Sve do nedavno, Zagreb nije bio grad koji se može pohvaliti odličnom kuhinjom iz različitih djelova svijeta. Zagreb i dalje nije Berlin, New York ili London. Ne možeš na svakom kutku pojesti vrhunsku hranu i birati dio svijeta čije specijalitete želiš probati danas. Mnogo zagrebačkih orijentalnih restorana nemaju dovoljno visoku razinu kvalitete osoblja i namirnica i možda zbog toga Zagrepčani radije odabiru druge, malo tradicionalnije lokacije za izlazak.
No, u Zagrebu postoji niz odličnih, autentičnih mjesta koja vas teleportiraju na drugi kraj svijeta bez da zapravo morate spakirati kovčege i isplanirati cijeli put. Možda je upravo teleportacija, naša najdraža moć gastronomije. Eksplozija začina, okusa i boja nam svima treba u zimskim mjesecima kada sanjamo o nekim drugim južnijim krajevima. Ove zime maštamo o otkrivanju Iberije i Južne Amerike, a Zagreb skriva prefine gastro latino tajne.
Predstavljamo autentična mjesta na kojima možete isprobati fenomenalne specijalitete latinske kuhinje:
1/ Mio Corazon
U najljepšoj zagrebačkoj ulici, u Radićevoj 16, smjestio se tapas bar koji promiče španjolsku kulturu. Mio Corazon radi sve dane, osim nedjeljom, od 10 do ponoć. Mio Corazon je mjesto u gradu s najboljim sangrijama. Sangrije povezujemo s ljetom. One nas asociraju na davno zamišljen put po jugu Španjolske ili na roadtrip po plažama Portugala. Ljeto je vino u kojem se natapa egzotično voće.
Zimi Mio Corazon priprema vruće sangrije, što je definitivno novi, potpuno drugačiji koncept kuhanog vina. Vlasnica ovog lokala je Marčela Kolman, koja izgleda poput začudne čarobnice, odjevena u crno kao da je stigla iz španjolske mesete i donijela sve najbolje iz ove iberijske zemlje u Zagreb.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
2/ Arepera Maracay
U Zagrebu je otvoren prvi venecuelanski restoran. Nazvan je po arepama, pogačicama koje se peku od kuhanog kukuruznog brašna, i po Maracayu, rodnom gradu vlasnika Ricarda Luque, pjevača iz glazbenog sastava Cubismo. Arepera se nalazi na početku Preradovićeve, ima samo nekoliko sjedećih i stajaćih mjesta, pa gosti obično pojedu s nogu. To je fast food obiteljski restoran u kojem radi cijela Luquea familija, a chef je Ricardov najstariji sin Jorge Luis.
Na meniju se nalazi 13 arepa. Postoje vegetarijanske opcije i opcije bez glutena. U ponudi su i druga venecuelanska jela kao što su pržena juka, empanade i pečene platane. Rade sedam umaka, a nama je najposebniji onaj s korijanderom i onaj od kikirikija. Mjesto karakteriziraju svježe namirnice i topla domaća atmosfera. Cijene su pristupačne. Kada prođete Preradovićevom, u lokalu ćete uvijek čuti kako se obitelj nadvikuje na španjolskom. Njihovi stalni gosti su Latinoamerikanci i Španjolci koji su se preselili u Zagreb.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
3/ El Toro
El Toro je latinski gastro bar u Šubićevoj ulici nedaleko od zagrebačkog Kvatrića s prekrasnom natkrivenom terasom. Radi svakog dana, osim ponedjeljkom, od podneva do ponoći. El Toro je, za razliku od Mio Corazon i Arepere, pravi restoran, a nudi različitu ponudu latino hrane. Standardno je već dugi niz godina odličan, ali sada ima i novi jelovnik s desetak ili više novih jela. Specijalitet El Tora je tradicionalna španjolska calderata.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
4/ Mex Cantina
Mex Cantina je jedan od prvih meksičkih restorana u Zagrebu na Savskoj cesti. Ambijent odiše meksičkim bojama te je postao kultno zagrebačko mjesto kada si u potrazi za meksičkom hranom, nachosima i tortillama. Već dvadeset godina nude autentična jela i okuse Meksika Zagrebu. Mex Cantini je definitino potrebno osvježenje, ali i dalje imaju najbolji guacamole u gradu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Naslovna fotografija: @eltoro_zagreb