Nedjelja, 17 listopada, 2021

Otkrijte jug Istre: 7 najboljih gastro destinacija i priča u općini Ližnjan

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom

Na krajnjem jugoistoku Istre, u krajoliku mediteranskog raslinja brnistre, smjestilo se ribarsko i ratarsko naselje Ližnjan-Lisignano – skroviti kutak čistog mora i razvedene obale što u njega uranja stijenjem i šljunkom, i svojih 28 kilometara dugog neizgrađenog priobalja.

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom.

Istra mix – sajam istarskih gastro proizvoda i suvenira 

U Ližnjanu se nalaze konobe Kaminada i gostionica Stari ribar, Veggie Guesthouse Cherry Bloossom te restoran Holiday u sklopu Hotela Livadić. U Valturi ćete naći konobe Stari cok i Megi dok u Šišanu na vaš posjet čekaju bistro-pizzeria La Piazza, konoba Baladur, Food&wine station Trapan te restoran Bodulka u sklopu hotela Velanera.
Na području Općine Ližnjan tijekom zadnjih nekoliko godina s radom su započeli i kvalitetni OPG-ovi koji proizvode maslinovo ulje te na smotrama dobivaju visoke ocjene. Njihove proizvode kao i druge gastro suvenire tijekom ljeta možete potražiti na sajmu istarskih gastro proizvoda i suvenira koji se pod nazivom Istra mix održava tijekom ljeta svakog ponedjeljka od 9-12 h ispred zgrade Turističke zajednice Općine Ližnjan. 

Odlučite li se zaputiti na jugoistok Istre ili ste u blizini svakako posjetite Ližnjan, a mi vam predlažemo 7 najljepših priča ovog pitoresknog kraja koje će vas zauvijek ‘vezati’ za nj.

1/ PIZZA U OBLIKU ZVIJEZDE – tajni sastojak za savršenstvo okusa

Specijalitet bistro pizzerie “La Piazza” je pizza J&D u obliku zvijezde s rubom punjenim sirom.
Kako se priprema: Tijesto za sve pizze, pa i za ovu, radi se po najjednostavnijoj, klasičnoj recepturi – od brašna, soli, kvasca i vode, a jedna od tajni je postotak vode i vrijeme fermentacije tijesta. Na pizzu J&D idu šalša, sir, gljive, ombolo, kulen, paprike, vrhnje za kuhanje, češnjak, te ‘tajni’ sastojak zbog kojeg je savršena – ljubav prema pizzama.

2/ RIŽOTO S LIGNJAMA – tradicionalni recepti koji se prenose generacijama

U konobu Stari ribar svratite na brojna jela od mesa i ribe, a nikako ne propustite kuđati rižoto s lignjama. 
Kako se sprema: Lignje očistite i narežete na kolutiće. Prethodno prokuhanu blitvu izrežite sitno. Na maslinovom ulju popržite lignje, zalijte s malo bijelog vina i pričekajte da ispari. Dodajte blitvu i sasvim malo češnjaka, prethodno skuhanu rižu (do pola) i podlijte ribljim temeljcem. Pirjajte dok se okusi prožmu i riža ne skuha. U slast!

3/ PEKA OD TELEĆEG MESA – bukovo drvo, domaće vino i maslinovo ulje za najsočniju teletinu

Za sve oni koji ne mogu bez mesnih jela, neizostavan je specijalitet konobe ližnjanske Kaminada – peka od telećeg mesa.
Kako se priprema: Najprije se naloži vatra od drveta bukve prije nego što se pripreme namirnice za peku i pričeka da dođe do idealne temperature. Meso nasječeno na veće komade, posolite i popaprite, zalijte bijelim vinom u jednoj posudi i ostavite da se marinira sa začinima jedan sat. Papriku, mrkvu, luk i krumpir također treba izrezati na veće komade i začinjene staviti u peku. Odležano meso stavite na krumpir u peki i poklopite.
Potom zalijte vinom i domaćim maslinovim uljem. Napravljeni žar od drva stavite na zvono od peke i pecite 50 min. Peku otvorite nakon 50 min, izmiješajte krumpir i meso te vratite zvono natrag i žar preko njega. Nakon dva, do dva i pol sata peka je gotova – dok se reducira tekućina u peki i meso ne dobije svoju žarko crvenu boju. Ovo jelo najbolje je poslužiti u posudi u kojoj se peklo.

4/ HOBOTNICA POD ČRIPNJOM (PEKOM)

Nakon teletine, vrijedi kušati i hobotnicu ispod peke ili istarski čripnje – koji je specijalitet konobe pizzerie Baladur. 
Kako se priprema: Potrebno je očistiti hobotnicu, krumpir i povrće. Izrežite krumpir na komade, luk na pola, a mrkvu po želji. Čripnju premažite domaćom mašću (ili ekstradjevičanskim maslinovim uljem u slučaju da nemate mast), poredajte komade krumpira i ostalog povrća te preko njih lijepo raširite hobotnicu. Nakon što je hrana u čripnji posložena polijte je Istarskom malvazijom (1-1.5 dl). Stavite poklopac na čripnju te je pokrijte žarom. Čripnja se peče između 1,15 h i 1,30 h (ovisno o veličini čripnje i količini žara). Da bi hrana što dulje ostala topla i u sokovima koje je ostavila bilo bi dobro servirati je u čripnji, a kao podmetač koristite okruglu drvenu dasku.

5/ INDIJSKI CURRY SABJI S URAAD DAL KROKETIMA – dašak Indije na jugoistoku Istre

Veggie Guesthouse Cherry Bloossom u Ližnjanu prava je adresa za vegetarijance gdje ih čeka i egzotičniji okus – indijski curry. 
Kako se priprema: Željenu količinu basmati riže skuhajte u duplo većoj količini vode. Prokuhajte vodu dok ne zakipi, zatim ubacite basmati rižu i kuhajte 2 minute. Poklopite i sklonite s vatre. Na ulju propržite curry sabji, kurkumu, đumbir i čili (ne predugo da ne zagore), zatim dodajte mrkvu i cvijetaču i pirjajte, nakon par minuta dodajte tikvicu i crvenu papriku. Dodajte soli i bujona po želji i malo vode kuhajte dok povrće ne omekša. Za urad dal krokete potrebno je urad dal (crnu leću) namočiti preko noći. Ocjedite vodu i izmiksajte zajedno sa začinima (asafetida, kurkuma, kumin i čili) te pržite u dubokom ulju. 

6/ BUSOLADINI – slatki razlog za dolazak u Šišan

Busoladini su kolačići od krušnog slatkog tijesta koji neodoljivo podsjećaju na bucolaje tipične za područje Istre, no razlikuju se po tome što se ne peku u pećnici već u vrućem ulju. 
Kako se priprema: Od sastojaka potrebni su vam 1 kg brašna, 2 kvasca (svaki po 4 g), šećer, 1 l ulja, mlijeko, voda i sol. Brašno treba staviti na kup i napraviti rupu u sredini u koju se stavlja kvasac i šaka šećera. Sastojke prelijte mlakom vodom i pustite da se digne. U jednom lončiću pomiješajte 1/2 l vode, žlicu soli i malo mlijeka (otprilike pola čašice) i 2 žlice ulja. Sve sastojke miješajte do dobivanja kompaktne mase. Potom tijesto izrežite na komade veličine prsta na ruci i spojite krajeve. Busuladine pokrijte krpom kako bi se tijesto još malo diglo. U jednu veću posudu stavite i zagrijte ostatak ulja. Busuladine pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih izvadite i sušite kuhinjskim papirom kako bi uklonili višak ulja. Po želji ih pospite šećerom prije posluživanja.

7/ ISTARSKA MALVAZIJA UROBOROS 2012 – adut vinarije Trapan

Čime će Uroboros oduševiti vaše nepce: Zlatnožuti odsjaj upozorava na način prerade i kvalitetu grožđa, a zelenkasti prelom na mladost i potencijal odležavanja. Lasersko precizan prvi nos naznačava tostirane bademe na maslacu koji prelaze u kaduljasto-kamilično-cvjetne naznake sa zrelom svježinom žutozelenog voća, nakapanog medom od kadulje. U ustima specifikacija voćnosti! Zrele kruške i zelene jabuke pokapane medom od kadulje i čajem od kamilice i cvijeta bazge pa posipane prstohvatom kadulje, ružmarina i cvijeta soli, prethode širokom i dugačkom afteru plemenitog gorkog badema. Vino traje i traje, a na kraju ostaje mineralno-slani dodir na usnama. Tržišna marka vinarije s najviše ‘over 90’ ocjena i u 2012. ne silazi iz tog ranga.

Pročitajte još...

Najljepše skrivene plaže Hrvatske koje morate istražiti ovoga ljeta!

Ako vam je dosadila gužva na poznatim plažama i želite pronaći malo više mira i istraživati ljepote obale, donosimo vam najljepše skrivene plaže u Hrvatskoj. Neka vam ovo ljeto bude posebno!

Ovo je ljeto savršeno za otkrivanje 5 najljepših špilja na Jadranu

Ako ne volite samo izležavanje na plaži i sunčanje, imamo savršen prijedlog za vas -  zašto ne biste istražili neke od najljepših špilja na moru? Iako je u neke od njih moguće ući i s brodom, ronjenje i plivanje kroz tunele ipak ima posebnu čar, zar ne? 

Najbolji vodeni parkovi u Hrvatskoj – hit mjesta zabave i adrenalina

Hrvatska se može pohvaliti s nekim od najboljih i najzabavnijih vodenih parkova u Europi, pa smo teška srca odabrali njih samo 5 koji zaslužuju da ih ovog ljeta testirate!

Top zabava i adrenalin: Otkrivamo najbolje vožnje ziplineom u Hrvatskoj!

Donosimo pregled nekih od najboljih ziplineove u Hrvatskoj čiji će vas pogledi oboriti s nogu. Ne možete nam reći da će vas strah od visina spriječiti od leta kroz ove predivne krajolike!

Povezano

Idealno za vikend: sočni odresci s limunom, mahunama i krumpirom

Zašto ne biste ovaj vikend isprobali jedan novi recept koji će, ako volite meso, oduševiti vaše ukućane. Uživajte!

Slavimo Dan deserta: Ova čokoladna torta je za prste polizati!

Danas je dan kada ne trebate imati grižnju savjesti zbog konzumiranja slatkoga pa evo prilike da iznenadite sebe i bližnje. Donosimo jednostavan recept za fenomenalnu tortu koja će vas oraspoložiti i potaknuti 'hormon sreće'

Dobar tek: Krepke juhe idealne za hladnije jesenske dane

Donosimo 2 recepta za krepke juhe u kojima će moći uživati i oni koji preferiraju meso, ali i oni kojima je draže povrće. Idealan su obrok za sve hladnije jesenske dane

Kako napraviti savršenu pitu od limunove kreme i šumskog voća?

Donosimo recept za pitu s limunovom kremom i bobicama šumskog voća, koja nas je, kad smo je probali, jednostavo oduševila i nismo je mogli prestati jesti...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime