Iako mnogi od nas paze što jedu zbog zdravlja i linije, ipak se s vremena na vrijeme možemo počastiti nekim desertom bez grižnje savjesti. Osim toga, ukusan kolač je prilika da ponekad iznenadite sebe i bližnje. Stoga proučite ovaj recept i isprobajte ukusan kolač koji će vas oraspoložiti i potaknuti “hormon sreće”.
Sastojci za podlogu:
- 300 g keksa od čokolade
- 150 g omekšanog maslaca
- Suncokretovo ulje
Sastojci za nadjev:
- 8 listića bijele želatine
- 150 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 g jogurta od vanilije
- 400 ml slatkog vrhnja
- 10 g kakaa
Priprema:
- Kekse sameljite i dobro pomiješajte s maslacem. Unutrašnjost obruča kalupa za tortu (promjera 26 centimetara) premažite suncokretovim uljem, stavite ga na pladanj obložen papirom za pečenje, unutra stavite 2/3 tijesta te ga dobro utisnite pomoću stražnje strane žlice. Žlicu povremeno namočite u hladnu vodu kako biste lakše raspoređivali smjesu. Držite podlogu od keksa oko tri sata u hladnjaku da se stisne.
- Za kremu namočite želatinu. Mlijeko zagrijavajte u loncu na tihoj vatri sa šećerom i vanilin šećerom, u njemu otopite ocijeđenu želatinu i ostavite kremu da se prohladi.
- Čim se smjesa počne želirati, umiksajte jogurt od vanilije i nakon toga tučeno slatko vrhnje. Dobivenu kremu podijelite u dva dijela te u polovicu umiješajte kakao.
- Na podlogu od keksa naizmjence stavljajte po žlicu tamne i svjetle kreme i na kraju zagladite površinu. Sve pospite sačuvanim mrvicama od keksa, pokrijte i ostavite preko noći u hladnjaku da se stisne.
- Uklonite obruč kalupa pa pažljivo izvucite papir.
Mali savjet: kekse žete najlakše usitniti u stroju za mljevenje oraha. No, isto tako, možete ih dio po dio stavljati u veliku plastičnu vrećicu i fino razmrviti valjkom za tijesto. Vrećicu ne zatvarajte.
Slatkoljupci, uslast!