Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Recept dana: Cvjetača sa sirom i špinatom

Iako možda niste ljubitelj cvjetače, kada u nju dodate sir, okus vas može ugodno iznenaditi

Zašto danas ne biste ručali nešto lagano i zdravo, a u isto vrijeme ukusno? Iako možda niste ljubitelj cvjetače, kada u nju dodate sir, okus vas može ugodno iznenaditi. Vjerujte nam, jednom kada probate ovo jelo, nećete moći bez njega.



Sastojci

1 (oko 1,2 kg) cijela cvjetača očišćena od listova

1 žlica maslinovog ulja

2 češnja češnjaka

Paket mladog špinata od 60 g nasjeckanog

2 velike tikvice

100 g feta sira

2 žličice sitno naribane limunove korice

1 žličica sitno nasjeckanih listova svježeg timijana

1 jaje

25 g (1/2 šalice) panko krušnih mrvica

25 g (1/3 šalice) sitno ribanog parmezana

Slatka paprika

Recept

Zagrijte pećnicu na 190 C s ventilatorom i obložite 2 vatrostalne posude papirom za pečenje. Odrežite bazu cvjetače tako da bude ravna. Stavite prerezanu stranu prema gore, u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Prelijte s 2 žlice vode i stavite u mikrovalnu na 8 minuta ili dok ne omekša. Otklopite i stavite sa strane da se ohladi. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku i kuhajte, povremeno miješajući, 2 minute ili dok ne omekša. Dodajte češnjak i kuhajte, miješajući, 1 minutu ili dok ne postane aromatičan. Dodajte špinat i kuhajte, miješajući, 1 minutu ili dok ne uvene. Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane da se ohladi.

U međuvremenu narežite tikvice uzdužno na ploške. Rasporedite kriške u obliku rešetke na 1 od pripremljenih posuda i poprskajte uljem. Pecite 10 minuta ili dok malo ne omekšaju. Ostaviti sa strane da se ohladi. U smjesu od špinata dodajte fetu, limunovu koricu, timijan i jaje. Začinite paprom i promiješajte da se sjedini. Ubacite krušne mrvice. Okrenite cvjetaču naopako i smjesu od špinata ulijte u razmake između cvjetova. Koristite štapić ili ražanj da gurnete smjesu gdje vam prsti ne mogu dohvatiti. Stavite cvjetaču, desnom stranom prema gore, na preostali pripremljeni pladanj i pospite 1 žlicom parmezana.

Pažljivo stavite rešetku tikvica na vrh cvjetače i dodajte malo ulja. Pokrijte folijom i pecite 40 minuta. Otklopite, pospite ostatkom parmezana i malo paprike. Pecite nepoklopljeno 15 minuta ili dok ne porumeni i ne omekša. Narežite na kriške za posluživanje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime