Na svakom koraku se osjeti dašak nadolazećih blagdana te vjerojatno i vi s nestrpljenjem isčekujete najljepše dane u godini i vrijeme kada nam dom miriši predivnim aromama. Da, vrijeme je adventskih kolačića i moramo priznati kako jedva čekamo zavrnuti rukave, zamijesiti tijesto i pripremiti sve ukusne ukrase koje ćemo dodati u kolačiće. Keksići s orasima i vanilin roščiće su nešto bez čega ne možemo zamisliti Božić, a danas vam donosimo recept za njih.
Keksići s orasima
Za pripremu je potrebno otprilike 60 minuta, za pečenje 12 minuta, dok za hlađenje 2 sata.
Sastojci (za 30 komada):
- 3 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 150 grama šećera
- 50 grama brašna
- 150 grama mljevenih oraha
- 70 grama mekog maslaca
- 200 grama čokolade za kuhanje
- oko 50 polovica oraha
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke tucite sa solju i pritom usipajte šećer. Pomiješajte brašno i mljevene orahe te ih postupno umiješajte. Zatim umiješajte maslac. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu. Istisnite oko 100 hrpica na namašćene limove. Pecite 12 minuta. Potom ih izvadite i ostavite da se ohlade otprilike pola sata
- Otopite čokoladu za kuhanje. Polovicu keksića premažite njome te na premazane keksiće stavite nepremazane. Keksiće premažite preostalom čokoladom i na svaki stavite po polovicu oraha. Ostavite da se hladi 90 minuta te pospite šećerom u prahu.
Vanilin roščići
Za pripremu je potrebno oko 50 minuta, za hlađenje nešto više, čak sat vremena. Za pečenje je potrebno 15 minuta.
Sastojci (za 50 komada):
- 140 grama mekog maslaca
- 115 grama šećera
- Srž 1 štapića Bourbon vanilije
- 1 bjelanjak
- 200 grama brašna
- 100 grama mljevenih badema
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Meki maslac stucite sa 100 grama šećera. Dodajte polovicu vanilije i bjelanjke te kremasto stucite. Umiješajte brašno i bademe. Tijesto omotajte folijom i držite ga u hladnjaku sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto oblikujte u valjčiće debljine prsta, narežite ih i oblikujte roščiće. Stavite ih na limove obložene papirom za pečenje te ih pecite 15- ak minuta. Izvadite ih.
- Preostalu vaniliju pomiješajte s preostalim šećerom i šećerom u prahu. U to uvaljajte tople roščiće i ostavite ih da se hlade sat vremena.
Chez Darling: Najbolji recept za vanilin kiflice – jer Božić nije Božić bez njih!
Želimo vam dobar tek! Nadamo se da ćete neke od ovih keksića imati i na svom blagdanskom stolu.