Kuglof svojataju Austrijanci, ali i Francuzi, a sigurno je kako je u naše krajeve stigao iz Beča. Jedna je od legendi da se na bečkim trpezama počeo pojavljivati nakon pada Otomanskog carstva jer je svojim izgledom i oblikom asocirao na turske turbane. Francuzi tvrde da su ga upravo oni osmislili. I to u pokrajini Elzas (franc. Alsace) u čast triju kraljeva, i turbana koje su nosili na glavi, a koji su pri povratku iz Betlehema prošli onuda.
U našim se krajevima najprije veže uz božićno vrijeme kad je ukrašavan jabukom s utaknutim novčićima za blagostanje u godini koja dolazi. Sjever Hrvatske obogatio bi svoj najbolji kuglof grožđicama i orasima, dok su na jugu u kuglof tradicionalno stavljani limuncini i arancini, te bademi i smokve.
Dakle, univerzalnog recepta za najbolji kuglof nema, ali ima pravilo kako kuglof izgleda – peče se u rebrastom okruglom kalupu koji može biti od pečene gline, emajla, bakra, aluminija ili silikona, s rupom u sredini. Kako nema jednog recepta koji bismo podijelili, zamolili smo Ingu Bašić s bloga Feeding art da s našim čitateljima podijeli recepte za kuglofe, a ona nam ih je vrlo rado, u dogovoru sa sestrom Ljiljanom ‘majstoricom od slatkog’, poslala čak tri. Na vrijeme da ih još danas napravite za sutrašnji ručak!
Kuglof s likerom od jaja
Kalup za kuglof ᴓ 24cm
Sastojci:
6 jaja (M)
160g šećera
1 mahuna vanilije
Prstohvat soli
300ml likera od jaja
300ml suncokretovog ulja
185g glatkog brašna
125g škrobnog brašna (gustin)
1 prašak za pecivo
Naribana korica jednog bio-limuna
Preljev i dekoracija:
150g šećera u prahu
5 velikih žlica likera od jaja
Šarene perlice od šećera ili čokolade
Priprema:
Kalup za kuglof (ᴓ24cm) premazati maslacem i posuti brašnom. Pećnicu zagrijati na 180°C. Jaja zajedno sa šećerom, soli i unutrašnjosti mahune vanilije izmiksati u svjetlu, kremastu masu (miksati ca.15min.) U tankom mlazu umiješati prvo liker od jaja, a potom i ulje. Brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo prosijati i zajedno s limunovom koricom također brzo umiješati.
Tijesto izliti u kalup i peći na srednjoj žici 50-60 minuta. Izvaditi iz pećnice i kolač ostaviti prvo 10-tak minuta u kalupu da se hladi, a zatim ga izvaditi iz kalupa i ostaviti na kuhinjskoj žici da se potpuno ohladi. Za preljev pomiješati šećer u prahu s likerom od jaja i preliti preko kolača, po želji dekorirati šarenim šećernim- ili čoko perlicama.
Kuglof s jogurtom i makom
Za kalup ᴓ 22cm
Sastojci:
200g mljevenog maka
200g šećera
3 jaja (M)
280g glatkog brašna
300g jogurta
130g kiselog vrhnja
100g maslaca
1 prašak za pecivo
1 mala žlica burbon vanilije
Naribanu koricu od dva bio-limuna
2 velike žlice soka od limuna
300g bijele čokolade
2 male žlice kokosovog ulja
Maslac i malo brašna za kalup, 1 velika žlica mljevenog maka za posuti po gotovom kolaču
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Maslac otopiti i ostaviti po strani. Jaja sa šećerom pjenasto izmiksati, kad je gotovo dodati maslac i dobro sjediniti. U jednoj posudi pomiješati mak s jogurtom, kiselim vrhnjem, koricom i sokom od limuna te vanilijom. U drugoj posudi prosijati brašno s praškom za pecivo. Dodati jajima prvo masu od maka i dobro sjediniti, potom brašno s praškom za pecivo i sve dobro izmješati.
Kalup premazati maslacem i lagano posuti brašnom. Izliti masu u kalup i peći ca. 50 minuta (provjeriti drvenim štapićem je li pečen). Ostaviti ca. 10 minuta u kalupu da se hladi, potom pažljivo istresti na kuhinjsku rešetku i ostaviti da se potpuno ohladi. Za glazuru otopiti čokoladu na pari ili mikrovalnoj, dodati kokosovo ulje i dobro sjediniti. Preliti kolač i to najbolje dva puta, po želji posuti mljevenim makom. Ostaviti da glazura očvrsne.
Kuglof od limuna s borovnicama
Kalup za kuglof ᴓ 22cm
Sastojci:
200g borovnica + 1 velika žlica borovnica za dekoraciju
250g mekog maslaca
180g šećera
Prstohvat soli
4 jaja (M)
200g kiselog vrhnja
Korica i sok jednog bio-limuna
Unutrašnjost jedne mahune vanilije
350g glatkog brašna
½ paketića praška za pecivo
150g šećera u prahu
Ca. 3-4 velike žlice soka od limuna
Maslac, malo brašna ili krušnih mrvica za kalup
Priprema:
Oprati 200g borovnica i kuhinjskim obrusom posušiti. Maslac, šećer i sol kremasto izmiksati. Umutiti jedno po jedno jaje. Umiješati kiselo vrhnje, unutrašnjost vanilije, koricu i sok od limuna. Na kraju pomiješati brašno s praškom za pecivo i prosijati te kratko umiksati u prethodno pripremljeno tijesto. Borovnice pažljivo pjenjačom ili špatulom umiješati u tijesto.
Pećnicu zagrijati na 180°C. Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom ili krušnim mrvicama. Tijesto izliti u kalup i poravnati. Peći ca.1 sat (provjeriti drvenim štapićem je li pečen). Ostaviti oko 15-tak minuta u kalupu da se hladi, potom na kuhinjskoj žici da se potpuno ohladi. Za preljev pomiješati šećer u prahu s limunovim sokom i miješati žlicom dok ne dobijete glatku masu. Raspodijeliti po kolaču. Ukrasiti s borovnicama. Ostaviti da se preljev stisne.
Možda vas zanima i recept za najbolji panettone u gradu!
Fotografije: Feeding Art