Subota, 6 travnja, 2024

Ova namirnica je zapostavljena, a prava je proteinska bomba!

S porastom svijesti o zdravoj prehrani, naizgled mala i neugledna leća dobila je zasluženi - zvjezdani status. Uz to, cjenovno je povoljna, a nutritivno vrlo bogata

Nekada je ova namirnica bila na repertoaru tek kada bi ponestalo novca u kućnom budžetu. Ima je raznih boja i okusa, vrlo je povoljna, a nutritivno vrlo bogata.
Primjerice, puna je bjelančevina s ponajboljim esencijalnim aminokiselinama, bogata ugljikohidratima (pa je vrlo zasitna) a i najbolji je izvor željeza što je posebno važno za žene. Osim toga, u njoj je puno kalcija što prevenira osteoporozu te kalija koji pospješuje izlučivanje vode iz tijela pa je leća i dobar izbor pri mršavljenju.



Upoznajte dobro njezine vrste…

Žuta leća… uglavnom se koristi za pripravljanje curryja i pri kuhanju vrlo brzo omekša. Prilično je neutralnog okusa pa ju je dobro kombinirati s jačim začinima koji joj daju izraženiji karakter, poput kurkume i kajenskog papra. Idealna je kao dodatak žitaricama i jelima od povrća, u varivima, namazima i umacima.

Crvena leća… raste uglavnom u Indiji i Turskoj gdje je ta namirnica cjenjenija nego u našim krajevima. Jedna je od temeljnih namirnica u ayurvedskoj kuhinji i smatra se najzdravijom od svih vrsta leća. Lagana je, ukusna i lako probavljiva pa je mogu jesti i osobe koje imaju problema s probavljanjem mahunarki. Bogata je vitalnim hranjivim sastojcima pa je mnogi preporučuju kod oporavka od bolesti. Iznimno je ukusna u salatama i varivima, a kako se brzo kuha savršena je i za namaze.

Smeđa leća… pravi je klasik i ima punu, orašastu aromu. Plosnata je i okrugla. Ako ste ikada jeli leću, najvjerojatnije ste probali upravo ovu sortu. Malo je tvrđa od svih vrsta (kuha se 15-20 minuta) pa je bolja za variva ili salate.

Puy leća… spada u delikatese. Mala je, gotovo sićušna i kuha se 20-ak minuta, oslobađajući vrlo intenzivnu aromu. Idealna je za party salate. Može se kupiti samo u delikatesnim dućanima i skuplja je od svih srodnih vrsta.

Posebni savjeti za pripremanje

  • Leću stavite u hladnu vodu i potom je zakuhajte. Ako ubacite suhu leću u vodu koja kuha, ostat će tvrda i neukusna. Još je bolje ako leću ostavite namakati tijekom noći.
  • Prema nekim istraživanjima leća je rješenje i ako se osjećate bezvoljno i dekoncentrirano! Naime, leća sadrži kompleksne ugljikohidrate koji se dugo oslobađaju, ravnomjernije opskrbljujući stanice glukozom time izbjegavajući nagle napade gladi.
  • Postoji čitav niz zdravstvenih benefita i razloga zašto što češće uvrstiti leću na naš jelovnik. Poznato je da  svojim bjelančevinama oživljava i zasićuje bez previše kalorija, regulira količinu šećera u krvi, sprječavajući umor ali ujedno i jača živce i mozak.
  • Odličan je izvor željeza za stvaranje krvi i opskrbu stanica kisikom, eliminira suvišnu vodu iz tijela, pa time pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom. Uz sve to, leća zahvaljujući svojim nutritivnim vrijednostima stimulira proizvodnju hormona, pomaže kod regeneriranja vezivnih tkiva, ali aktivira libido, pojačava potenciju i sposobnost doživljavanja orgazma!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime