Subota, 12 listopada, 2024

Otkrijte jug Istre: 7 najboljih gastro destinacija i priča u općini Ližnjan

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom

Na krajnjem jugoistoku Istre, u krajoliku mediteranskog raslinja brnistre, smjestilo se ribarsko i ratarsko naselje Ližnjan-Lisignano – skroviti kutak čistog mora i razvedene obale što u njega uranja stijenjem i šljunkom, i svojih 28 kilometara dugog neizgrađenog priobalja.



I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom.

Istra mix – sajam istarskih gastro proizvoda i suvenira 

U Ližnjanu se nalaze konobe Kaminada i gostionica Stari ribar, Veggie Guesthouse Cherry Bloossom te restoran Holiday u sklopu Hotela Livadić. U Valturi ćete naći konobe Stari cok i Megi dok u Šišanu na vaš posjet čekaju bistro-pizzeria La Piazza, konoba Baladur, Food&wine station Trapan te restoran Bodulka u sklopu hotela Velanera.

Na području Općine Ližnjan tijekom zadnjih nekoliko godina s radom su započeli i kvalitetni OPG-ovi koji proizvode maslinovo ulje te na smotrama dobivaju visoke ocjene. Njihove proizvode kao i druge gastro suvenire tijekom ljeta možete potražiti na sajmu istarskih gastro proizvoda i suvenira koji se pod nazivom Istra mix održava tijekom ljeta svakog ponedjeljka od 9 do 12 sati ispred zgrade Turističke zajednice Općine Ližnjan. 

Odlučite li se zaputiti na jugoistok Istre ili ste u blizini svakako posjetite Ližnjan, a mi vam predlažemo 7 najljepših priča ovog pitoresknog kraja koje će vas zauvijek ‘vezati’ za nj.

1/ PIZZA U OBLIKU ZVIJEZDE 

Specijalitet bistro pizzerie “La Piazza” je pizza J&D u obliku zvijezde s rubom punjenim sirom.

Priprema: Tijesto za sve pizze, pa i za ovu, radi se po najjednostavnijoj, klasičnoj recepturi – od brašna, soli, kvasca i vode, a jedna od tajni je postotak vode i vrijeme fermentacije tijesta. Na pizzu J&D idu šalša, sir, gljive, ombolo, kulen, paprike, vrhnje za kuhanje, češnjak, te ‘tajni’ sastojak zbog kojeg je savršena – ljubav prema pizzama.

2/ RIŽOTO S LIGNJAMA 

U konobu Stari ribar svratite na brojna jela od mesa i ribe, a nikako ne propustite kuđati rižoto s lignjama. 

Priprema: Lignje očistite i narežete na kolutiće. Prethodno prokuhanu blitvu izrežite sitno. Na maslinovom ulju popržite lignje, zalijte s malo bijelog vina i pričekajte da ispari. Dodajte blitvu i sasvim malo češnjaka, prethodno skuhanu rižu (do pola) i podlijte ribljim temeljcem. Pirjajte dok se okusi prožmu i riža ne skuha. U slast!

3/ PEKA OD TELEĆEG MESA

Za sve oni koji ne mogu bez mesnih jela, neizostavan je specijalitet konobe ližnjanske Kaminada – peka od telećeg mesa.

Priprema: Najprije se naloži vatra od drveta bukve prije nego što se pripreme namirnice za peku i pričeka da dođe do idealne temperature. Meso nasječeno na veće komade, posolite i popaprite, zalijte bijelim vinom u jednoj posudi i ostavite da se marinira sa začinima jedan sat. Papriku, mrkvu, luk i krumpir također treba izrezati na veće komade i začinjene staviti u peku. Odležano meso stavite na krumpir u peki i poklopite.

Potom zalijte vinom i domaćim maslinovim uljem. Napravljeni žar od drva stavite na zvono od peke i pecite 50 min. Peku otvorite nakon 50 min, izmiješajte krumpir i meso te vratite zvono natrag i žar preko njega. Nakon dva, do dva i pol sata peka je gotova – dok se reducira tekućina u peki i meso ne dobije svoju žarko crvenu boju. Ovo jelo najbolje je poslužiti u posudi u kojoj se peklo.

4/ HOBOTNICA POD ČRIPNJOM (PEKOM)

Nakon teletine, vrijedi kušati i hobotnicu ispod peke ili istarski čripnje – koji je specijalitet konobe pizzerie Baladur. 

Priprema: Potrebno je očistiti hobotnicu, krumpir i povrće. Izrežite krumpir na komade, luk na pola, a mrkvu po želji. Čripnju premažite domaćom mašću (ili ekstradjevičanskim maslinovim uljem u slučaju da nemate mast), poredajte komade krumpira i ostalog povrća te preko njih lijepo raširite hobotnicu. Nakon što je hrana u čripnji posložena polijte je Istarskom malvazijom (1-1.5 dl). Stavite poklopac na čripnju te je pokrijte žarom. Čripnja se peče između 1,15 h i 1,30 h (ovisno o veličini čripnje i količini žara). Da bi hrana što dulje ostala topla i u sokovima koje je ostavila bilo bi dobro servirati je u čripnji, a kao podmetač koristite okruglu drvenu dasku.

5/ INDIJSKI CURRY SABJI S URAAD DAL KROKETIMA

Veggie Guesthouse Cherry Bloossom u Ližnjanu prava je adresa za vegetarijance gdje ih čeka i egzotičniji okus – indijski curry. 

Priprema: Željenu količinu basmati riže skuhajte u duplo većoj količini vode. Prokuhajte vodu dok ne zakipi, zatim ubacite basmati rižu i kuhajte 2 minute. Poklopite i sklonite s vatre. Na ulju propržite curry sabji, kurkumu, đumbir i čili (ne predugo da ne zagore), zatim dodajte mrkvu i cvijetaču i pirjajte, nakon par minuta dodajte tikvicu i crvenu papriku. Dodajte soli i bujona po želji i malo vode kuhajte dok povrće ne omekša. Za urad dal krokete potrebno je urad dal (crnu leću) namočiti preko noći. Ocjedite vodu i izmiksajte zajedno sa začinima (asafetida, kurkuma, kumin i čili) te pržite u dubokom ulju. 

6/ BUSOLADINI – slatki razlog za dolazak u Šišan

Busoladini su kolačići od krušnog slatkog tijesta koji neodoljivo podsjećaju na bucolaje tipične za područje Istre, no razlikuju se po tome što se ne peku u pećnici već u vrućem ulju. 

Priprema: Od sastojaka potrebni su vam 1 kg brašna, 2 kvasca (svaki po 4 g), šećer, 1 l ulja, mlijeko, voda i sol. Brašno treba staviti na kup i napraviti rupu u sredini u koju se stavlja kvasac i šaka šećera. Sastojke prelijte mlakom vodom i pustite da se digne. U jednom lončiću pomiješajte 1/2 l vode, žlicu soli i malo mlijeka (otprilike pola čašice) i 2 žlice ulja.

Sve sastojke miješajte do dobivanja kompaktne mase. Potom tijesto izrežite na komade veličine prsta na ruci i spojite krajeve. Busuladine pokrijte krpom kako bi se tijesto još malo diglo. U jednu veću posudu stavite i zagrijte ostatak ulja. Busuladine pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih izvadite i sušite kuhinjskim papirom kako bi uklonili višak ulja. Po želji ih pospite šećerom prije posluživanja.

7/ ISTARSKA MALVAZIJA UROBOROS 2012 – adut vinarije Trapan

Čime će Uroboros oduševiti vaše nepce: Zlatnožuti odsjaj upozorava na način prerade i kvalitetu grožđa, a zelenkasti prelom na mladost i potencijal odležavanja. Lasersko precizan prvi nos naznačava tostirane bademe na maslacu koji prelaze u kaduljasto-kamilično-cvjetne naznake sa zrelom svježinom žutozelenog voća, nakapanog medom od kadulje.

U ustima specifikacija voćnosti! Zrele kruške i zelene jabuke pokapane medom od kadulje i čajem od kamilice i cvijeta bazge pa posipane prstohvatom kadulje, ružmarina i cvijeta soli, prethode širokom i dugačkom afteru plemenitog gorkog badema. Vino traje i traje, a na kraju ostaje mineralno-slani dodir na usnama. Tržišna marka vinarije s najviše ‘over 90’ ocjena i u 2012. ne silazi iz tog ranga.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime