Utorak, 19 listopada, 2021

Ovo je ljeto savršeno za otkrivanje 5 najljepših špilja na Jadranu

Ako ne volite samo izležavanje na plaži i sunčanje, imamo savršen prijedlog za vas -  zašto ne biste istražili neke od najljepših špilja na moru? Iako je u neke od njih moguće ući i s brodom, ronjenje i plivanje kroz tunele ipak ima posebnu čar, zar ne? 

Obožavamo otkrivati nova i zanimljiva mjesta koja nam iznova dokazuju da Hrvatska ima nebrojeno mnogo prirodnih fenomena i ljepota.

Ljeto je i vrijeme kad većinu vremena (oni koji su sretnici) provode na moru i uživaju u njegovim čarima. Ako ne volite samo izležavanje na plaži i sunčanje, imamo savršen prijedlog za vas –  zašto ne biste istražili neke od najljepših špilja na moru? Iako je u neke od njih moguće ući i s brodom, ronjenje i plivanje kroz tunele ipak ima posebnu čar, zar ne? 

Donosimo 5 najljepših špilja na Jadranskom moru u kojima ćete željeti ostati cijeli dan!

Zelena špilja

Zelena špilja nalazi se na otoku Ravniku, jugoistočno od otoka Visa, a zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode od 1967. godine. Špilja ima dva velika otvora kroz koja je moguće ući i vidjeti njezine ljepote.
U središtu se nalazi visoka kupola kroz koju prodire sunčana svjetlost te poput reflektora obasjava morsko dno. Razgledavanje špilje dozvoljeno je svakim danom od 9 do 17 sati kada to dozvoljavaju vremenski uvjeti. Moguće je ući u špilju brodicom i dozvoljeno je u njoj kupanje. Nažalost, u njezinim ljepotama možete uživati samo 10 minuta, ali za potpuni doživljaj odlučite se na ronjenje i istraživanje dna.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Visit Croatia Right Now (@visitcroatiarightnow)

Modra špilja

Jedna je od najpoznatijih hrvatskih špilja, a smještena je na otoku Biševu – južno od uvale Mezoporat, u uvalici Balun. Otkrio ju je barun Eugen von Ransonet 1884. te je otada otvorena za javnost. Kako joj i samo ime kaže, špilja je uistinu modra, jer probijanjem svijetlosti nastaje odsjaj mora na stijenama, a najbolje je posjetiti između 10 i 14 sati za potpuni doživljaj. Špilja ima dva otvora; manji je umjetno izrađen tako da mogu prolaziti čamci, dok se prirodni ulaz u špilju nalazi ispod razine mora na južnoj strani špilje. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Blue Cave Croatia (@bluecavecroatia)

Odisejava špilja

Ova špilja u sebi krije mitsku pozadinu jer se pretpostavlja da je upravo u nju uplovio Odisej nakon strašnog brodoloma prilikom povratka na rodni otok Itaku. Prema legendi, Odisej se vraćao prema kući, ali je naljutio Posejdona te su ga snašli veliki valovi juga. Zbog svoje snage odnijeli su ga na južnu stranu Mljeta gdje je živjela nimfa Kalipso s kojom je proveo 7 godina. Špilja se nalazi na južnoj strani otoka Mljeta – nasuprot hridi Ogiran. U špilju se može ući s dvije strane, morske i kopnene, a to znači i da u nju možete uplivati ili se dovesti brodom, kao i došetati stazom. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Croatia In Your Pocket (@croatia_in_your_pocket)

Plava grota

Na plaži Žanja, udaljenoj jednu nautičku milju od poznatije plaže Lubenica na otoku Cresu, na samom rubu nalazi se ulaz u Plavu grotu. Do ove špilje se može doći samo morskim putem, a ima dva ulaza. U jedan je moguće uplivati, dok je kroz drugi to moguće samo ronjenjem. Špilja je prostrana te je duga oko 20 m. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Jan Flis (@flisjan)

Golubinka 

Na Dugom otoku, u blizini Zmajevog oka, smjestila se špilja Golubinka. Šilja se nalazi na jugu otoka, zapadno od uvale Brbinjšćica. Ulaz je veoma uzak i dug, pa je u špilju najbolje ući plivajući ili s uskim vozilom poput kajaka. Ono po čemu je ova špilja zanimljiva je to što se u njoj nalazi preko 50 vrsta raznih morskih spužvi te nekoliko vrsta rijetkih šišmiša. Strop je otvoren te u špilju ulazi prirodno svijetlo koje stijenama daje razne boje. Obavezno ponesite masku za ronjenje i istražite morsko dno.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli CROATIA (@croatia)

Pročitajte još...

5 lokacija za fotografiranje na Jadranu koje oduzimaju dah!

Hrvatska je zaista prepuna očaravajućih mjesta koja su idealna za fotografiranje, bilo da želite zadiviti prijatelje preko društvenih mreža ili ih želite zadržati samo za sebe kao dragu uspomenu

Najljepše skrivene plaže Hrvatske koje morate istražiti ovoga ljeta!

Ako vam je dosadila gužva na poznatim plažama i želite pronaći malo više mira i istraživati ljepote obale, donosimo vam najljepše skrivene plaže u Hrvatskoj. Neka vam ovo ljeto bude posebno!

Top 10 luksuznih kampova na Jadranu za idealan godišnji odmor!

Uz mir, tišinu i predivnu prirodu i plaže, ovi kampovi nude i brojne sportske aktivnosti te posebne atrakcije za djecu i plaže za ljubimce

Kamo s djecom ako ste tijekom ljeta u Zagrebu? Imamo rješenje!

Donosimo popis ljetnih škola i kampova u gradu Zagrebu u kojima će se djeca zabaviti, naučiti nešto novo i uvjeriti se da ljeto u gradu može biti itekako zabavno i nezaboravno

Povezano

Priznanje: Hrvatska 9. najbolja destinacija na svijetu, ispred Španjolske i Maldiva

Pobjednik tradicionalne godišnje nagrade Conde Nast Traveler Readers' Choice Awards 2021 za najbolje destinacije na svijetu je Portugal, a Hrvatska je među top 10 država

5 destinacija za odmor u listopadu: Na ovim lokacijama vam neće nedostajati sunca

Tijekom listopada bit će još sunčanih dana te ih je šteta ne iskoristiti i ne otputovati negdje barem na kratko. Donosimo popis naših omiljenih odredišta

Čari jeseni na moru: Zašto Šibenik obožavaju ljubitelji aktivnog odmora?

Šibenik je idealan za predah u svako doba godine, a tamo ćete pronaći pregršt različitih aktivnosti kako za djecu, tako i za odrasle. Od adrenalinskih sportova, preko biciklističkih i pješačkih staza pa sve do dugih šetnica uz more – odaberite svoju dozu uživanja i provedite nezaboravan aktivni odmor u Šibeniku. Evo što vas tamo čeka!

Naši prijedlozi za izlet tijekom vikenda: Mjesta za druženje s jelenima

Uputite se na jednu od tri predivne lokacije koje ćemo vam predstaviti i dopustite jelenima da vam jedu iz ruke. Ranch Dolina Jelena, otok Badija te Jelenov greben oduševit će vas imanjem kao iz bajke, prirodom te predivnim jelenima

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime