu i postanu zlatno smeđe boje.
- Izvadite i ostavite da se hlade 10 minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa. Poslužiti toplo uz žlicu crème fraîchea.