Nedjelja, 11 veljače, 2024

Delikatesa za Badnjak: Napravite riblji namaz od lososa, tune i(li) orade

U našoj se tradiciji na Badnjak posti, pa se taj dan i pripremaju uglavnom riblja jela. Bez obzira koje ste vrste ljubitelj, neka se ove godina na blagdanskom stolu nađu i namazi, a mi vam donosimo recepte za tri vrlo ukusna i za - prste polizati

U mnogim se hrvatskim obiteljima na Badnjak jedu riblja jela jer se po kršćanskoj tradiciji na taj dan posti. I dok se, primjerice, na kontinentu blaguju šaran i druga riječna riba, na moru – naravno – prevladava morska riba. Zajedničko i jednima i drugima svakako je bakalar.



No, za koju god se ribu odlučite, ove godine svakako isprobajte i riblje namaze, a Zvijezda majoneza, zvijezda svih namaza, predlaže tri najukusnija namaza: od lososa, tine i orade.

 

Namaz od lososa

SASTOJCI:

  • 400 grama svježeg lososa
  • 50 kiselog vrhnja
  • 80 do 100 grama majoneze
  • sok pola limuna
  • prstohvat soli

PRPREMA: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite losos 12 minuta. Termički ga možete obraditi i na pari. Kožu odstranite, a meso lososa stavite u električnu sjeckalicu. Lososu dodajte kiselo vrhnje, sok pola limuna, prstohvat soli i 80-100 grama Zvijezda majoneze. Uključite električnu sjeckalicu na oko 30 sekundi. Namaz od lososa poslužite uz kruh po izboru ili krekere.

Namaz od tune

SASTOJCI:

  • 220 grama ocijeđene tune iz konzerve (2 konzerve tune)
  • 50 grama krem sira
  • 100 grama majoneze
  • 1 čajna žlica senfa
  • 1 čajna žlica maslinova ulja
  • kiseli krastavac po želji

PRIPREMA: Tunu ocijedite i zatim je u dubljoj posudi vilicom pomiješajte s krem sirom, senfom, Zvijezda maslinovim uljem i Zvijezda majonezom. Po ukusu možete u namaz od tune dodati i jedan manji naribani Zvijezda kiseli krastavac. Vilicom dobro pomiješajte sve sastojke, a ako želite da namaz bude još kremastiji, usitnite ga štapnim mikserom. Namaz od tune poslužite uz kruh po izboru ili krekere.

 

Namaz od orade

SASTOJCI:

  • 100 grama orade – pečene ili dimljene
  • 60 grama majoneze
  • 30 grama krem sira
  • 15 grama parmezana
  • bijeli papar po ukusu

PRIPREMA: Uklonite kožu s orade i provjerite da u mesu nema kosti.  U dublju posudu pomiješajte meso orade, malo krem sira i naribanog parmezana, bijelog papra po ukusu i 60 grama Zvijezda majoneze. Vilicom pomiješajte i sjedinite sve sastojke u rustikalni namaz od ribe.
Namaz od orade poslužite uz kruh po izboru ili krekere.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime