Srijeda, 17 srpnja, 2024

Ovo je ljeto savršeno za otkrivanje 5 najljepših spilja na Jadranu

Ako ne volite samo izležavanje na plaži i sunčanje, imamo savršen prijedlog za vas - zašto ne biste istražili neke od najljepših spilja na moru? Iako je u neke od njih moguće ući i s brodom, ronjenje i plivanje kroz tunele ipak ima posebnu čar, zar ne? 

Obožavamo otkrivati nova i zanimljiva mjesta koja nam iznova dokazuju da Hrvatska ima nebrojeno mnogo prirodnih fenomena i ljepota.Ljeto je i vrijeme kad većinu vremena (oni koji su sretnici) provode na moru i uživaju u njegovim čarima. Ako ne volite samo izležavanje na plaži i sunčanje, imamo savršen prijedlog za vas –  zašto ne biste istražili neke od najljepših spilja na moru? Iako je u neke od njih moguće ući i s brodom, ronjenje i plivanje kroz tunele ipak ima posebnu čar, zar ne? 

Donosimo 5 najljepših spilja na Jadranskom moru u kojima ćete željeti ostati cijeli dan!

Zelena spilja

Zelena spilja nalazi se na otoku Ravniku, jugoistočno od otoka Visa, a zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode od 1967. godine. Spilja ima dva velika otvora kroz koja je moguće ući i vidjeti njezine ljepote.
U središtu se nalazi visoka kupola kroz koju prodire sunčana svjetlost te poput reflektora obasjava morsko dno. Razgledavanje spilje dozvoljeno je svakim danom od 9 do 17 sati kada to dozvoljavaju vremenski uvjeti. Moguće je ući u spilju brodicom i dozvoljeno je u njoj kupanje. Nažalost, u njezinim ljepotama možete uživati samo 10 minuta, ali za potpuni doživljaj odlučite se na ronjenje i istraživanje dna.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Visit Croatia Right Now (@visitcroatiarightnow)

Modra spilja

Jedna je od najpoznatijih hrvatskih spilja, a smještena je na otoku Biševu – južno od uvale Mezoporat, u uvalici Balun. Otkrio ju je barun Eugen von Ransonet 1884. te je otada otvorena za javnost. Kako joj i samo ime kaže, spilja je uistinu modra, jer probijanjem svijetlosti nastaje odsjaj mora na stijenama, a najbolje je posjetiti između 10 i 14 sati za potpuni doživljaj. Spilja ima dva otvora; manji je umjetno izrađen tako da mogu prolaziti čamci, dok se prirodni ulaz u špilju nalazi ispod razine mora na južnoj strani spilje. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Blue Cave Croatia (@bluecavecroatia)

Odisejava spilja

Ova spilja u sebi krije mitsku pozadinu jer se pretpostavlja da je upravo u nju uplovio Odisej nakon strašnog brodoloma prilikom povratka na rodni otok Itaku. Prema legendi, Odisej se vraćao prema kući, ali je naljutio Posejdona te su ga snašli veliki valovi juga. Zbog svoje snage odnijeli su ga na južnu stranu Mljeta gdje je živjela nimfa Kalipso s kojom je proveo 7 godina. Špilja se nalazi na južnoj strani otoka Mljeta – nasuprot hridi Ogiran. U spilju se može ući s dvije strane, morske i kopnene, a to znači i da u nju možete uplivati ili se dovesti brodom, kao i došetati stazom. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Croatia In Your Pocket (@croatia_in_your_pocket)

Plava grota

Na plaži Žanja, udaljenoj jednu nautičku milju od poznatije plaže Lubenica na otoku Cresu, na samom rubu nalazi se ulaz u Plavu grotu. Do ove spilje se može doći samo morskim putem, a ima dva ulaza. U jedan je moguće uplivati, dok je kroz drugi to moguće samo ronjenjem. Spilja je prostrana te je duga oko 20 m. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Jan Flis (@flisjan)

Golubinka 

Na Dugom otoku, u blizini Zmajevog oka, smjestila se spilja Golubinka. Spilja se nalazi na jugu otoka, zapadno od uvale Brbinjšćica. Ulaz je veoma uzak i dug, pa je u spilju najbolje ući plivajući ili s uskim vozilom poput kajaka. Ono po čemu je ova spilja zanimljiva je to što se u njoj nalazi više od 50 vrsta raznih morskih spužvi te nekoliko vrsta rijetkih šišmiša. Strop je otvoren te u spilju ulazi prirodno svijetlo koje stijenama daje razne boje. Obavezno ponesite masku za ronjenje i istražite morsko dno.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli CROATIA (@croatia)

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime