Postoje dva tipa ljeta: ono kad brojiš komarce i čekaš jesen, i ono kad ti je stalno u ruci ledena čaša s koktelom, a zalogaji nestaju brzinom svjetlosti. Mi biramo ovo drugo.
Barunovo ljeto uključuje koktele koji će te osvježiti i uz koje ćeš postati glavni koktel-majstor u ekipi, a ako želiš izbrusiti svoje vještine u kuhinji, imamo rješenje i za to. Jednostavni ljetni snackovi koji zahtijevaju samo malo volje i koju kapljicu Barun biljnog likera spašavaju svako druženje uz ventilator, u hladu kraj mora ili rijeke.
View this post on Instagram
Glavna zvijezda koktela, ali i snackova je Barun, biljni liker s reputacijom i dugogodišnjim iskustvom. S potpisom Marka Markote i Romana Rabika, ove ćete koktele svladati čak i
ako nemate iskustva, a kreativni ljetni snackovi iz Studija Kotluša Mihaele Vargašević i
Vedrana Boškovića oduševit će čak i one najmrzovoljnije koji ljeti ne izlaze iz stana prije
nego što padne noć. Produženi vikend pred nama idealna je prilika da isprobate ove sjajne
recepte – uživajte!
Barun Jagoda
Sastojci:
- 30ml Barun biljni liker
- 30ml cordial od jagode
- Top up Tonic
Cordial od jagode:
- 100g jagode
- 100g šećera
- 3g limunske kiseline
- 200ml vode
Otopiti kiselinu i šećer u vodi te dodati na pola narezane jagode. Kuhati 60 min na laganoj
temperaturi.
Priprema: Procijediti i spremiti u praznu bocu. Može stajati u frižideru do 2 tjedna.
Confit od rajčica
Sastojci:
- 1 kg cherry rajčica ili domaćih rajčica u ljetnim mjesecima
- 250 ml maslinovog ulja
- 3 – 4 dobra prstohvata morske soli
- 2 – 3 režnja češnjaka
- Svježi timijan i bosiljak
- 200g ricotte
- 1 žlica maslinovog ulja
- Korica limuna
- 5 žlica aceto krema
- 1 žlica Barun biljnog likera
- Sourdough kruh
Postupak:
1. Rajčice operite i odstranite im peteljke, a ukoliko imate veće primjerke možete ih i
narezati.
2. Složite ih u jednom redu u posudu za pečenje pa ih prelijte uljem. Rajčice ne moraju
plivati u ulju, ali bi trebale biti u kontaktu s njim.
3. Dodajte sol, češnjak i začine po želji.
4. Ubacite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite 35 – 40 minuta. Ulje u nijednom
trenutku ne bi trebalo ključati, može tek lagano krčkati pa prema potrebi smanjite
temperaturu.
5. Pečene rajčice poslužite odmah, a ohlađene zajedno s uljem prebacite u staklenke i
zatvorite. Čuvajte ih desetak dana u hladnjaku.
6. Ricotta stavite u zdjelu pa dodajte maslinovo ulje te koricu limuna. Mješajte do glatke
teksture.
7. Aceto kremu pomiješajte s Barunom te pripremljenu kremu koristite za završetak jela.
8. Servirajte sve na sourdough kruhu i uživajte!
Najštrukaniji Barun
Sastojci:
- 30ml Barun biljni liker
- 30ml Cordial od čaja
Cordial od čaja:
- 3g milky oolong čaj
- 3g bijeli čaj
- 500ml vode
- 250g šećera
- 9g limunske kiseline
Priprema:
Skuhati oba čaja zajedno u vodi. Procijediti te dodati šećer i kiselinu. Otopiti sve u čaju te spremiti u bocu. Može stajati u frižideru do 2 tjedna.
View this post on Instagram
Toplo hladna salata od breskvi, mozzarelle i pršuta
Sastojci:
- Zrele breskve
- Mozzarella
- Pršut
- Listići svježe mente
- Rukola
- Maslinovo ulje
- Limun/limeta
- Chili mrvice
- Tostirani bademi
- Jestivo cvijeće
- Barun biljni liker
Postupak:
1. Breskve operite te narežite na kriške a pršut natrgajte na trakice ili male komadiće.
2. Breskve pecite na maslinovom ulju dok se lagano ne karameliziraju, polijte ih Barunom te flambirajte.
3. U tanjur položite posteljicu od rikole, zatim na nju dodajte breskve i mozzarellu, pa sve
začinite solju, paprom i s malo chilija. Dodajte preko svega pršut i natrgane listiće mente te
zalijte nježno maslinovim uljem. Dodajte i tostirane bademe i cvijeće.
4. Na kraju preko salate izlijte sok pola limuna. Malo pomiješajte kako bi se okusi sjedinili i
zatim poslužite. Završite salatu s aceto kremom.