Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Ukusna solo zabava: Kreativni recepti za desert za jednu osobu

Istražili smo kreativne i jednostavne recepte koji će vas inspirirati da pripremite desert samo za sebe

Kada je riječ o desertima, uglavnom se misli na velike količine koje ćemo podijeliti s obitelji ili prijateljima i ostatak čuvati danima u frižideru. Veliki protvani u kojima skladištimo ostatke naših torta i kolača često nam stvaraju muku zauzimajući previše prostora u hladnjacima. Osim toga, u redu je zasladiti se sam, bez neke posebne prigode i bez prljanja velike količine suđa. Zato postoji niz recepata za desert za samo jednu osobu.



U današnjem svijetu, gdje je vrijeme dragocjeno, a individualni trenutci opuštanja rijetki, recept za desert za jednu osobusu savršen način da u kratko vrijeme ugodite sebi i zasladite se. Jednostavni su za pripremu, zahtijevaju samo osnovne sastojke i vašim ukusnim pupoljcima stvaraju trenutno zadovoljstvo.

Za vas smo istražili nekoliko takvih recepata koji su prilagođeni različitim ukusima. Bez obzira jeste li ljubitelj čokoladnih ili osvježavajućih voćnih deserata, sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

1. Palačinke

Palačinke su univerzalno voljen desert koji se može prilagoditi različitim ukusima, od klasičnih kombinacija s javorovim sirupom do kreativnih nadjeva s voćem, čokoladom, orasima, keksima pa čak i slanim sastojcima. One su savršen izbor za bilo koju prigodu. Možete ih jesti kao samostalan obrok ili kao ukusan desert. Njihova je prednost laka prilagodba raznim prehrambenim navikama – vegetarijanskim, bezglutenskim, proteinskim ili niskokaloričnim.

Mnoge, ironično, plaši jednostavna priprema palačinki, no s nekoliko jednostavnih koraka, svatko može postići savršene rezultate.

Sastojci:

¼ šalice brašna

¼ šalice mlijeka

½ žlice otopljenog maslaca

1 jaje

prstohvat soli

Priprema:

  1. U zdjelici pomiješajte mlijeko, maslac, jaje, prosijano brašno i sol.
  2. Miješajte sastojke sve dok nestanu sve grudice. U ovom koraku možete koristiti i električna pomagala poput miksera i miksera s posudom.
  3. Tavu za palačinke s neprijanjajućim slojem premažite maslacem i zagrijte na srednje jakoj vatri.
  4. Mjerica za jednu palačinku neka vam budu 3-4 žlice smjese kako bi prekrila cijelu tavu.
  5. Pecite palačinku 45 sekundi.
  6. Koristeći špatulu preokrenite palačinku i pecite ju s druge strane još 15-20 sekundi dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
  7. Servirajte ju s nadjevom po vlastitoj želji i uživajte u ukusnoj poslastici. 

2. Torta od limuna

Ako ste ipak ljubitelj osvježavajućih deserata bolji je izbor za vas torta od limuna. Oduševit će vas savršenim spojem slatkoće i kiselosti te osvježavajućom aromom limuna. Za još veće zadovoljstvo možete se poigrati ukrašavanjem torte kriškama limuna, šlagom ili nekim drugim voćem koje će se savršeno stopiti s okusom limuna. Svojom laganom teksturom oduševit će sve ljubitelje citrusnih deserata.

Sastojci:

2 žlice brašna

3 žlice mlijeka po izboru

1 žlica šećera

½ žličice praška za pecivo

¼ žličice ekstrakta vanilije

1 žličica kreme od limuna

1 jaje

maslac

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj mlijeko, kremu limuna, jaje i ekstrakt vanilije.
  3. Suhe sastojke postupno dodajte u tekuću smjesu i povremeno pomiješajte.
  4. Manji protvan (otprilike 10*15 cm) premažite maslacem. Ulijte smjesu i u zagrijanoj pećnici pecite otprilike 20 minuta.
  5. Poigrajte se ukrašavanjem malog kolača prema vlastitoj želji. 

3. Biskvit kolač

Ako citrusi nisu vaš izbor, osvježite se kolačem od kave. On je savršen sklop našeg najdražeg napitka i poslastice. Aroma obogaćena različitim vrstama kave, poput espresso ili instant kave, oduševit će vaše nepce. Svi smo naviknuti na klasičan tiramisu, no vrijeme je da damo priliku novom desertu. Ako ste se zaželjeli kave, a trenutno niste raspoloženi za izlazak u kafić isprobajte ovaj klasičan desert u novom ruhu. Pripremom je vrlo sličan torti od limuna pa se možete okušati u pripremi oba deserta.

Sastojci:

3 žlice brašna

1 žlica bijelog šećera

¼ žličice praška za pecivo

prstohvat soli

½ žličice ekstrakta vanilije

1 žlica ulja ili otopljenog maslaca

1 ½ žlica mlijeka po vašem izboru

1 žlica smeđeg šećera

½ žličice cimeta

maslac

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U jednoj zdjeli dobro pomiješajte brašno, bijeli šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  3. U tu smjesu dodajte ekstrakt vanilije, otopljeni maslac i mlijeko i pomiješajte. Dobivena smjesa mora biti pomalo ljepljiva.
  4. U manji protvan (10*15 cm), koji ste prije namazali maslacem, ulijte smjesu.
  5. U zasebnoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer i cimet. Tu smjesu stavite na smjesu u protvanu.
  6. Pecite otprilike 15 minuta i uživajte u vašem desertu.

 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime