Subota, 8 siječnja, 2022

Nema Božića bez njega: Imamo recept za najukusniji panettone u gradu!

Rijetko koji Božić može proći bez tradicionalnih delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panetone, tradicionalni desert koji nam u blagdansko vrijeme krasi stol poput najljepše skulpture, a nepca nam nagrađuje nježnom teksturom i punoćom okusa

Iako ga svi volimo, prilično je nepoznata prava priča o panettoneu, tipičnom božićnom desertu u Italiji. A priča se da se panettone rodio na dvoru Ludovica il Mora u Milanu u 15. stoljeću.

Bila je Badnja večer kada je službenom kuharu obitelji Sforza nepovratno zagorio desert predviđen za kraljevsku gozbu. Kako bi spasio večeru, Toni, pomoćni kuhar odlučio je upotrijebiti mali kruh od kiselog tijesta koji je spremio za Božić. Obradio ga je dodajući brašno, jaja, grožđice, kandirano voće i šećer, održavajući tijesto laganim i prozračnim. Desert je dočekan s oduševljenjem obitelji Sforza te su ga odlučili nazvati ‘pan di Toni’.

Što je Božić bez panettonea?

Prava priča o panettoneu seže u srednji vijek kada je tradicija bila da se Božić slavi s puno bogatijim kruhom nego onim koji se koristio svakodnevno. Pasta madre (divlji kvasac) prvi se puta spominje u receptu milanskog kuhara Giovannija Felice Luraschija iz 1853. dok je forma današnjeg panettonea nastala 20-ih godina prošlog stoljeća, kada je Angelo Motta odlučio dodati maslac i staviti ga u papirnati kalup, kako se radi i danas.

Između raznih panettonea na tržištu, kao poseban ukras na blagdanskom stolu izdvaja se panettone zagrebačkog Bread Cluba. Njihova priprema na tradicionalan način, koristeći isključivo divlji kvasac, oduševit će i najistančanija nepca ovih blagdana.
“Blagdani su i za nas najljepši dio godine, a ima li išta ljepše od okupiti obitelj oko blagdanskog stola i poslužiti im nešto što sve veseli – panettone.

Vođeni tom idejom, ove blagdane odlučili smo razveseliti sve ljubitelje tog posebnog deserta i napraviti uistinu poseban panettone, u kojem će sva naša čula uživati, od onog što ćete vidjeti do okusa i mirisa koje nećete tako brzo zaboraviti”, otkrila nam je Anamaria Palić, vlasnica Bread Cluba te velikodušno prepustila recept za koji bi ‘bogatstvo’ dali svi ljubitelji ovog posebnog kruha!

Panettone By Bread Club 

Prvo tijesto 

  • 240g brašna s velikim udjelom proteina, min 14% 
  • 120g vode 
  • 70g krutog startera (45% hidratacija) 
  • 80g maslaca 
  • 55g žumanjaka 
  1. U mikseru pomiješati brašno, vodu i starter, miksati dok se ne razvije tijesto.
  2. Dodati maslac i miksati dok nije u potpunosti inkorporiran. Dodati žumanjke i miksati dok tijesto ne postane svilenkasto s dobro razvijenim glutenom. Miksanje može trajati od 20 do 45 min, ovisno s kojim mikserom radite. 
  3. Tijesto poklopljeno ostavite na sobnoj temperaturi i kada se poveća volumen 3x spremno je za drugi zamjes. 

Drugo tijesto 

  • 60g brašna 
  • 66g šećera 
  • 4g soli 
  • 100g žumanjaka 
  • 129g maslaca 
  • 120g grožđica 
  • 60g kandirana naranča 
  • 30g kandirani limun
  1. U mikser staviti prvo tijesto, brašno i miksati na srednjoj brzini dok se opet razvije gluten. 
  2. Dodati šećer i miksati dok nije u potpunosti inkorporiran. Dodati maslac u nekoliko puta. 
  3. Dodati žumanjke i sol i miksati dok tijeto nije u potpunosti  razvijeno. 
  4. Ova faza miksanja traje između 45min i 1h. 
  5. Na kraju kada je tijesto gotovo dodati voće i miksati na  najmanjoj brzini 2 min. 
  6. Tijesto poklopljeno ostavite na sobnoj temperaturi 3 sati te ga nakon toga oblikujte i stavite u kalupe. 
  7. Kada tijesto u kalupima dosegne gornji rub kalupa spremno je za pečenje. 
  8. Peći na 170 Celzija 30min ili dok unutarnja temperatura ne iznosi 94 Celzija. 

Nakon pečenja panettone je potrebno nabosti na drvene štapiće i objesiti da visi naopako minimalno 10 sati kako bi se stabilizirala unutarnja struktura!

Pročitajte još...

‘Honeycomb’ tjestenina najnovija je gastronomska TikTok senzacija

Kreatorica sadržaja na TikToku, Anna Rothfuss, postigla je gotovo 12 milijuna pregleda na svom videu o pripremi ove tjestenine i napravila potpunu pomutnju na društvenim mrežama

Božićni kolači iz snova: 5 slastičarnica čije su slastice prefina umjetnička djela

Mnogo nas obveza čeka za blagdane, ali zahvaljujući odličnim slastičarnicama diljem Hrvatske, kolači i torte, koji će krasiti vaš blagdanski stol, ne moraju se naći na tom popisu

Chez Darling: Najbolji recept za vanilin kiflice – jer Božić nije Božić bez njih!

Meni božićno vrijeme počinje s vanilin kiflicama. Ne s adventskim kalendarom kojeg btw nije ni bilo dok sam ja bila mala, niti s božićnim reklama nego s kiflicama. Kiflice su se u našoj kući počinjale peći prve... Jer treba im da otpuste.

Darovi koji će oduševiti svakog kuhara – i profesionalca i amatera

Na vrhu top liste najpoželjnijih darova za kuhare najčešće se nalaze noževi, uz noževe idu i daske za rezanje, pa primjerice digitalni termometri… Ali i rukavice koje sprječavaju porezotine ili sapuni od nehrđajućeg čelika.

Povezano

Sladoledni sendviči: Birajte konfete ili brownie – a možete i obje verzije!

Osim što su izvrsni desert, sendviči sa sladoledom su fantastični za svaku priliku i ukus. Ohlađeno tijesto za kolačiće možete kombinirati s drugim okusima i aromama

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime