Utorak, 15 listopada, 2024

Na kopnu ili na moru: Piknik je uvijek super zabava za male i velike

Za sve koji možda nemaju ideja što pripremiti za dobru zabavu pod vedrim nebom donosimo brze i jednostavne recepte za fine zalogajčiće

Bilo da ste se vratili na kontinent, ili ste još ostali na moru, ili ste se pak odlučiti otputovati u nekom novom smjeru – mjesta za piknik možete naći posvuda. Ok, nama je najromantičniji piknik uz vodu, a s obzirom na toplo vrijeme jedino ga donekle mogu pokvariti dosadni komarci.



Imate li djecu, mreža za komarce dobro će vam doći ( i vama naravno, ili barem sredstvo protiv malih nametnika). Uz nekoliko jastuka, posudice u kojima ste ponijeli omiljena jela i piknik može započeti… Za sve koji možda nemaju ideja što pripremiti za dobru zabavu pod vedrim nebom donosimo brze i jednostavne recepte za fine zalogajčiće. 

Nema dobrog piknika bez finih zalogajčića!

Sirna pita s rajčicama

Zamijesite 240 g brašna, 1 prstohvat soli i 120 g maslaca. Tijesto omotajte folijom i stavite na 30 minuta u hladnjak. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tijesto izvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pitu (promjera 26 cm). Očistite svežnjić rikule, operite je, protresite i nasjeckajte. Zatim pomiješajte 100 ml vrhnja, 100 g svježeg kozjeg sira, 60 g naribanog kozjeg sira i 2 jaja. Začinite solju, paprom, 1 žličicom senfa, 1 žličicom naribane kore od limuna i rukulom te stavite smjesu na tijesto. Operite 500 g mini rajčica i stavite ih u preljev. Pitu pecite oko 35 minuta.

Salata od rajčica i paprike

Operite 800 g rajčica i narežite ih na ploške. Zatim očistite 2 crvene paprike, operite ih i narežite na trakice. Oljuštite 1 luk i nasjeckajte ga. Sve pomiješajte s 2 žlice kapara i 50 g crnih maslina. Potom operite 1 svežnjić bosiljka, protresite ga i nasjeckajte te umiješajte. Za preljev pomiješajte 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice bijelog balsamico octa, sol, papar, šećer i 2 žlice soka od limuna. Pomiješajte ga sa salatom.

Pileća salata ‘Azija’

Očistite 150 g mrkve i 1 komad đumbira, narežite na trakice ili nasjeckajte. Zatim operite 150 g svježih klica graha operite. Mrkvu, đumbir o klice blanširajte oko 2 minute u kipućoj vodi, izvadite, ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Operite 400 g filea pilećih prsa, posušite i kuhajte oko 15 minuta u tekućini od blanširanja. Meso izvadite i ostavite da se ohladi. Za umak popržite 2 žlice curry paste u 2 žlice ulja, dodajte 200 ml kokosovog mlijeka i zakuhajte. Umiješajte mus od kikirikija i umak začinite s 2 žlice soka od limuna i 2 žlice smeđeg šećera. Kuhjate oko 15 minuta. Meso narežite na šprutiće, pomiješajte ga s povrćem i 2 žlice sezama, posolite i popaprite. Po želji dodajte pokoji listić korijandra, a umak od kikirikija umijšajte neposredno prije posluživanja.

Od laganih salata do pikantnih ražnjića

Losos s povrćem u staklenci

Naribanu koru i sok 1 limuna pomiješajte s 200 g jogurta, solju, paprom i šećerom. Po 1 celer, mrkvu, tikvicu te 3 mlada luka i 4 rajčice očistite i narežite na kockice. Mrkvu kuhajte oko 5 minuta u slanoj vodi i potom je ocijedite. Na komade narežite 250 g dimljenog lososa. Sve pomiješajte s marinadom i poslažite u staklenke.

Loptice od kobasica iz friteze

Skuhajte 4 jaja i oljuštite ih. Izvadite 400 g mesa iz svinjskih kobasica te ih pomiješajte s 1 sirovim jajem, 1 žlicom nasjeckanog peršina i 150 g brašna za paniranje. Kuhana jaja uvaljajte u 30 g brašna te ih navlaženim rukama omotajte smjesom od kobasica. U ulju u fritezi ih ispržite. Zatim ih ostavite na kuhinjskom papiru da se ocijede. 

Salata od tjestenine s orasima 

Skuhajte 400 g tjestenine prema uputama s pakiranja i potom ocijedite. Očistite 1 mrkvu, 1 crvenu papriku, ½ poriluka, i ¼ krastavca. operite ih i narežite na prutiće. Zatim pomiješajte 200 g klipića kukuruza (iz staklenke), 50 g nasjeckanih oraha, 200 g razmrvljenog svježeg kozjeg sira, povrće, tjesteninu, 5 žlica ulja, 4 žlice octa, sol i šećer.

Svitci s mozzarellom i šunkom 

Na kockice narežite 200 g mozzarelle. Operite 2 rajčice i nasjeckajte ih. Zatim oljuštite 2 ljutike i također ih nasjeckajte. Popržite 8 ploški slanine i ostavite na papiru za pečenje da se ocijede. Pomiješajte 4 žlice majoneze, 1 žlicu ljutog senfa, sol i kajenski papar i premažite na 4 pšenićne tortille. Nadjenite s 250 g kuhane šunke, rajčicama, mozzarellom, ljutikom, slaninom i 1 žlicom nasjeckanog peršina. Tortille namotajte i razrežite.

Pikantni ražnjići

Skuhajte 60 g riže prema uputama s pakiranja. Ocijedite je i ostavite da se ohladi. Nasjeckajte 50 g badema. Po 1 luk i režanj češnjaka oljuštite i nasjeckajte. Sve pomiješajte s 400 g miješanog mljevenog mesa. Ddoajte 30 g grožđica, smjesu začinite solju, paprom, mljevenim kimom, cimetom i origanom. Zatim oblikujte 24 kuglice i popržite ih u 4 žlice ulja. Ostavite da se ohlad i s po jednom datuljom nabadajte na štapiće.

Ideje za ljubitelje krumpira i piletine

Krumpir salata s rikulom 

Operite 1 kg manjih krumpira i kuhajte u slanoj vodi oko 20 minuta. Za dresing pomiješajte 2 žličice naribane kore od limuna, po 5 žlica soka od limuna i maslinova ulja, sol, papar i 100 ml povrtne juhe. Krumpir ogulite, narežite na ploške i, dok je još topao, pomiješajte s dresingom. Salatu ostavite oko 1 sat da odstoji. Po 1 zelenu, žutu i crvenu papriku očistite, operite i nasitno nasjeckajte. Operite 500 g mini rajčica i razrežite ih. Očistite 2 svežnjića rikule, operite, protresite i natrgajte na komade veličine zalogaja. Sve pomiješajte sa salatom.

Ljuti pileći bataci

Operite 8 pilećih bataka (od oko 120 g) i potom posušite. Oljuštite 4 režnja češnjaka, nasjeckajte ih, i potom pomiješajte s 3 žlice tekućeg meda, 3 žlice soka od limuna, 4 žlice sojinog umaka, 1 žlicom ulja od sezama, 2 žličice tabasca i malo soli. Potom začinite mljevenim čilijem. Umak prelijte po mesu i ostavite u hladnjaku preko noći da se marinira. Zatim ga pecite oko 25 minuta na roštilju uz često okretanje i premazivanje marinadom. Ili meso možete peći u pećnici na 220 stupnjeva oko 30 minuta, također uz povremeno okretanje i premazivanje marinadom. Po želji začinite još solju.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime