Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Aktivan odmor: 10 razloga zašto posjetiti Baraćeve špilje tijekom proljeća! 

Baraćeve špilje nalaze se u srcu Like, u sklopu su Lika destinacije i pružaju nezaboravno iskustvo i zabavu. Posebno ako se odlučite posvetiti im cijeli dan te organiziran posjet Špilji kombinirati s ostalim sadržajima - prekrasnom šetnjom po označenim, kružnim stazama, igranju badmintona, uživanju u ležaljkama i pikniku…

Baraćeve špilje nalaze se u srcu Like, u sklopu su Lika destinacije i pružaju nezaboravno iskustvo i zabavu. Posebno ako se odlučite posvetiti im cijeli dan te organiziran posjet špilji kombinirati s ostalim sadržajima – prekrasnom šetnjom po označenim, kružnim stazama, igranju badmintona, uživanju u ležaljkama i pikniku…Šišmiši su se upravo probudili iz zimskog sna, a u nastavku donosimo još 10 razloga zašto ne propustiti ovo prekrasno mjesto u prirodi! 

1/ Lokacija

Iz Zagreba stižete za manje od 2 h (130 km), a samo malo duži put očekuje one koji dolaza iz pravca Zadra (150 km) ili Rijeke (170 km). Kad dođete u Rakovicu, u centru skrenite lijevo, ako dolazite iz smjera Zagreba, a desno ako dolazite iz smjera Zadra te pratite znakove za Baraćeve špilje.

2/ Destinacija

Baraćeve špilje smještene su u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera, a dio su Lika destinacije koja je uvrštena u top 100 svjetskih održivih destinacija te top 15 finalista.

3/ Vikend izlet

Baraćeve špilje idealno su jednodnevno izletište. Uz obilazak špilje ponuda je obogaćena dodatnim sadržajima kao što su pješačke staze, badminton igralište, dječje igralište, te ležaljke i prostor za piknik.

4/ Aktivni odmor

Ako odlučite provesti vikend unutar destinacije, aktivnosti vam neće nedostajati. U neposrednoj blizini nalaze se dva adrenalinska parka, najam quad vozila, najam bicikala i organizacija vođenih biciklističkih izleta, a moguće je organizirati i jahanje plitvičkim dolinama. Svakako preporučujemo da, uz prethodnu najavu, posjetite i ranč Dolina jelena na području Drežnik Grada gdje možete iz blizine vidjeti i hraniti jelene. 

5/ Pristupačno za sve uzraste

Do ulaza u špilju vodi blagi uspon duljine 200 metara, a lagana šetnja ne iziskuje veliki fizički napor. Obilazak je moguć samo uz pratnju vodiča, čija je interpretacija prilagođena svim dobnim skupinama. 

6/ Upoznajte šišmiše

U špilji su nastanjene dvije vrste šišmiša – mali i veliki potkovnjaci (Rhinolophus ferrumequinum, Rhinolophus hipposideros). Sada je vrijeme kada se bude iz zimskog sna (hibernacije) i kreću u lov na insekte. Gotovo u svakoj dvorani Gornje Baraćeve špilje možete vidjeti nekoliko šišmiša. Saznajte izlaze li šišmiši iz špilje i vide li u mraku. Piju li krv te kako se hrane. 

7/ Autentičnost

U špilji su izloženi ostatci špiljskog medvjeda, starosti oko 30.000 godina. Špilja je bogato arheološko i paleontološko nalazište, a u sebi skriva ostatke raznih perioda od ledenog doba, preko brončanog doba do srednjeg vijeka. 

8/ Novo iskustvo

Znate li kako izgleda apsolutni mrak? U trenutku kada se ugase sva svijetla špilju prekrije potpuni mrak, bez ijednog izvora vanjske svijetlosti. Doživite špilju u svom prirodnom ambijentu, u tišini slušajte kapanje vode sa sigovina i izoštrite svoja osjetila u mraku. 

9/ Individualan pristup

Za organiziranje posjeta dovoljne su dvije odrasle osobe uz pratnju vodiča. Ulaznice nije potrebno kupovati unaprijed jer se obilazak organizira prilikom dolaska posjetitelja. Vodič vas dočekuje na info pultu, pruža vam osnovne informacije prije kupnje ulaznica te vas vodi u obilazak u trajanju od 60 minuta.

10/ Iskustvo posjetitelja

 Tripadvisor je dodijelio titulu ‘Travellers choice’ Baraćevim špiljama, što znači da su one svrstane među 10% najboljih destinacija na Tripadvisoru sa stalnim priljevom izvrsnih recenzija. Jednako dobre recenzije mogu se vidjeti i na Google-u (4,7/5) te Facebook-u (5/5). 

Stress free izleti: Nezaboravne avanture na najljepšim hrvatskim planinama

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime