Subota, 24 srpnja, 2021

Otkrijte jug Istre: 7 najboljih gastro destinacija i priča u općini Ližnjan

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom

Na krajnjem jugoistoku Istre, u krajoliku mediteranskog raslinja brnistre, smjestilo se ribarsko i ratarsko naselje Ližnjan-Lisignano – skroviti kutak čistog mora i razvedene obale što u njega uranja stijenjem i šljunkom, i svojih 28 kilometara dugog neizgrađenog priobalja.

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom.

Istra mix – sajam istarskih gastro proizvoda i suvenira 

U Ližnjanu se nalaze konobe Kaminada i gostionica Stari ribar, Veggie Guesthouse Cherry Bloossom te restoran Holiday u sklopu Hotela Livadić. U Valturi ćete naći konobe Stari cok i Megi dok u Šišanu na vaš posjet čekaju bistro-pizzeria La Piazza, konoba Baladur, Food&wine station Trapan te restoran Bodulka u sklopu hotela Velanera.
Na području Općine Ližnjan tijekom zadnjih nekoliko godina s radom su započeli i kvalitetni OPG-ovi koji proizvode maslinovo ulje te na smotrama dobivaju visoke ocjene. Njihove proizvode kao i druge gastro suvenire tijekom ljeta možete potražiti na sajmu istarskih gastro proizvoda i suvenira koji se pod nazivom Istra mix održava tijekom ljeta svakog ponedjeljka od 9-12 h ispred zgrade Turističke zajednice Općine Ližnjan. 

Odlučite li se zaputiti na jugoistok Istre ili ste u blizini svakako posjetite Ližnjan, a mi vam predlažemo 7 najljepših priča ovog pitoresknog kraja koje će vas zauvijek ‘vezati’ za nj.

1/ PIZZA U OBLIKU ZVIJEZDE – tajni sastojak za savršenstvo okusa

Specijalitet bistro pizzerie “La Piazza” je pizza J&D u obliku zvijezde s rubom punjenim sirom.
Kako se priprema: Tijesto za sve pizze, pa i za ovu, radi se po najjednostavnijoj, klasičnoj recepturi – od brašna, soli, kvasca i vode, a jedna od tajni je postotak vode i vrijeme fermentacije tijesta. Na pizzu J&D idu šalša, sir, gljive, ombolo, kulen, paprike, vrhnje za kuhanje, češnjak, te ‘tajni’ sastojak zbog kojeg je savršena – ljubav prema pizzama.

2/ RIŽOTO S LIGNJAMA – tradicionalni recepti koji se prenose generacijama

U konobu Stari ribar svratite na brojna jela od mesa i ribe, a nikako ne propustite kuđati rižoto s lignjama. 
Kako se sprema: Lignje očistite i narežete na kolutiće. Prethodno prokuhanu blitvu izrežite sitno. Na maslinovom ulju popržite lignje, zalijte s malo bijelog vina i pričekajte da ispari. Dodajte blitvu i sasvim malo češnjaka, prethodno skuhanu rižu (do pola) i podlijte ribljim temeljcem. Pirjajte dok se okusi prožmu i riža ne skuha. U slast!

3/ PEKA OD TELEĆEG MESA – bukovo drvo, domaće vino i maslinovo ulje za najsočniju teletinu

Za sve oni koji ne mogu bez mesnih jela, neizostavan je specijalitet konobe ližnjanske Kaminada – peka od telećeg mesa.
Kako se priprema: Najprije se naloži vatra od drveta bukve prije nego što se pripreme namirnice za peku i pričeka da dođe do idealne temperature. Meso nasječeno na veće komade, posolite i popaprite, zalijte bijelim vinom u jednoj posudi i ostavite da se marinira sa začinima jedan sat. Papriku, mrkvu, luk i krumpir također treba izrezati na veće komade i začinjene staviti u peku. Odležano meso stavite na krumpir u peki i poklopite.
Potom zalijte vinom i domaćim maslinovim uljem. Napravljeni žar od drva stavite na zvono od peke i pecite 50 min. Peku otvorite nakon 50 min, izmiješajte krumpir i meso te vratite zvono natrag i žar preko njega. Nakon dva, do dva i pol sata peka je gotova – dok se reducira tekućina u peki i meso ne dobije svoju žarko crvenu boju. Ovo jelo najbolje je poslužiti u posudi u kojoj se peklo.

4/ HOBOTNICA POD ČRIPNJOM (PEKOM)

Nakon teletine, vrijedi kušati i hobotnicu ispod peke ili istarski čripnje – koji je specijalitet konobe pizzerie Baladur. 
Kako se priprema: Potrebno je očistiti hobotnicu, krumpir i povrće. Izrežite krumpir na komade, luk na pola, a mrkvu po želji. Čripnju premažite domaćom mašću (ili ekstradjevičanskim maslinovim uljem u slučaju da nemate mast), poredajte komade krumpira i ostalog povrća te preko njih lijepo raširite hobotnicu. Nakon što je hrana u čripnji posložena polijte je Istarskom malvazijom (1-1.5 dl). Stavite poklopac na čripnju te je pokrijte žarom. Čripnja se peče između 1,15 h i 1,30 h (ovisno o veličini čripnje i količini žara). Da bi hrana što dulje ostala topla i u sokovima koje je ostavila bilo bi dobro servirati je u čripnji, a kao podmetač koristite okruglu drvenu dasku.

5/ INDIJSKI CURRY SABJI S URAAD DAL KROKETIMA – dašak Indije na jugoistoku Istre

Veggie Guesthouse Cherry Bloossom u Ližnjanu prava je adresa za vegetarijance gdje ih čeka i egzotičniji okus – indijski curry. 
Kako se priprema: Željenu količinu basmati riže skuhajte u duplo većoj količini vode. Prokuhajte vodu dok ne zakipi, zatim ubacite basmati rižu i kuhajte 2 minute. Poklopite i sklonite s vatre. Na ulju propržite curry sabji, kurkumu, đumbir i čili (ne predugo da ne zagore), zatim dodajte mrkvu i cvijetaču i pirjajte, nakon par minuta dodajte tikvicu i crvenu papriku. Dodajte soli i bujona po želji i malo vode kuhajte dok povrće ne omekša. Za urad dal krokete potrebno je urad dal (crnu leću) namočiti preko noći. Ocjedite vodu i izmiksajte zajedno sa začinima (asafetida, kurkuma, kumin i čili) te pržite u dubokom ulju. 

6/ BUSOLADINI – slatki razlog za dolazak u Šišan

Busoladini su kolačići od krušnog slatkog tijesta koji neodoljivo podsjećaju na bucolaje tipične za područje Istre, no razlikuju se po tome što se ne peku u pećnici već u vrućem ulju. 
Kako se priprema: Od sastojaka potrebni su vam 1 kg brašna, 2 kvasca (svaki po 4 g), šećer, 1 l ulja, mlijeko, voda i sol. Brašno treba staviti na kup i napraviti rupu u sredini u koju se stavlja kvasac i šaka šećera. Sastojke prelijte mlakom vodom i pustite da se digne. U jednom lončiću pomiješajte 1/2 l vode, žlicu soli i malo mlijeka (otprilike pola čašice) i 2 žlice ulja. Sve sastojke miješajte do dobivanja kompaktne mase. Potom tijesto izrežite na komade veličine prsta na ruci i spojite krajeve. Busuladine pokrijte krpom kako bi se tijesto još malo diglo. U jednu veću posudu stavite i zagrijte ostatak ulja. Busuladine pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih izvadite i sušite kuhinjskim papirom kako bi uklonili višak ulja. Po želji ih pospite šećerom prije posluživanja.

7/ ISTARSKA MALVAZIJA UROBOROS 2012 – adut vinarije Trapan

Čime će Uroboros oduševiti vaše nepce: Zlatnožuti odsjaj upozorava na način prerade i kvalitetu grožđa, a zelenkasti prelom na mladost i potencijal odležavanja. Lasersko precizan prvi nos naznačava tostirane bademe na maslacu koji prelaze u kaduljasto-kamilično-cvjetne naznake sa zrelom svježinom žutozelenog voća, nakapanog medom od kadulje. U ustima specifikacija voćnosti! Zrele kruške i zelene jabuke pokapane medom od kadulje i čajem od kamilice i cvijeta bazge pa posipane prstohvatom kadulje, ružmarina i cvijeta soli, prethode širokom i dugačkom afteru plemenitog gorkog badema. Vino traje i traje, a na kraju ostaje mineralno-slani dodir na usnama. Tržišna marka vinarije s najviše ‘over 90’ ocjena i u 2012. ne silazi iz tog ranga.

Pročitajte još...

Najljepše skrivene plaže Hrvatske koje morate istražiti ovoga ljeta!

Ako vam je dosadila gužva na poznatim plažama i želite pronaći malo više mira i istraživati ljepote obale, donosimo vam najljepše skrivene plaže u Hrvatskoj. Neka vam ovo ljeto bude posebno!

Ovo je ljeto savršeno za otkrivanje 5 najljepših špilja na Jadranu

Ako ne volite samo izležavanje na plaži i sunčanje, imamo savršen prijedlog za vas -  zašto ne biste istražili neke od najljepših špilja na moru? Iako je u neke od njih moguće ući i s brodom, ronjenje i plivanje kroz tunele ipak ima posebnu čar, zar ne? 

Najbolji vodeni parkovi u Hrvatskoj – hit mjesta zabave i adrenalina

Hrvatska se može pohvaliti s nekim od najboljih i najzabavnijih vodenih parkova u Europi, pa smo teška srca odabrali njih samo 5 koji zaslužuju da ih ovog ljeta testirate!

Top zabava i adrenalin: Otkrivamo najbolje vožnje ziplineom u Hrvatskoj!

Donosimo pregled nekih od najboljih ziplineove u Hrvatskoj čiji će vas pogledi oboriti s nogu. Ne možete nam reći da će vas strah od visina spriječiti od leta kroz ove predivne krajolike!

Povezano

Po mjeri gurmana: 6 maštovitih recepata s lubenicom u glavnoj ulozi

Falkensteinerov gastro tim je ovo savršeno povrće, koje tako godi u ljetnim danima, odlučio pripremiti i kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Uživajte svim čulima u ovim zanimljivim kombinacijama

Čarima ove istarske vinarije nisu odoljeli ni Salma Hayek i Ryan Reynolds

Nakon što su ispred prekrasne Kaboline kamene stancije u okruženju vinograda snimili atraktivne akcijske scene, glumci su uživali u miru i u pogledu koji puca sve do mora i Alpa

Kava kao iz kafića u udobnosti svoga doma

Neka vas svaka vaša jutarnja kava razbudi najfinijim mirisima i aromama. Potražite multifunkcionalni aparat za kavu koji će vas uvesti u novi svijet okusa i mirisa

Rok trajanja: Koje se namirnice (gotovo) nikad ne mogu pokvariti?

Ok, možda neće imati isti okus kao kad su svježe ili će izgledati malo drukčije, ali sve dok ove namirnice pohranjujete pod pravim uvjetima (tj. izbjegavate vrućinu i izravnu sunčevu svjetlost), možete ih držati - jako dugo

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime