Nedjelja, 31 ožujka, 2024

Više od 20 inspirativnih ideja za besprijekorno ukrašen uskrsni stol

Od pisanica, preko cvijeća do sezonskih paleta boja i cvjetnih dezena... Od samih osnova do završnih detalja koji prazničnom stolu daju izgled besprijekornosti, donosimo vam savjete o tome kako učiniti vaš uskrsni stol posebnim

Proslava Uskrsa u krugu obitelji sa sobom nosi uživanje u raznim kulinarskim delicijama, a kako bi ugođaj bio što ljepši, pobrinite se na vrijeme i da stol lijepo postavite u prigodno ukrasite.Ukrašavanje blagdanskog stola za Uskrs pruža svima prekrasnu priliku da upotrijebe sezonske pastelne palete, cvjetne dezene i nježne cvjetove. Od samih osnova do završnih detalja koji prazničnom stolu daju izgled besprijekornosti, donosimo vam savjete o tome kako učiniti vaš uskrsni stol posebnim.

Započnite s prizivanjem proljeća

Uskrs je proslava novog života, a u samo prolijeće sve se rađa i budi pa tako za ukrašavanje vašeg uskrsnog stola iskoristite sezonsko proljetno cvijeće, koje dolazi u mnoštvu prekrasnih boja. Također, proljetne boje možete dodati i pomoću stolnjaka, posuđa s uzorkom, ukrasnih salveta i naravno slatkih malih ukrasnih zečića i šareno obojenih jaja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ALICE NAYLOR-LEYLAND (@mrsalice)

Pažljivo koristite boje i uzorke

Pri korištenju grafika i raznih uzoraka za ukrašavanje pazite da ih prilagodite sezoni. U proljeće, posebno za Uskrs možete koristiti razne ‘radosne’ boje i dezene poput prugica i cvijeća koje unose živopisan izgled. Primjerice, možete koristiti paletu plavih boja, najbolje svijetloplavu koja kombinirana s blijedožutim središnjih dijelom cvijeta izgleda božanstveno. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ALICE NAYLOR-LEYLAND (@mrsalice)

Odaberite dvije ili tri osnovne boje koje se savršeno nadopunjuju te se bez straha možete igrati uzorcima i grafikama. Još jedan način da osigurate nadopunjavanje i podudaranje je da uzmete boje cvijeća i upotrijebite odgovarajući pribor za jelo, tanjure i čaše za oživljavanje stola. Uskrs je vrijeme radosnih boja i eksperimentiranja! 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Penny Morrison Ltd (@penny_morrison_ltd)

Dobar pristup je i miješanje malih i većih dimenzija uzoraka radi stvaranja kontrasta i uparivanja različitih stilova grafika, poput pruga s cvjetnim, kako bi se izbjeglo nadmetanje dva različita uzorka. Spajanje stolnjaka i salveta istog uzorka sa slojem ili dva između (poput posuđa i/ili podmetača) može stvoriti odličan kontrast.

Ako želite posebnu svježinu koristite bijelu, zelenu i proljetno žutu boju. Uz to koristite keramiku s uzorkom ili prigodne ukrasne svijeće. Nekoliko uzoraka postavljenih u istoj shemi boja zaista dobro funkcioniraju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Penny Morrison Ltd (@penny_morrison_ltd)

Možete koristiti i pastelnu paletu, s blijedim ljubičastim, žutim i ružičastim bojama upotpunjenim divnom svježinom zelene jabuke koju pružaju biljke u vazama i košarama na stolu. Kada miješate uzorke na stolu (primjerice različite salvete), pokušajte pronaći zajedničku shemu boja, odnosno odaberite boju koja prolazi kroz različite uzorke i savršeno ih nadopunjuje. Stručnjaci za dizajn preporučuju, primjerice, kako vrijedi uložiti u stolnjak atraktivnog efekta. Čak i ako porculan na stolu nije živopisan ili vam nedostaje ukras, ako imate atraktivan stolnjak s radosnom bazom boja ne možete pogriješiti.

Cvijeće i lišće

Prekrasne, individualne, ali kohezivno dizajnirane staklene vaze izgledaju nevjerojatno, ispunjene sa samo nekoliko stabljika cvijeća poput kamelije, narcisa, zumbula i sl. Živopisne boje žute, bjelokosti, ružičaste i plave sa zelenim lišćem izmamit će osmijeh na licima. Za malo dodatne zabave, stavite travnati podložak uz središte stola (ne zaboravite staviti vodootpornu podlogu po mjeri ispod travnjaka) za izgled ‘proljeća je niknulo’. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Penny Morrison Ltd (@penny_morrison_ltd)

Predivni šareni tulipani mnogima su najdraži u ovo doba godine. Jabuka i cvijet trešnje također su tako lijepi, a proljetni cvjetovi unose toliko veselja. Bijeli narcisi su lijepi, osjetljivi i vrlo dobro odgovaraju nižim vazama na stolu. Zumbuli su također nevjerojatno lijepi. Možete ih uzgajati u malim ukrasnim posudama i pokriti tlo mahovinom, što dodaje teksturu vašem stolu. Jaglaci također dodaju prekrasan prirodni osjećaj na stol, pogotovo ako se mogu predstaviti u pletenim košarama i s puno zelenog lišća.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BONADEA (@bonadeaofficial)

Dekoracije

Jaja! Nijedan uskrsni stol nije potpun bez njih. Bez obzira jesu li jestiva, ručno oslikana, jednobojna, šarena ili umjetna – neophodna su za Uskrs. Pri bojanju jaja možete se služiti raznim tehnikama i uvijek im dodati nešto svoje jedinstveno i posebno.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Interiors Inspiration & Design (@oka)

Puhanje jaja uvijek je zabavno, a sjajna je uskrsna aktivnost s djecom (zabodite iglu u oba kraja jajeta i napravite jednu rupu veću od druge. Sa zdjelom ispod, da uhvati jaje, propuhnite kroz manju rupu dok svo jaje ne izađe. Pažljivo ga isperite pod mlazom vode, a zatim ostavite da se osuši.

Tada se možete zabaviti slikajući ih, a nakon što se osuše iglom provucite tanku vrpcu i objesite ih na grane uvijene vrbe za lijepu središnju sliku stola ili na sunčani prozor kao lijep ukras koji hvata svjetlost i prelama je, stvarajući prekrasne sjene i boje. Možete koristiti prirodne boje na jajima, primjerice lučinu, a zatim kaligrafijom ispisati imena gostiju za ručno izrađen, ali šik ukrasn na stolu. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Monika (@miss.kolczi)


Ukrašene pisanice stavite u lijepu pletenu košaru ili staklenu zdjelu kako bi se što bolje uklopile u ostatak uređenja vašeg stola. A možete i napraviti sami eko jaja – prazne, ali dobro sačuvane ljuske mogu vam poslužiti kao mali cvjetni aranžmani.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by SuperValu | Recipes (@supervalu_irl)

Grančice ružmarina svezane vrpcom pastelne boje na salvetama vezat će se za hranu za stol, ali male posude s biljem djelovat će isto. Sezonsko cvijeće i jaja u paleti boja vašeg stola dodat će novi, profinjeni izgled uskrsnom stolu.

Na uskrsnim stolovima volimo vidjeti i lijepe ukrasne lampione sa svijećama. Ne samo da na stol dodaju drugu teksturu, već ako se stol za ručak pretvori u stol za večeru, zapalite male svijeće i dopustite stolu da se transformira, jer se malo sjaja počinje pojavljivati ugniježđeno među florom i faunu ostalih ukrasa što izgleda prekrasno.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BIRDS IN THE ATTIC (@atticbirds)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime