Od Berlina do Osake, preko Brooklyna, donosimo vam izbor od 8 restorane u koje vrijedi putovati 2024. godine (pa barem u mislima, ako već ne možemo doista i fizički biti tamo)! Ili ih zabilježiti za posjet nekad u budućnosti.
893 Ryōtei
Ovaj restoran nalazi se u Berlinu. Izvana potpuno neugledan, a unutrašnjost je uređena s krakterističnim neonskim svjetlima s primjesom Blade Runnera: radne ploče od tamnog mramora, blago osvjetljenje koje nudi romantično raspoloženje i baršunasti oblog ono su što krasi ovaj restoran. Prema zamisli vlasnika 893 Ryōtei nudi vrhunsku, peruansko-japansku fuziju okusa. Pobjedničko jelo: Crni bakalar s misom
Krebsegaarden
Smješten u blistavoj gradskoj četvrti Christianhavn u Kopenhagenu u Danskoj, ovaj kameleonski restoran crpi inspiraciju iz rotirajućih umjetničkih djela izloženih u susjednom muzeju Galleri Krebsen, baveći se vjekovnim idiomom koji ‘prvo jedemo očima’. Vječno rezerviran, već desetljeće i pol jedan je od najboljih restorana u Danskoj i definitivno ga vrijedi posjetiti. Pobjedničko jelo: Sezonski meni za kušanje
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Olmsted
Olmsted se nalazi u Brooklynu, New York, SAD, a vrijedi ga posjetiti zbog chefa Grega Baxtroma, koji je ‘krivac’ i za renome svjetski poznatog restorana Alinea, jedinog restorana u Chicago s tri Michelinove zvjezdice. Uz nevjerojatne okuse hrane i nepretencioznu atmosferu, Olmsted je ujedno i cijenovno pristupačan restoran. Pobjedničko jelo: Goveđi tartar s muškatnim oraščićem holandaise
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Yonemasu
S ljubavlju nazvan ‘tenka no daidokoro’, u prijevodu ‘narodna kuhinja’, drugi po veličini japanski grad, Osaka magnet je za sve samozvane epikure. Šetajući živahnim gradskim tržnicama, primijetit ćete da je zrak težak i pun mirisa ulične hrane. Svatko tko traži nezaboravnu večer trebao bi rezervirati – daleko prije vremena – jedan od najtraženijih restorana u Osaki, Yonemasu s Michelinovom zvjezdicom. Ne dopustite da vas zen dekor zavara, tradicionalni kaiseki jelovnik s više sljedova ostavit će vas bez teksta.
Pobjedničko jelo: Degustacijski meni kaiseki s 12 jela
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pandeli
Otvoren davne 1901. godine i ušuškan na Grand Bazaaru, svjetski poznatoj istanbulskoj tržnici, poznati restoran nudi velik izbor anatolskih delicija – od zapanjujućeg mezzea do raskošnih variva i prepečenih morskih plodova. Naravno, uz prekrasan pogled na blistavi Bospor i poznati most Galata u daljini. Prije svega, ovaj gastro dragulj nudi dobrodošli predah od gradske vreve uz fantastične zalogaje. Pobjedničko jelo: Varivo od janjetine i pečenih patlidžana “sultanova slast”
Palomar
Odličan za goste koji traže mirnu večer, Palomar je vrsan i ekscentričan londonski restoran koji se klanja pred oltarom bliskoistočne smjelosti. Palomarovi tanjuri nadahnuti Izraelom nude razne okuse – od glazirane hobotnice do humusa, cikle i svinjskog trbuha, u predivnom ambijentu koji vrijedi posjetiti. Pobjedničko jelo ‘okto-hummus’ (trag je u imenu)
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ristorante Santa Elisabetta
Ovaj po monogočemu poseban restoran nalazi se u Firenci. Smješten je u najstarijoj zgradi u gradu, bizantskom tornju Pagliazza, Santa Elisabetta s dvije Michelinove zvjezdice, na čelu s izvrsnim kuharom Roccom De Santisom. Spajajući tradiciju i inovacije, De Santis uzima talijanske specijalitete i modernizira ih. Pobjedničko jelo: Bivoli ricotta cappelletti
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Brich
Iako je ovaj restoran u blizini poznate katedrale Preobraženja u Sankt Peterburgu nazvan po ruskom državnom amblemu, kuhar Hezret-Arslan Berdiev odriče se tradicionalne slavenske prehrane u korist eklektičnijeg jelovnika. Berdiev spaja azijske, latinske i europske elemente kako bi stvorio zapanjujuća jela, a, poput jelovnika, Birchina unutrašnjost je luksuzna, ali utemeljena: toplo, blijedo drvo prošarano je hladnim čelikom i sivim zidovima. Pobjedničko jelo: Goveđi tataki
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.