Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Savršen par: Koji umak ide uz koju vrstu tjestenine?

U talijanskoj kuhinji postoji mnogo vrsta tjestenine, a svaka ima svoj  idealan umak. Prava tjestenina može dobar umak učiniti posebnim, dok pogrešan umak može pokvariti potencijal jela. Saznajte koja su najpopularnija uparivanja...

Špageti

Špageti su jako omiljeni i vrlo su svestrani po pitanju umaka s kojima se ljube. Najbolje je ih je poslužiti s laganim umakom od rajčice ili čak bez umaka – samo sa sirom i paprom. Špageti od cjelovite žitarice dobro se kombiniraju s umacima zbog zemljanog okusa i grublje teksture. Tanji špageti mogu se raspasti ako se prekuhaju, pa kuhajte s puno maslinovog ulja ili u umaku na bazi juhe. Tradicionalni bolonjez uvijek je pobjednik špageta, jer se bogati umak od rajčice dobro lijepi za guste špagete, te tako dolazi do punog okusa. Kad je riječ o količini umaka koju treba upotrijebiti, budite uvijek izdašni kako biste osigurali da špageti budu natopljeni bogatim umakom. Umjerenom primjenom jelo će ostati bez okusa.

Fusilli & Spirali

Tjestenine koje imaju kovrčav oblik – fusilli su malo čvršći, ali osim toga imaju vrlo slična svojstva kao spirali. Obje vrste bi trebale biti uparene s gušćim umacima koji se mogu ulijevati u navoje vijaka kako bi se napravio savršen zalogaj. Aromatični pesto ili arrabbiata izvrsno se uparuju jer će bogati okus savršeno sjediti na zavojima. Lakši i glatki umaci također se mogu raditi s ovim oblicima, ali gušći umaci bit će ‘zaključani u vrtlog’. Žvakaća tekstura tjestenine čini je izvrsnim dodatkom bilo kojoj salati.

Penne

Penne su cjevastog oblika i izrezani su pod kutom. Penne rigate imaju rebrastu površinu, a penne lisce glatku – odlučite se za gušće umake s puno sastojaka za obje, tako da se lijepe za tjesteninu. Krajevi rezani pod kutom pomažu zarobiti umak u sredini -a najbolje se kombiniraju sa širokim rasponom umaka od mesa do sira i onih koji imaju vinsku bazu. Penne su također sjajne s bolonjezom ili raguom, jer gušća tekstura savršeno zadržava okus. Kako se tjestenina može peći u umaku, dobiti će vrlo svestran oblik.

Farfalle

Farfalle su izrezane na kvadrate, a zatim stegnute u sredini kako bi dobile svoj prepoznatljiv oblik leptir-mašne. Centar ima tendenciju da bude pomalo teži za žvakanje, pa ponekad može biti teško dobiti savršen zalogaj. Zbog toga su sjajne u kombinaciji s kremastim umacima ili jednostavno prelivene s maslinovim uljem. Krila savršeno drže umake, ali budući da su nježnog oblika, farfalle je bolje kombinirati s laganim i svježim umacima, jer oni teški mogu ostaviti osjećaj težine. Kremaste baze ovdje djeluju bolje od rajčice jer je tjestenina bez težine. Tradicionalno se u ovoj vrsti tjestenine uživa ljeti uz lagani umak sa svježim povrćem.

Tagliatelle

Širina tagliatelle nastoji se ‘proširiti’ na jeziku i najbolje je prati gusti krepki umak od mesa. Ako želite još više okusa, izvrsnog je okusa i s pestom. Duge široke vrpce izvrsno funkcioniraju s bogatim i teškim umacima jer ih pokupe i upiju njihov okus, a da pritom ne postanu previše ljepljive. Široka površina dobro djeluje s kremastim umacima jer se čvrsto lijepe za tjesteninu. Ova je tjestenina vrlo svestrana i dobro funkcionira s većinom umaka, samo pazite da je skuhate do savršenog zalogaja, tako da tjestenina bude sljubljena s umakom.

Bucatini

Bucatini je sličan špagetima, ali je veće veličine i šupalj sve do središta. Ova se tjestenina dobro slaže s gustim umacima poput ragu od govedine. Jedinstvena je po tome što se, za razliku od ostalih tjestenina, može premazati, ali i napuniti umakom – rupa u špagetima ‘mami’ umak da uđe u nju. To jamči gomile okusa tijekom cijelog jela.

Rigatoni

Rigatoni ima slična svojstva kao penne. Cjevastog su oblika s grubom vanjskom stranom, ali za razliku od penne, oni su veći i izrezani četvrtasto pod ravnom linijom. Odlično se slaže s krupnim umacima od povrća i mesa zahvaljujući postojanosti, obliku i teksturi. Savršen je i u kombinaciji s jednostavnim umakom od rajčice, dok ga lakoća zadržavanja čini idealnim kandidatom za jela od pečene tjestenine.

Ravioli

Ravioli su vrlo tradicionalno jelo i omiljeni su širom svijeta. Izrađeni su od malih listova tjestenine, presavijenih preko dijela nadjeva i stisnutih zajedno kako bi se stvorio punjeni zatvoreni dio. Punjenje može sadržavati bilo što, od mesa do sira ili povrća – puno stvari dobro djeluje iznutra. Idealni umaci mogu se kretati od laganog češnjaka i maslaca do teške rague na bazi rajčice. Nadjevi i umak trebaju se međusobno nadopunjavati, jer će se zatvoreni dio odvojiti nakon što zagrizete.

Pappardelle

Pappardelle su široke vrpce tjestenine od jaja. Zbog velike površine, ljube se s teškim umacima popraćeni povrćem, poput divljih gljiva. Krupni sastojci umaka obično se zaglave između ravne tjestenine, pa svakim zalogajem dobijete punoću okusa.

Njoki

Njoki su male knedle, obično napravljene od krumpira. Što se tiče kuhanja, jedan je od najlakših i najbržih oblika tjestenine koji se mogu napraviti. Njoki se izvrsno udružuju s bogatim, kremastim umacima kao što je gorgonzola, ali jednako su ukusni i s umacima na lakšim bazama, poput rajčice. Jednostavan umak od maslaca, svježih listova kadulje i parmezana tradicionalni je favorit za njoke!!!

Pročitajte još...

3 prijedloga za gurmanski ručak s tartufima by David Skoko

Legende o tartufima zanimljive su i intrigiraju maštu baš kao što njihov miris intrigira nepca. Hrani daju jedinstven okus, a mnogi mu pripisuju i afrodizijačka svojstva. Zato jedva čekamo isprobati ove genijalne recepte

Nepravedno zapostavljena, a prava vitaminska bomba!

S porastom svijesti o zdravoj prehrani, naizgled mala i neugledna leća dobila je zasluženi - zvjezdani status. Uz to, cjenovno je povoljna, a nutritivno vrlo bogata

Uz naše recepte i početnici postaju majstori domaćih marmelada

Još pod nepcem osjećate okus finih bakinih džemova iz djetinjstva? Ništa ne može zamijeniti domaći okus, a baš sad je vrijeme da se za cijelu godinu opskrbite čarobnim aromama raznog voća

Važno je imati plan za – generalno čišćenje kuhinje

Imati dobar plan uvijek je preduvjet brzog i učinkovitog čišćenja. Kako kuhinja uvijek treba biti ogledalo čistoće i higijene, povremeno joj je nužna temeljita...

Povezano

Idemo u berbu gljiva, jabuka ili jagoda: Ovaj vikend je prava prilika za to!

Nama je jesen najljepše vrijeme za vikend izlete! Zato ovog vikenda idemo i na gljivarijadu u Liku, i u samoberbu jabuka u Lekenik, a bome nećemo propustiti ni samoberbu 'jesenskih' jagoda kod Sesvete. Jedva čekamo!

10 zamjena namirnica: Unesite dodatnih 30 g vlakana za bolju probavu!

Napravite neke vrlo jednostavne zamjene hrane i na jednostavan način unesite vlakna u organizam - ne samo da su dobra za bolji rad naše probave nego i smanjuju rizik od mnogih bolesti!

Upoznajte Damjana Bistričića, chefa čije burgere jedu i u Tokiju!

Poznati puležanski kuhar objašnjava zašto je svaki chef u svojom misaonoj nutrini zapravo slikar, kipar, alkemičar, liječnik i svećenik, što samurajski kodeks ima s gastronomijom, kako je bilo kuhati za Papu i razne plemiće te što znači njegov novi gastronomski smjer 'Le art brut cuisine'

Brzi i zdravi doručak: 5 jednostavnih recepata gotovih u 10 minuta!

Ako krenete u dan sa zdravom hranom, to će vas motivirati da tako i nastavite do odlaska u krevet. Svaki dan radnog tjedna započnite s jednim od ovih jednostavnih recepata za doručak

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime