Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Zdravije je i održivije: Top 5 Instagram profila koji će vam pomoći da zavolite kuhati!

Kuhanje kod kuće pomaže u mentalnom i fizičkom zdravlju, održivije je i puno kreativnije. Donosimo 5 Instagram gastro profila kao odličnu inspiraciju da zaboravite na izlike i napokon počnete kuhati

Današnje generacije kuhaju puno manje nego ikada prije. Živimo u trenutku velikog booma take-out hrane na koju trošimo previše novca i uopće se ne usuđujemo pogledati naše bankovne kartice kako bismo se suočili s istinom.Generacija koja čeka

Mi smo generacija koja čeka. Čekamo vikend da odemo kod mame ili bake na ručak. Dok čekamo da nam neki od dostavljača s Glovo/Wolt/Bolt food aplikacije donesu ispred naših vrata pripremljenu hranu, bingewatchamo serije i tješimo se da jednostavno nemamo vremena kuhati.

Mi smo generacije pune proturječja. Mlade djevojke govore da su se oslobodile okova patrijarhata i slobodu pronašle u popustima i besplatnoj dostavi na aplikaciji. Take-out hrana postala je maleni luksuz koji je postao naša ovisnost za vrijeme pandemije kad su svi restorani bili zatvoreni. Taj trend nas je spašavao od repetitivnih odlazaka u trgovinu i povratka u četiri zida naše kuhinje. Ipak možda je vrijeme da se taj trend završi.

Idealno vrijeme za razbijanje predrasuda

Došlo je vrijeme da razbijemo naše predrasude o kuhanju i prestanemo na to gledati kao trošenje vremena, nego kao oblik brige o sebi. Kuhanje kod kuće pomaže u mentalnom i fizičkom zdravlju, održivije je i puno kreativnije.

No, većina nas obično ima milijun izlika… Tvrdite da ne znate kuhati? Željeli biste kuhati zdravu hranu, ali brzo i efikasno? U potrazi ste za zdravim receptima koji će zamijeniti slastice, ali koji su jednostavni i ne zahtijevaju puno pripreme? Uobičajeno googlanje recepata vam je dosadno i smatrate da zahtijeva previše posla? Željeli biste da netko drugi za vas smisli što ćete kuhati? Obožavate u slobodno vrijeme skrolati po Instagramu?

Ako se pronalazite u svim ovim pitanjima, inspiraciju  biste trebali potražiti među domaćim gastro-profilima. Mnogi Instagram profili nude jednostavne recepte koje možete u kratkom vremenu skuhati. No, inspiracija na Instagramu svakako nije dovoljna za promjene. Stoga vas savjetujemo da se, kako bi promjena bila efektivna, pokušate držati sljedećih pravila:

  1. U svojem rasporedu odaberite barem dva dana kada ćete sami kuhati i probajte se toga držati.
  2. Prestanite kuhanje doživljavati kao nametnutu obavezu, nego pozitivno promijenite odnos prema ovoj aktivnosti. Počnite kuhanje doživljavati kao hobi.
  3. Kupnju namirnica, pretvorite u izlazak. Ujutro se prošećite do najbližeg zagrebačkog placa. Udahnite prekrasnu i autentičnu atmosferu grada, upoznajte se s našim OPG-ovcima i tetama koje prodaju povrće i voće. Kupite neki domaći sir i najvažnije od svega vratite se ponovno!
  4. Shvatite da dok kuhate, preuzimate kontrolu nad sastojcima koje unosite u svoje tijelo. To je privilegija koju nemaju mnogi.
  5. Kuhanje je oblik brige o sebi. To je početak razvijanja boljeg odnosa prema svojem tijelu.

5 Instagram gastro profila kao odlična inspiracija

Na ovim profilima možete pronaći savjete za kuhanje, jednostavne recepte zdrave hrane, inspiraciju da postanete vegetarijanac ili čak vegan i slastice kakve nikada niste mislili da možete napraviti kod kuće:

1. burbon_i_borovnice

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Nataša (@burbon_i_borovnice)

2. kao.kuham

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli klobucarice. (@kao.kuham)

3. janjolinka

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Janja Benic (@janjolinka)

 4. mariewasler

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli marie 🌱 (she/her) (@mariewasler)

 5. sit_nica

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli sitnica. (@sit_nica)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime