Jesen nam nudi razne gurmanske poslastice, a bundeve, jabuka, mandarina i kesteni samo su neke od njih. Također, tijekom jeseni više jedemo juhe, variva i jela iz pećnice, a načini pripreme su razni.
Svatko voli hranu pripremati na svoj način, ali svako toliko treba isprobati nešto novo. Instagram je za recepte, kao i za mnoge druge stvari, idealno mjesto za inspiraciju, pa smo porazgovarali s tri food blogera i influencera o mirisima jeseni koji prevladavaju u njihovom domu. Donosimo omiljeni jesenski recept Vedrana Boškovića, Antee Pripilice i Mateje Zvirotić Andrijanić.
Vedran Bošković – seasoned.with.love
Vedran je blog pokrenuo na nagovor supruge Mihaele i to prije 6 godina! “Stalno sam nešto kuhao i fotkao, bilo je to amaterski skroz iako sam tada mislio da je to super i ona mi je govorila pa zašto ne bi to negdje zapisao, te nove recepte koje sam isprobavao i s kojima sam bio zadovoljan. Tako je u siječnju 2015. nastao blog koji je eto osnova svega.:-)”
Iako najviše voli ljeto jer tada u svom vrtu ubere najviše svježih i sočnih plodova, jesen mu je također divna jer donosi jednu sasvim drugu priču sa svojim namirnicama, kaže nam Vedran.
“Od jesenskih namirnica najviše volim bundevu. Ona je baš kraljica jeseni i pruža mnogo mogućnosti. Kestenje mi je isto tako drago. Kod mene se najviše osjeti miris nečeg iz pećnice haha. Volim te tople mirise, curry, kumin, cimet…”
Vedranov omiljeni jesenski recept je šarolik jer uključuje bojanje tijesta, npr. bundeva za njoke ili cikla za tijesto.
Vedranov recept:
Tijesto:
600 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
0.5 žličice praška za pecivo
0.5 žličice sode bikarbone
1 žličica soli,
200 ml mlijeka
200 g pirea od cikle
125 ml ulja ili maslaca
12 g šećera
Nadjev:
150 g maslaca
130 g šećera
3 žlice cimeta
Ciklu omotati u aluminijsku foliju i ispeći u pećnici (40 minuta na 180 stupnjeva). Kada se malo prohladi oguliti ju i štapnim mikserom izmiksati u pire. Dodati malo vode ili mlijeka zbog bolje teksture. Suhe sastojke za tijesto pomiješati te dodati toplo mlijeko, pire cikle i maslac sobne temperature. Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga sat vremena na toplom da se udvostruči.
Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razvaljati ga u pravokutnik debljine ne veće od jednog centimetra. Po tijestu posuti rastopljeni maslac, šećer i cimet te ga zarolati. Rezati rolice širine 3 centimetra te ih slagati u posudu za pečenje. Ostaviti malo razmaka između svake rolice jer će narasti tijekom pečenja. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 15-20 minuta. Po želji posuti ih šećernim preljevom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Antea Piplica – sit_nica
Antea je prije 3 godine pokrenula svoj Instagram profil, i to na nagovor prijateljice. Nikad nije razmišljala da bi mogla krenuti u smjeru foodstagrama jer, kako kaže, nije baš čovjek od interneta i mobitela. No, kako je često kuhala, prijateljica joj je predložila da otvori profil na Instagramu i tako je krenula fotografirati hranu.
“Volim plodove svih godišnjih doba jer svako od njih nosi neke svoje čari. Super je kako nas priroda svojim plodovima tjera na raznolikost u pripremi hrane pa tako i njenom serviranju. Bundeva je svakako na vrhu ljestvice jesenskih plodova za mene, naročito zato što sam je otkrila tek prije 5-6 godina kako dolje u Dalmaciji ona nije toliko uobičajena kao u sjevernijim krajevima. Obožavam i ciklu, šipak i naročito odlazak u kestene”, otkrila nam je Antea.
Antein recept (krem juha od bundeve):
Sastojci:
1 bundeva (možete koristiti bilo koju vrstu)
2 veća batata
2 mrkve
1/2 korabe
1 korijen peršina
2 luka
3-4 režnja češnjaka
1/2 manje glavice korijena celera
400ml kokosovog mlijeka (1 limenka)
kokosovo ulje
sol, kajenski papar, cimet, timijan
Prvo treba napraviti temeljac od oguljene i na kockice narezane mrkve, korabe, 1 luka oguljenog i prerezanog na pola, celera i peršina. Povrće za temeljac dovoljno je preliti s oko pola litre vode, dodati sol i papar te kuhati oko 20 minuta tek da povrće omekša. Dok se temeljac kuha, bundevu i batat je potrebno oguliti od kore te narezati na manje kockice.
Začiniti solju, kajenskim paprom,, timijan om, češnjakom i kokosovim uljem te peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 30-45 minuta. Kada su batat i bundeva pečeni dodati ih u temeljac bez vađenja skuhanog povrća iz njega, dodati veći prstohvat cimeta i po želji još soli i papra, a zatim i kokosovo mlijeko te kuhati još 10-ak minuta, a zatim izmiksati štapnim mikserom do fine kremaste juhice.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Mateja Zvirotić Andrijanić – foodandmoodblog
Mateja je svoj profil na Instagramu otvorila prije nekoliko godina, isto kada i svoj blog o hrani. Na to se odlučila jer je željela imati svoj mali online kutak putem kojeg će razmjenjivati gastro priče i recepte s ljudima sličnima njoj – gurmanima koji poštuju tradicionalnu hrvatsku kuhinju, vole se hraniti sezonski, ali su istodobno otvoreni i prema novim jelima, tehnikama pripreme i kombinacijama okusa. I kako kaže – to joj je bila jedna od najboljih odluka ikad!
“Jesen mi je apsolutno najdraže doba godine, a jedan od razloga za to je sigurno i pregršt raznovrsnih namirnica koje mi omogućuju da budem kreativna u kuhanju. Početkom jeseni naši vrtovi još uvijek skrivaju pokoju tikvicu, rajčicu ili patlidžan, a istovremeno nam pristižu prve bundeve, batat, jabuke, kesteni, mandarine dunje i mnoštvo drugog voća i povrća. Vrijeme je i spremanja zimnice, a popustile su i one ljetne vrućine, što znači još jedno – češće radim gulaše, dizano tijesto, kolače i kekse”, otkrila nam je Mateja.
Jako voli eksperimentirati sa začinima, tako da njezina kuhinja u jesen miriše po cimetu, kardamomu, muškatnom oraščiću, đumbiru i crvenoj paprici. Češće kuha jela na žlicu, poput raznih variva, bistrih i krem juha, kuha čaj od dunja, a vrlo često peče kruh i peciva.
Matejin recept (rižoto od bundeve, smeđe riže i kadulje):
Sastojci:
nekoliko listova kadulje (svježe ili suhe)
1 crveni luk (srednje veličine)
1 režanj češnjaka
180 g smeđe riže
70 ml suhog bijelog vina
200 g pirea od bundeve
600 ml povrtnog temeljca
150 g pečene bundeve (narezane na kockice)
1/2 žličice mljevenog korijandera
1/2 žličice kajenskog papra
15 g maslaca (dodati pred kraj kuhanja),
20 g parmezana
malo maslinovog ulja, malo maslaca, malo crnog papra.
Narezane kockice očišćene bundeve popecite na tavi na mješavini maslinova ulja i maslaca ili u pećnici dok ne omekša. Izvadite i odvojite sa strane. Cijele listove kadulje popecite na istoj masnoći da otpuste aromu. Kada vidite da je kadulja postala hrskava, izvadite ju i stavite na kuhinjski papir da se ocijedi masnoća. Ona će vam poslužiti kao jako ukusna dekoracija. Sada zažutite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte rižu i kratko popržite. Potom ulijte bijelo vino i pustite da ispari miješajući.
Potom dodajte pire od bundeve te dio temeljca koji mora biti vruć. Kada ispari, dodajte ga ponovno i tako sve dok ga ne potrošite, odnosno dok riža ne bude al dente. Rižoto neprestano miješajte. U međuvremenu dodajte začine i soli po potrebi. Pred kraj kuhanja ubacite pečene kockice bundeve. Kada je rižoto gotov, ubacite 15 g maslaca i 20 g naribanog parmezana, promiješajte i poklopite na 5 min. Servirajte rižoto s listićima kadulje i malo svježe mljevenog papra. Ne zaboravite i na čašu bijelog vina. Dobar tek!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.